Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
19 вересня 2016 року м. Київ
Колегія суддів судової палати у цивільних справах
Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
Ізмайлової Т.Л., Євтушенко О.І., Кадєтової О.В., розглянувши у попередньому судовому засіданні цивільну справу за позовом прокурора Полтавського району Полтавської області в інтересах держави в особі Державного підприємства "Полтавське лісове господарство" до Ковалівської сільської ради Полтавського району Полтавської області, ОСОБА_4, ОСОБА_5 про визнання недійсними рішення сесії сільської ради, державного акта на земельну ділянку та витребування земельної ділянки з чужого незаконного володіння, за касаційною скаргою заступника прокурора Полтавської області на рішення Полтавського районного суду від 26 грудня 2014 року та ухвалу апеляційного суду Полтавської області від 23 грудня 2015 року,
в с т а н о в и л а:
У листопаді 2013 року прокурор Полтавського району Полтавської області в інтересах держави в особі Державного підприємства "Полтавське лісове господарство" (далі - прокурор) звернувся до суду з позовом до Ковалівської сільської ради Полтавського району Полтавської області (далі - Ковалівська сільська рада), ОСОБА_4, ОСОБА_5 про визнання недійсними рішення сесії сільської ради, державного акта на земельну ділянку та витребування земельної ділянки з чужого незаконного володіння.
Вимоги за позовом обґрунтовував тим, що рішенням 11 сесії п'ятого скликання Ковалівської сільської ради Полтавського району Полтавської області від 29 вересня 2007 року ОСОБА_4 передано безоплатно у приватну власність земельну ділянку площею 1,0 га (пасовище) для ведення особистого селянського господарства у с. Верхоли на території Ковалівської сільської ради. 09 жовтня 2007 року відповідач ОСОБА_4 отримала державний акт на право власності на вказану земельну ділянку.
Згідно з актом обстеження зелених насаджень біля с. Верхоли Полтавського району та області від 08 лютого 2011 року, складеного комісією Головного управління Держкомзему у Полтавській області, на вищевказаній земельній ділянці налічується 702 дерева сосни звичайної діаметром від 8 до 48 см. Також за повідомленням Державного підприємства "Полтавський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою" (далі - ДП "Полтавський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою") ця земельна ділянка знаходиться поза межами населеного пункту с. Верхоли та розташована у межах державного лісового фонду.
У подальшому ОСОБА_4 за договором купівлі-продажу від 09 червня 2011 року продала її ОСОБА_5, яка отримала державний акт НОМЕР_2 про право власності на цю землю.
Враховуючи вищевикладене позивач просив визнати причини пропуску строку позовної давності поважними та поновити їх, а також визнати недійсним рішення 11 сесії п'ятого скликання Ковалівської сільської ради від 21 вересня 2007 року "Про безоплатну передачу у власність земельної ділянки", визнати недійсним державний акт на земельну ділянку НОМЕР_2, виданий 23 травня 2012 року ОСОБА_5 (земельна ділянка площею 1,0 га для ведення особистого селянського господарства, розташована в с. Верхоли Полтавського району з кадастровим номером НОМЕР_1) та витребувати цю земельну ділянку з чужого незаконного володіння ОСОБА_5
Рішенням Полтавського районного суду Полтавської області від 26 грудня 2014 року у задоволенні позову відмовлено.
Рішенням апеляційного суду Полтавської області від 26 березня 2015 року рішення Полтавського районного суду Полтавської області від 26 грудня 2014 року скасовано та ухвалено нове рішення, яким позовні вимоги задоволено.
Визнано недійсним рішення 11 сесії п'ятого скликання Ковалівської сільської ради Полтавського району від 21 вересня 2007 року "Про безоплатну передачу у власність земельної ділянки" ОСОБА_4
Визнано недійсним державний акт на право приватної власності на земельну ділянку НОМЕР_2, виданий 23 травня 2012 року ОСОБА_5 (земельна ділянка площею 1,0 га для ведення особистого селянського господарства, розташована у с. Верхоли, Полтавського району Полтавської області, з кадастровим номером НОМЕР_1).
Витребувано земельну ділянку площею 1,0 га, яка розташована у с. Верхоли, Полтавського району Полтавської області, з кадастровим номеромНОМЕР_1, із чужого незаконного володіння ОСОБА_5
Зобов'язано ОСОБА_5 звільнити та повернути земельну ділянку площею 1,0 га, яка розташована у с. Верхоли, Полтавського району Полтавської області, з кадастровим номером НОМЕР_1 до земель державного лісового фонду Чалівського лісництва Державного підприємства "Полтавське лісове господарство".
Ухвалою Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 07 жовтня 2015 року рішення апеляційного суду Полтавської області від 26 березня 2015 року скасовано, справу передано на новий розгляд до суду апеляційної інстанції.
Ухвалою апеляційного суду Полтавської області від 23 грудня 2015 року рішення Полтавського районного суду Полтавської області від 26 грудня 2014 року залишено без змін.
У касаційній скарзі заступник прокурора Полтавської області, посилаючись на неправильне застосування судами попередніх інстанцій норм матеріального права та порушення норм процесуального права, просить скасувати рішення судів першої та апеляційної інстанцій та ухвалити нове рішення, яким задовольнити його позов.
Вивчивши матеріали цивільної справи, перевіривши доводи касаційної скарги, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ вважає, що касаційна скарга підлягає відхиленню з огляду на наступне.
