Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
08 вересня 2016 року м. Київ
Колегія суддів судової палати у цивільних справах
Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
Іваненко Ю.Г., Євтушенко О.І., Ситнік О.М. розглянувши в попередньому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_4 до ОСОБА_5, Циркунівської сільської ради Харківського району Харківської області, треті особи: Харківська міська рада, Головне управління Держземагентства у Харківській області, Управління Держгеокадастру у місті Харкові Харківської області, про визнання незаконним та скасування рішення сільської ради, недійсним державного акта за землю, визнання права власності на земельну ділянку, усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою, за касаційною скаргою ОСОБА_4 на рішення Київського районного суду м. Харкова від 25 лютого 2016 року та ухвалу Апеляційного суду Харківської області від 22 квітня 2016 року,
в с т а н о в и л а:
У квітні 2015 року ОСОБА_4 звернувся до суду з позовом, в обґрунтування якоговказав, що на підставі свідоцтва про право власності на нерухоме майно від 07 квітня 2014 року йому на праві власності належить земельна ділянка площею 0,1 га, що розташована на АДРЕСА_1.
Позивач зазначає, що у період з 24 по 27 травня 2014 року відповідачем здійснено самовільне захоплення його земельної ділянки шляхом встановлення стаціонарного паркану та завезення на земельну ділянку будівельного вагончику.
Він звернувся до ОСОБА_5 з вимогою про звільнення захопленої земельної ділянки, яка повідомила йому, що має акт на право приватної власності на землю від 18 грудня 1995 року, оскільки земельна ділянка, по АДРЕСА_1, та земельна ділянка, що розташована на території АДРЕСА_1 - це одна і та ж земельна ділянка, та вона має на неї право власності.
Позивач вказує, що рішення № 1032 виконкому Циркунівської сільської ради від 14 грудня 1995 року є незаконним та вважає, що земельна ділянка, що розташована за адресою: АДРЕСА_1, знаходиться та знаходилася в межах міста Харкова, що діяли та були встановлені ще до прийняття Постанови Верховної Ради України від 06 вересня 2012 року № 5215 (5215-17) "Про зміну і встановлення меж міста Харків, Дергачівського і Харківського районів Харківської області".
Таким чином, спірна земельна ділянка станом на 18 грудня 1995 року знаходилася в межах міста Харкова і Циркунівська сільська рада не мала повноважень щодо розпорядження цією земельною ділянкою.
Про існування рішення від 14 грудня 1995 року та державного акта на землю від 18 грудня 1995 року йому стало відомо лише в травні 2014 році.
Посилаючись на вищевикладене, позивач просив визнати незаконними та скасувати рішення від 14 грудня 1995 року № 1032, прийняте виконкомом Циркунівської сільської ради Харківського району Харківської області про надання в приватну власність присадибної земельної ділянки ОСОБА_5 та державний акт на право приватної власності на землю серія НОМЕР_1, виданий на ім'я ОСОБА_5 Циркунівською Радою народних депутатів 18 грудня 1995 року на земельну ділянку, що розташована на території АДРЕСА_1, який зареєстрований в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за № 1048; визнати за ним право власності на земельну ділянку, площею 0,1 га, що розташована в АДРЕСА_1, кадастровий номер земельної ділянки НОМЕР_2; усунути перешкоди в користуванні земельною ділянкою площею 0,1 га, що розташована в АДРЕСА_1, кадастровий номер земельної ділянки кадастровий номер земельної ділянки НОМЕР_2, шляхом знесення стаціонарного паркану та будівельного вагончику.
Рішенням Київського районного суду м. Харкова від 25 лютого 2016 року, залишеним без змін ухвалоюАпеляційного суду Харківської області від 22 квітня 2016 року, у задоволенні позовних вимог ОСОБА_4 до ОСОБА_5, Циркунівської сільської ради Харківського району Харківської області, треті особи: Харківська міська рада, Головне управління Держземагентства у Харківській області, Управління Держгеокадастру у місті Харкові Харківської області, про визнання незаконним та скасування рішення виконкому Циркунівської сільської ради Харківського району Харківської області від 14 грудня 1995 року № 1032, визнання недійсним державного акта на право приватної власності на землю від 18 грудня 1995 року серії НОМЕР_1, визнання права власності на земельну ділянку, усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою відмовлено.
У касаційній скарзі ОСОБА_4просить скасувати судові рішення першої та апеляційної інстанції та направити справу на новий розгляд до суду першої інстанції, посилаючись на неправильне застосування судами норм матеріального права та порушення норм процесуального права.
