У х в а л а
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
24 жовтня 2016 рокум. Київ Колегія суддів судової палати у цивільних справах
Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
Гримич М.К., Кафідової О.В., Фаловської І.М., розглянувши у попередньому судовому засіданні цивільну справу за позовом Публічного акціонерного товариства "Дельта Банк" до ОСОБА_4, ОСОБА_5 про звернення стягнення на предмет іпотеки, за касаційною скаргою Публічного акціонерного товариства "Дельта Банк" на ухвалу апеляційного суду м. Києва від 22 лютого 2016 року,
в с т а н о в и л а:
У липні 2015 року Публічне акціонерне товариство "Дельта Банк" (далі - ПАТ "Дельта Банк") звернулось до суду з указаним позовом та просив у рахунок погашення заборгованості за кредитним договором від 27 грудня 2005 року у розмірі 458 304 грн 40 коп., звернути стягнення на предмет іпотеки, а саме квартиру АДРЕСА_1 шляхом визнання права власності на вказану квартиру за ПАТ "Дельта Банк".
Ухвалою Дніпровського районного суду м. Києва від 17 грудня 2015 року позов залишено без розгляду.
У січні 2016 року, не погоджуючись із указаною ухвалою, ПАТ "Дельта Банк" подало апеляційну скаргу на зазначену вище ухвалу.
Ухвалою апеляційного суду м. Києва від 22 лютого 2016 року апеляційну скаргу ПАТ "Дельта Банк" визнано неподаною та повернуто заявникові.
У касаційній скарзі ПАТ "Дельта Банк" просить скасувати ухвалу апеляційного суду та направити справу до суду апеляційної інстанції для продовження розгляду, мотивуючи свою вимогу порушенням апеляційним судом норм процесуального права.
Відповідно до п. 6 розд. XII"Прикінцеві та перехідні положення" Закону України від 02 червня 2016 року № 1402-VIII "Про судоустрій і статус суддів" (1402-19) Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ діє в межах повноважень, визначених процесуальним законом, до початку роботи Верховного Суду та до набрання чинності відповідним процесуальним законодавством, що регулює порядок розгляду справ Верховним Судом.
У зв'язку з цим справа підлягає розгляду в порядку, передбаченому Цивільним процесуальним кодексом України (1618-15) від 18 березня 2004 року.
Заслухавши суддю-доповідача у справі, перевіривши доводи касаційної скарги, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ вважає, що касаційна скарга підлягає відхиленню з огляду на наступне.
Згідно ч. 2 ст. 324 ЦПК України підставами касаційного оскарження є неправильне застосування судом норм матеріального чи порушення норм процесуального права.
Відповідно до ч. 1 ст. 335 ЦПК України під час розгляду справи в касаційному порядку суд перевіряє в межах касаційної скарги правильність застосування судом першої або апеляційної інстанції норм матеріального чи процесуального права і не може встановлювати або (та) вважати доведеними обставини, що не були встановлені в рішенні чи відкинуті ним, вирішувати питання про достовірність або недостовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими.
Постановляючи ухвалу про повернення апеляційної скарги заявникові, апеляційний суд, обґрунтовано виходив із того, що ПАТ "Дельта Банк" отримало ухвалу від 21 січня 2016 року, якою апеляційну скаргу залишено без руху, 01 лютого 2016 року, про що свідчить відмітка на рекомендованому повідомленні про отримання поштового відправлення (а.с. 104), однак недоліки скарги у встановлений строк не усунуто.
Доводи касаційної скарги не дають підстав для висновку про порушення апеляційним судом норм процесуального права, яке призвело або могло призвести до неправильного вирішення справи.
Відповідно до ч. 3 ст. 332 ЦПК України суд касаційної інстанції при попередньому розгляді справи відхиляє касаційну скаргу і залишає рішення без змін, якщо відсутні підстави для скасування судового рішення.
Керуючись ст. 332 ЦПК України, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ,
у х в а л и л а:
Касаційну скаргу Публічного акціонерного товариства "Дельта Банк" відхилити.
Ухвалу апеляційного суду м. Києва від 22 лютого 2016 року залишити без змін.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Судді: М.К. Гримич
О.В.Кафідова
І.М.Фаловська