Відповідно до ч. 1 ст. 335 ЦПК України під час розгляду справи в касаційному порядку суд перевіряє в межах касаційної скарги правильність застосування судом першої або апеляційної інстанції норм матеріального чи процесуального права і не може встановлювати або (та) вважати доведеними обставини, що не були встановлені в рішенні чи відкинуті ним, вирішувати питання про достовірність або недостовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими.
Колегією суддів установлено та вбачається з матеріалів справи, що оскаржувані рішення судів першої та апеляційної інстанцій ухвалені з дотриманням норм матеріального та процесуального права.
Судами попередніх інстанцій установлено, що рішенням 11 сесії п'ятого скликання Ковалівської сільської ради ОСОБА_4 передано у приватну власність земельну ділянку площею 1,0 га (пасовище) для ведення особистого селянського господарства у с. Верхоли на території Ковалівської сільської ради.
На замовлення ОСОБА_4 фізична особа підприємець ОСОБА_6 виготовила технічну документацію із землеустрою для складення документів, що посвідчують право власності на земельну ділянку за наданими сільською радою план-схемою земельної ділянки.
02 жовтня 2007 року відповідно до акту виділено в натурі та погоджено межі земельної ділянки. В цей же день передано ОСОБА_4 межові знаки із закріпленням меж земельної ділянки в натурі (на місцевості).
09 жовтня 2007 року ОСОБА_4 отримала державний акт на право власності на вказану земельну ділянку серії ЯУ № 648501 площею 1,0 га, який зареєстровано в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та право постійного користування землею, договорів оренди за № 010754600167.
За протестом прокурора рішенням 20 сесії п'ятого скликання Ковалівської сільської ради від 30 січня 2009 року скасовано рішення 11 сесії п'ятого скликання Ковалівської сільської ради від 21 вересня 2007 року про передачу безоплатно у власність ОСОБА_4 земельної ділянки площею 1,0 га (пасовище) для ведення особистого селянського господарства в с. Верхоли на території Ковалівської сільської ради.
Відповідно до договору купівлі-продажу від 09 червня 2011 року, укладеного між ОСОБА_4 і ОСОБА_5 спірна земельна ділянка була продана останній. ОСОБА_5 23 травня 2012 року отримала державний акт НОМЕР_2 на право власності на вказану земельну ділянку.
Проведеною прокуратурою Полтавської області перевіркою в Ковалівській сільській раді у 2011 році встановлено, що земельна ділянка передана ОСОБА_4 згідно з технічною документацією з перерозподілу земель на території Ковалівської сільської ради, знаходиться поза межами населеного пункту с. Верхоли.
Згідно з актом обстеження зелених насаджень поблизу с. Верхоли Ковалівської сільської ради від 08 лютого 2011 року, затвердженого директором ДП "Полтавський лісгосп" встановлено, що зазначена земельна ділянка площею 1,0 га розташована у межах державного лісового фонду Чалівського лісництва ДП "Полтавське лісове господарство" в кварталі № 7 виділах № 3, 13, 20 (відповідно до матеріалів лісовпорядкування 2007 року, проведеного українським державним проектним лісовпорядним виробничим об'єднанням, органами центрального органу виконавчої влади з питань лісового господарства та погодженим з органами виконавчої влади з питань охорони навколишнього природного середовища). На ділянці налічується 702 дерева - сосни звичайної, діаметром від 8 до 48 сантиметрів.
ДП "Полтавське лісове господарство" та Полтавським обласним управлінням лісового та промислового господарств погоджень на вилучення та передачу спірної земельної ділянки ОСОБА_4 не надавалося.
Відповідно до ч. ч. 1-2 ст. 149 Земельного кодексу України, земельні ділянки, надані у постійне користування із земель державної та комунальної власності, можуть вилучатися для суспільних та інших потреб за рішенням органів державної влади та органів місцевого самоврядування на підставі та в порядку, передбачених цим Кодексом. Вилучення земельних ділянок провадиться за згодою землекористувачів на підставі рішень Кабінету Міністрів України, Ради Міністрів АР Крим, місцевих державних адміністрацій, сільських, селищних, міських рад відповідно до їх повноважень.
Вирішуючи даний спір, суди попередніх інстанцій дійшли до правильного висновку щодо обґрунтованості позовних вимог, оскільки надання спірної земельної ділянки у власність ОСОБА_4 є незаконним, так як її вилучення відбулось без згоди землекористувача ДП "Полтавське лісове господарство" та Полтавського обласного управління лісового та промислового господарств. Разом з тим, суди правильно застосували наслідки спливу позовної давності, про застосування яких просила ОСОБА_4 про що подала відповідну заяву, та відмовили у задоволенні позовних вимог, оскільки заявник пропустив строк звернення до суду з указаним позовом без поважних причин.
Доводи касаційної скарги не спростовують висновків місцевого та апеляційного судів, обґрунтовано викладених в мотивувальних частинах оскаржуваних судових рішень.
За таких обставин, правові підстави для скасування оскаржуваних рішень відсутні.
Керуючись ч. 3 ст. 332 ЦПК України, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ
у х в а л и л а:
Касаційну скаргу заступника прокурора Полтавської області відхилити.
Рішення Полтавського районного суду від 26 грудня 2014 року та ухвалу апеляційного суду Полтавської області від 23 грудня 2015 року залишити без змін.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Судді:
Т.Л. Ізмайлова
О.І. Євтушенко
О.В. Кадєтова