Заслухавши суддю-доповідача у справі, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ вважає, що касаційна скарга підлягає відхиленню з огляду на наступне.
Згідно з ч. 2 ст. 324 ЦПК України підставами касаційного оскарження є неправильне застосування судом норм матеріального чи порушення норм процесуального права.
Відповідно до ч. 1 ст. 335 ЦПК України під час розгляду справи в касаційному порядку суд перевіряє в межах касаційної скарги правильність застосування судом першої або апеляційної інстанції норм матеріального чи процесуального права і не може встановлювати або (та) вважати доведеними обставини, що не були встановлені в рішенні чи відкинуті ним, вирішувати питання про достовірність або недостовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими.
Відмовляючи в задоволенні позову, суд першої інстанції, з висновками якого погодився й апеляційний суд, виходив з відсутності доказів порушення прав позивача.
Доводи особи, яка подала касаційну скаргу, про те, що спірна земельна ділянка уповноваженим органом відповідачу у власність не передавалась, межі цієї ділянки повноважним органом не встановлювались, рішення виконкому Циркунівської сільської Ради народних депутатів Харківського району Харківської області від 14 грудня 1995 року № 1032 про надання у приватну власність ОСОБА_5 земельної ділянки в АДРЕСА_1 є незаконним, а державний акт на право приватної власності, виданий ОСОБА_5 є недійсним, є необґрунтованими та спростовуються встановленими у справі обставинами.
Так, судами попередніх інстанцій встановлено, що ОСОБА_5 рішенням Виконавчого комітету Циркунівської сільської Ради народних депутатів Харківського району Харківської області від 14 грудня 1995 року № 1032 надано в приватну власність земельну ділянку площею 0,1 га для будівництва та обслуговування житлового будинку в районі новобудови АДРЕСА_1, з видачею державного акта на право приватної власності на землю.
Вказане рішення приймалось на підставі заяви ОСОБА_5 про надання у приватну власність земельної ділянки для будівництва та обслуговування житлового будинку, мешканки АДРЕСА_2
Головою Циркунівської сільської ради народних депутатів 18 грудня 1995 року на ім'я ОСОБА_5, яка проживала в АДРЕСА_2, видано державний акт на право приватної власності на землю серії НОМЕР_1, на підставі рішення № 1032 виконкому Циркунівської сільської ради народних депутатів яким і передається у приватну власність земельна ділянка площею 0,1 га в межах згідно з планом, та яка розташована на території АДРЕСА_1, і передана для будівництва та обслуговування житлового будинку.
Державний акт зареєстровано в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за № 1048.
Зі свідоцтва про право власності на нерухоме майно від 07 квітня 2014 року вбачається, що ОСОБА_4 на праві приватної власності належить земельна ділянка площею 0,1 га за адресою: АДРЕСА_1,яка призначена для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд.
Дійсно АДРЕСА_1 знаходилась і знаходиться у м. Харкові тоді як АДРЕСА_1 знаходилась раніше на території Циркунівської селищної ради, а зараз знаходиться у АДРЕСА_1 розташовані на одній лінії (перша переходить в другу) та рішенням Харківської міської ради АДРЕСА_1 та АДРЕСА_1 перейменовані у АДРЕСА_1.
Відповідно до довідки Міської комісії з питань топоніміки та охорони історико-культурного середовища від 31 жовтня 2013 року, нову забудову території поряд з АДРЕСА_1 розпочато на початку 1990-х років.
Згідно з постановою Верховної Ради України від 06 вересня 2012 року № 5215 (5215-17) "Про зміну і встановлення меж міста Харків, Дергачівського і Харківського районів Харківської області", землі, що знаходяться між АДРЕСА_1 та р. Очеретянка, які були у віданні Циркунівської сільської ради, включено до меж міста Харкова.
Рішенням 23 сесії Харківської міської ради 6 скликання від 17 квітня 2013 року № 1118/13 "Про впорядкування найменувань" в кварталі, обмеженому АДРЕСА_1, АДРЕСА_3, АДРЕСА_4, АДРЕСА_5, АДРЕСА_6, АДРЕСА_7 та АДРЕСА_8, розплановані раніше вулиці отримали найменування: АДРЕСА_9. - АДРЕСА_10. - АДРЕСА_11. - АДРЕСА_12.
Рішенням Харківської міської ради від 22 травня 2013 року в цьому ж кварталі розплановані раніше вулиці отримали найменування: АДРЕСА_13 - АДРЕСА_13, АДРЕСА_1 - АДРЕСА_1.
