Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
У Х В А Л А
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
8 вересня 2016 року м. Київ
Колегія суддів судової палати у цивільних справах
Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
Дьоміної О.О., Маляренка А.В., Ступак О.В.,
розглянувши в попередньому судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_4 до Товариства з обмеженою відповідальністю "Аграрний дім ім. Горького", третя особа - відділ Держземагенства у Сахновщинському районі Харківської області про визначення строку дії договору оренди земельної ділянки, скасування запису про державну реєстрацію договору оренди, за касаційною скаргою ОСОБА_4 на рішення Сахновщинського районного суду Харківської області від 1 лютого 2016 року та рішення апеляційного суду Харківської області від 5 квітня 2016 року,
в с т а н о в и л а:
У червні 2015 року ОСОБА_4 звернулася до суду з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Аграрний дім ім. Горького" (далі - ТОВ "Аграрний дім ім. Горького"), третя особа - відділ Держземагенства у Сахновщинському районі Харківської області про визначення строку дії договору оренди земельної ділянки, скасування запису про державну реєстрацію договору оренди, який у подальшому уточнила, мотивуючи вимоги тим, що вона є власником земельної ділянки для товарного сільськогосподарського виробництва площею 6,73 га, кадастровий № НОМЕР_1, яка розташована на території Шевченківської сільської ради Сахновщинського району Харківської області, згідно державного акту на право приватної власності на землю серія НОМЕР_2 зареєстрованого в книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю за № 45 від 23 травня 2001 року. Вказана земельна ділянка знаходиться в оренді ТОВ "Аграрний дім ім. Горького" згідно договору оренди земельної ділянки № 934 від 05 вересня 2006 року, зареєстрованого Сахновщинським РВ ХРФ Центр ДЗК, про що у Державному реєстрі земель вчинено запис від 15 серпня 2008 року № 040870200124.
Зазначила, що договір укладений 05 вересня 2006 року на 10 років починаючи з дати його державної реєстрації, передача земельної ділянки орендарю здійснюється в строк не пізніше 7 днів після державної реєстрації цього договору за актом її приймання-передачі, однак державна реєстрація договору здійснена 15 серпня 2008 року, а вказана земельна ділянка була передана відповідачу 05 вересня 2006 року відповідно до акту прийому-передачі.
З огляду на зазначене, просила суд визначити строк дії договору оренди земельної ділянки № 934 від 05 вересня 2006 року, зареєстрованого Сахновщинським РВ ХРФ Центр ДЗК, про що у Державному реєстрі земель вчинено запис від 15 серпня 2008 року № 040870200124, укладеного між ТОВ "Аграрний дім. ім. Горького" та ОСОБА_4 строком на 10 років, на земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 6,73 га, кадастровий № НОМЕР_1, яка розташована на території Шевченківської сільської ради Сахновщинського району Харківської області, з 05 вересня 2006 року по 05 вересня 2016 року та встановити, що вищевказаний договір оренди земельної ділянки припиняє свою дію з 06 вересня 2016 року; встановити, що запис про державну реєстрацію договору оренди земельної ділянки № 934 від 05 вересня 2006 року, вчинений Сахновщинським РВ ХРФ Центр ДЗК у Державному реєстрі земель 15 серпня 2008 року № 040870200124, підлягає скасуванню з 06 вересня 2016 року, стягнути з відповідача на її користь судовий збір, сплачений за подання позову.
Рішенням Сахновщинського районного суду Харківської області від 1 лютого 2016 року у задоволенні змінених позовних вимог відмовлено.
Рішенням апеляційного суду Харківської області від 5 квітня 2016 року рішення Сахновщинського районного суду Харківської області від 1 лютого 2016 року скасовано та ухвалено нове рішення про відмову у задоволенні позову.
Не погодившись із вищезазначеними судовими рішеннями,
ОСОБА_4 звернулася до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ із касаційною скаргою, в якій просила скасувати рішення судів першої та апеляційної інстанцій та ухвалити нове рішення про задоволення позову.
Вивчивши матеріали справи, перевіривши доводи касаційної скарги, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ вважає, що касаційна скарга підлягає відхиленню з огляду на наступне.
