Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
Ухвала
Іменем України
11 вересня 2017 року
м. Київ
Колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
Писаної Т.О., Коротуна В.М., Леванчука А.О.,
розглянувши у попередньому судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_4 до приватного акціонерного товариства "Страхова компанія "Українська страхова група" про стягнення коштів, за касаційною скаргою ОСОБА_4, який діє через представника ОСОБА_5, на рішення Солом'янського районного суду м. Києва від 13 квітня 2016 року та ухвалу Апеляційного суду м. Києва від 29 червня 2016 року,
в с т а н о в и л а:
У лютому 2016 року ОСОБА_4 звернувся до суду з указаним позовом, мотивуючи свої вимоги тим, що 15 жовтня 2015 року між ним та ПрАТ "СК "Українська страхова група" було укладено договір добровільного страхування наземних транспортних засобів, предметом якого є страхування автомобіля Lexus RX 350, р.н. НОМЕР_1. 20 жовтня 2015 року із застрахованим автомобілем стався страховий випадок - викрадення.
21 жовтня 2015 року він подав до страхової компанії необхідні для виплати страхового відшкодування документи. Страховиком після проведення перевірки зазначену подію визнано страховим випадком та 27 січня 2015 року сплачено на користь страхувальника 976 851,58 грн. Він вважає цю суму страхового відшкодування заниженою, оскільки виплаті, на його думку, підлягали кошти у розмірі 1 053 922,07 грн.
На підставі вказаного, позивач просив суд стягнути з відповідача недоплачені кошти у розмірі 77 070,49 грн.
Рішенням Солом'янського районного суду м. Києва від 13 квітня 2016 року, залишеним без змін ухвалою Апеляційного суду м. Києва від 29 червня 2016 року, в задоволенні позову відмовлено.
У касаційній скарзі представник ОСОБА_4,посилаючись на неправильне застосування судами норм матеріального права та порушення норм процесуального права, просить вказані судові рішення скасувати і передати справу на новий розгляд до суду першої інстанції.
Відповідно до п. 6 розд. XII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України від 02 червня 2016 року № 1402-УІІІ "Про судоустрій і статус суддів" (1402-19) Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ діє в межах повноважень, визначених процесуальним законом, до початку роботи Верховного Суду та до набрання чинності відповідним процесуальним законодавством, що регулює порядок розгляду справ Верховним Судом.
У зв'язку з цим справа підлягає розгляду в порядку, передбаченому Цивільним процесуальним кодексом України (1618-15) від 18 березня 2004 року.
Згідно з ч. 2 ст. 324 ЦПК України підставами касаційного оскарження є неправильне застосування судом норм матеріального права чи порушення норм процесуального права.
Відповідно до ч. 3 ст. 332 ЦПК України суд касаційної інстанції відхиляє касаційну скаргу і залишає рішення без змін, якщо відсутні підстави для його скасування.
Вивчивши матеріали справи, перевіривши доводи касаційної скарги, колегія суддів вважає, що скаргу необхідно відхилити, а оскаржувані судові рішення залишити без змін.
У статті 979 ЦК України визначено, що у разі настання страхового випадку страховик зобов'язується виплатити страхову виплату страхувальникові або іншій особі, визначеній у договорі.
Згідно з ч. 1 ст. 990 ЦК України страховик здійснює страхову виплату відповідно до умов договору на підставі заяви страхувальника (його правонаступника) або іншої особи, визначеної договором, і страхового акта (аварійного сертифіката).
Пунктом 3 ч. 1 ст. 20 Закону України "Про страхування" передбачено, що страховик зобов'язаний при настанні страхового випадку здійснити страхову виплату або виплату страхового відшкодування у передбачений договором строк.
Судами встановлено та вбачається із матеріалів справи, що згідно з п. 12.6. договору добровільного страхування, укладеного сторонами, у будь-якому випадку страхове відшкодування за страховим випадком "Викрадення" не може перевищувати дійсну вартість застрахованого транспортного засобу на дату настання страхового випадку, визначеного на підставі Акта автотоварознавчої експертизи.
Відповідно до звіту № 3110 про оцінку транспортного засобу, складеного 30 жовтня 2015 року, ринкова вартість застрахованого автомобіля марки Lexus RX 350, р.н. НОМЕР_1, становить 1 012 641,20 грн.
13 січня 2016 року між ПрАТ "СК "Українська страхова група" ОСОБА_4 і ОСОБА_6 було укладено договір про передачу майнових прав на транспортний засіб та переуступку права вимоги на застрахований транспортний засіб.
У цьому договорі сторони погодили, що ПрАТ "СК "Українська страхова група" виплачує ОСОБА_4 страхове відшкодування у розмірі 1 012 641,20 грн. Також сторонами передбачено порядок виплати коштів: 1-у частину страхового відшкодування у розмірі 35 789,62 грн зараховує в рахунок несплаченої частини страхового платежу; 2-у частину страхового відшкодування у розмірі 976 851,58 грн перераховує на розрахунковий рахунок ОСОБА_4
З указаного вбачається, що відповідач виплатив страхове відшкодування у відповідності до вимог укладеного сторонами договору в межах дійсної вартості застрахованого транспортного засобу на момент настання страхового випадку.
Таким чином, колегія суддів вважає, що суди першої та апеляційної інстанцій, дослідивши усі наявні у справі докази в їх сукупності та надавши їм належну оцінку, виконавши всі вимоги цивільного судочинства, ухвалили законні і обґрунтовані судові рішення про відмову в задоволенні позову.
Керуючись ст. 332 ЦПК України, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ
у х в а л и л а:
Касаційну скаргу ОСОБА_4, який діє через представника ОСОБА_5, відхилити.
Рішення Солом'янського районного суду м. Києва від 13 квітня 2016 року та ухвалу Апеляційного суду м. Києва від 29 червня 2016 року залишити без змін.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Колегія суддів:
Т.О. Писана
В.М. Коротун
А.О. Леванчук