Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
17 жовтня 2016 року м. Київ
Колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
Писаної Т.О., Завгородньої І.М., Коротуна В.М.,
розглянувши у попередньому судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_4 до Донецької міської ради, Державної казначейської служби України про відшкодування моральної шкоди, за касаційною скаргою ОСОБА_4 на заочне рішення Селидівського міського суду Донецької області від 10 листопада 2015 року та ухвалу апеляційного суду Донецької області від 09 лютого 2016 року,
в с т а н о в и л а:
У травні 2015 року ОСОБА_4 звернулась до суду з указаним позовом, в якому просила стягнути з відповідачів 30 тис. грн у рахунок відшкодування моральної шкоди, завданої бездіяльністю Донецької міської ради.
Заочним рішенням Селидівського міського суду Донецької області від 10 листопада 2015 року, залишеним без змін ухвалою апеляційного суду Донецької області від 09 лютого 2016 року, позов ОСОБА_4 задоволено частково.
Стягнуто з Донецької міської ради на користь ОСОБА_4 1 тис. грн у рахунок відшкодування завданої моральної шкоди, спричиненої протиправною бездіяльністю.
У касаційній скарзі ОСОБА_4, посилаючись на неправильне застосування судами норм матеріального права та порушення норм процесуального права, просить вказані судові рішення змінити в частині розміру відшкодування моральної шкоди.
У решті судові рішення не оскаржуються, а тому відповідно до вимог ст. 335 ЦПК України в касаційному порядку не переглядається.
Відповідно до п. 6 розд. XII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України від 2 червня 2016 року № 1402-VIII "Про судоустрій і статус суддів" (1402-19) Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ діє в межах повноважень, визначених процесуальним законом, до початку роботи Верховного Суду та до набрання чинності відповідним процесуальним законодавством, що регулює порядок розгляду справ Верховним Судом.
У зв'язку з цим справа підлягає розгляду в порядку, передбаченому Цивільним процесуальним кодексом України (1618-15) від 18 березня 2004 року.
Згідно з ч. 2 ст. 324 ЦПК України підставами касаційного оскарження є неправильне застосування судом норм матеріального права чи порушення норм процесуального права.
Відповідно до ч. 3 ст. 332 ЦПК України суд касаційної інстанції відхиляє касаційну скаргу і залишає рішення без змін, якщо відсутні підстави для його скасування.
Вивчивши матеріали справи, перевіривши доводи касаційної скарги, колегія суддів вважає, що касаційну скаргу необхідно відхилити, а оскаржувані судові рішення залишити без змін.
У статті 1173 ЦК України визначено, що шкода, завдана фізичній або юридичній особі незаконними рішеннями, дією чи бездіяльністю органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим або органу місцевого самоврядування при здійсненні ними своїх повноважень, відшкодовується державою, Автономною Республікою Крим або органом місцевого самоврядування незалежно від вини цих органів.
Відповідно до ст. 23 ЦК України особа має право на відшкодування моральної шкоди, завданої внаслідок порушення її прав.
Судами встановлено та із матеріалів справи вбачається, що постановою Донецького апеляційного адміністративного суду від 02 жовтня 2012 року визнано протиправною бездіяльність Донецької міської ради щодо розгляду заяви ОСОБА_4 про вибір місця розташування земельної ділянки по вул. Азовській у м. Донецька від 15 жовтня 2009 року.
На підставі вказаного колегія суддів вважає, що суди, дослідивши усі наявні у справі докази в їх сукупності та надавши їм належну оцінку, виконавши всі вимоги цивільного судочинства, дійшли правильного висновку про часткове задоволення позову, оскільки Донецька міська рада своєю протиправною бездіяльністю завдала позивачу моральну шкоду.
При цьому доводи касаційної скарги не дають підстав для зміни оскаржуваних судових рішень в частині розміру відшкодування, оскільки при його визначенні суди виходили із принципів розумності, виваженості, співмірності та справедливості.
Керуючись ст. 332 ЦПК України, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ
у х в а л и л а:
Касаційну скаргу ОСОБА_4 відхилити.
Заочне рішення Селидівського міського суду Донецької області від 10 листопада 2015 року та ухвалу апеляційного суду Донецької області від 09 лютого 2016 року залишити без змін.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Колегія суддів:
Т.О. Писана
І.М. Завгородня
В.М. Коротун