Згідно з ч. 2 ст. 324 ЦПК України підставами касаційного оскарження є неправильне застосування судом норм матеріального права чи порушення норм процесуального права.
Відповідно до вимог ст. 335 ЦПК України під час розгляду справи в касаційному порядку суд перевіряє в межах касаційної скарги правильність застосування судом першої або апеляційної інстанції норм матеріального чи процесуального права і не може встановлювати або вважати доведеними обставини, що не були встановлені в рішенні чи відкинуті ним, вирішувати питання про достовірність або недостовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими.
Відповідно до ч.1 ст. 792 ЦК України за договором найму (оренди) земельної ділянки наймодавець зобов'язується передати наймачеві земельну ділянку на встановлений договором строк у володіння та користування за плату.
Спеціальним законом, яким регулюються відносини, пов'язані з орендою землі, є Закон України "Про оренду землі" від 06 жовтня 1998 року (161-14) із змінами та доповненнями.
Відповідно до ст.1 цього Закону оренда землі - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для проведення підприємницької та інших видів діяльності.
Згідно із ч.1 ст. 626 ЦК України договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків.
Статтею 627 ЦК України передбачено, що у відповідності до ст. 6 цього Кодексу сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.
Згідно ст. 631 ЦК України строком договору є час, протягом якого сторони можуть здійснити свої права і виконати свої обов'язки відповідно до договору. Договір набирає чинності з моменту його укладення.
Частиною першою статті 638 ПК України передбачено, що договір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору. Істотними умовами договору є умови про предмет договору, умови, що визначені законом як істотні або є необхідними для договорів даного виду, а також усі ті умови, щодо яких за заявою хоча б однієї із сторін має бути досягнуто згоди.
Згідно із ч.1 ст. 210 ЦК України правочин підлягає державній реєстрації лише у випадках, встановлених законом. Такий правочин є вчиненим з моменту його державної реєстрації.
За змістом статей 18, 20 ЗУ "Про оренду землі" (в редакції, що діяла на момент виникнення спірних правовідносин) договір оренди землі підлягає державній реєстрації, якщо такий договір укладений. Після державної реєстрації укладеного договору оренди землі він набирає чинності.
Разом із тим цивільні права та обов'язки, на досягнення яких було спрямоване волевиявлення сторін при укладенні спірних договорів, набуваються після відповідної державної реєстрації.
Як вбачається з матеріалів справи ОСОБА_4 та ТОВ "Аграрний дім ім. Горького" дійшли згоди щодо істотних умов договору оренди земельної ділянки, на підтвердження чого 05 вересня 2006 року підписали цей договір.
Пунктами 3.1. та 11.1 договору оренди земельної ділянки сторони визначили, що земельна ділянка надається в оренду строком на 10 років, починаючи з моменту державної реєстрації цього договору та набуває чинності після державної реєстрації цього договору у встановленому чинним законодавством порядку.
Державна реєстрація спірного договору оренди відбулася 15 серпня 2008 року.
Відмовляючи у задоволенні позову, суди попередніх інстанцій, відповідно до вимог статей 10, 11, 60 ЦПК України, дослідивши всі наявні у справі докази в їх сукупності та надавши їм належну оцінку, обґрунтованого виходили з його безпідставності, оскільки сторони у п. 3.1 визначили строк дії спірного договору оренди.
За таких обставин судова колегія дійшла висновку, що судами першої та апеляційної інстанцій правильно встановлено та належно перевірено обставини, які мають значення для правильного вирішення справи, судові рішення ухвалено із додержанням норм матеріального та процесуального права, а тому підстав для їх зміни чи скасування немає.
Керуючись ч. 3 ст. 332 ЦПК України, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ
у х в а л и л а:
Касаційну скаргу ОСОБА_4 відхилити.
Рішення Сахновщинського районного суду Харківської області від 1 лютого 2016 року та рішення апеляційного суду Харківської області від 5 квітня 2016року залишити без змін.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Судді:
О.О. Дьоміна
А.В. Маляренко
О.В. Ступак