НАУКОВО-ДОСЛІДНІ РОБОТИ


Науково-дослідний Інститут виконує за рахунок коштів державного бюджету науково-дослідні роботи, для здійснення яких інститут укладає угоди з іншими підприємствами, розрахунки за які провадяться через поточний рахунок співвиконавців. Чи поширюються норми пп. 5.1.22 п. 5.1 ст. 5 Закону про ПДВ на операції з виконання робіт та надання послуг іншими підприємствами згідно з угодами, укладеними з підприємствами-співвиконавцями?


Підпунктом 5.1.22 п. 5.1 ст. 5 Закону "Про податок на додану вартість" від 03.04.1997 р. № 168/97-ВР (далі — Закон про ПДВ) встановлено, що звільняються від оподаткування операції з оплати вартості фундаментальних досліджень, науково-дослідних і дослідницько-конструкторських робіт, які здійснюються за рахунок Державного бюджету України.

Основним критерієм оцінки правомірності користування зазначеною нормою є оплата вартості таких робіт із Державного бюджету України, тобто компенсація вартості витрат на зазначені роботи повинна здійснюватися безпосередньо з рахунку відділення Державного казначейства України. При цьому реєстрація таких робіт має провадитися згідно з чинним порядком.

Слід урахувати, що згідно з пп. 7.3.5 п. 7.3 ст. 7 Закону про ПДВ датою виникнення податкових зобов'язань у разі продажу товарів (робіт, послуг) з оплатою за рахунок бюджетних коштів є дата надходження таких коштів на поточний рахунок платника податку або дата отримання відповідної компенсації у будь-якому іншому вигляді, включаючи зменшення заборгованості такого платника податку за його зобов'язаннями перед бюджетом.

Щодо операцій з виконання робіт та надання послуг із проведення досліджень, дослідницько-конструкторських робіт, які надаються (виконуються) на договірній основі між суб'єктами господарювання, у тому числі бюджетними установами, оподаткування здійснюється за повною ставкою у розмірі 20 відсотків.

Сторінку підготувала Тетяна НІКОЛАЄВА

По материалам газеты "Юридичний вісник України" № 32 (424)9-15 серпня 2003 р.