Згідно з листом директора юридичного департаменту Харківської міської ради від 17 квітня 2015 року відповідно до генерального плану Київського району розробленого у складі генерального плану міста Харкова, який виконано у листопаді 1983 року Державним проектним інститутом з планування та забудови міста "Харківпроект" на замовлення Держбуду УРСР, земельна ділянка за адресою: АДРЕСА_1 знаходилася в межах міста Харкова, які зазначені як існуючі, станом на 1983 рік.
Згідно з планшетами стереотопографічної зйомки М 1:5000 Головного управління геодезії та картографії при Раді Міністрів УРСР, які виконані інститутом "УКРГИИГИС" у 1976 році, вказана земельна ділянка знаходилася в межах міста Харкова.
Отже вочевидь, що відповідь Харківської міської ради від 17 квітня 2015 року стосується саме земельної ділянки позивача за адресою: АДРЕСА_1.
Що стосується земельної ділянки відповідача у листі зазначено про її розташування в межах м. Харкова на час обстеження в квітні 2015 року.
АДРЕСА_1 лише в 2012 році.
Згідно з листом заступника начальника Управління держземагенства у Харківському районі Харківської області від 30 липня 2014 року, схеми розташування земельної ділянки ОСОБА_5, земельна ділянка по АДРЕСА_1, знаходилась на території Циркунівської сільської ради Харківського району Харківської області.
Відповідно до листа Відділу містобудування та архітектури Харківської районної державної адміністрації Харківської області від 15 грудня 2015 року, земельна ділянка за адресою: АДРЕСА_1 до прийняття та набрання чинності Постанови Верховної Ради України від 06 вересня 2012 року № 5215-VI "Про зміну і встановлення меж міста Харків, Дергачівського і Харківського районів Харківської області" (5215-17) відносилась до земель Циркунівської сільської ради.
Згідно з листом Циркунівської сільської ради Харківського району Харківської області від 03 липня 2015 року, в 1991 році землі радгоспу "Циркунівський" та радгоспу "Кутузівський" були передані в розпорядження Циркунівської сільської ради. На земельну ділянку радгоспу "Кутузівський", що знаходилась поблизу АДРЕСА_1, були розроблені проектні забудови вулиць: АДРЕСА_9, АДРЕСА_11, АДРЕСА_13, АДРЕСА_1, погоджений з Київським райвиконкомом м. Харкова. Розмежування земель між Циркунівською сільрадою та Київським райвиконкомом м. Харкові було узгоджено згідно з чинним законодавством та ніяких претензій з обох сторін до 2015 року не було.
Рішенням 20 сесії Харківської міської ради 6 скликання від 24 жовтня 2012 року № 907/12 (із змінами і доповненнями) "Про впорядкування найменувань", з метою встановлення та впорядкування найменувань елементів вулично-дорожньої мережі на території, що включена до меж міста Харкова згідно постанови Верховної Ради України від 06 вересня 2012 року № 5215-VІ "Про зміну і встановлення меж міста Харків, Дергачівського і Харківського районів Харківської області" (5215-17) , було вирішено визначити перелік поточних назв елементів вулично-дорожньої мережі міста на території, що включена до меж міста Харкова, згідно з додатком 1; присвоїти найменування елементам вулично-дорожньої мережі міста згідно з додатком 2.
Згідно з додатком № 1 до рішення Харківської міської ради від 24 жовтня 2012 року № 907/12, до переліку поточних назв елементів вулично-дорожньої мережі міста на території, що включена до меж міста Харкова, входить в межах території АДРЕСА_1.
Згідно з додатком № 2 до рішення Харківської міської ради від 24 жовтня 2012 року № 907/12, зазначено перелік перейменувань елементів вулично-дорожньої мережі міста на території, що включена до меж міста Харкова за рахунок земель Циркунівської сільської ради: в кварталі, обмеженого АДРЕСА_1, АДРЕСА_3, АДРЕСА_4, АДРЕСА_5, АДРЕСА_6, АДРЕСА_7 та АДРЕСА_8: 1. АДРЕСА_13., 2. АДРЕСА_13. (поточне найменування) - АДРЕСА_13. (нове найменування); 3. АДРЕСА_1. (поточне найменування) - АДРЕСА_1. (нове найменування).
З рішення Харківської міської ради від 24 жовтня 2012 року № 907/12 чітко вбачається, що земельні ділянки по вулиці АДРЕСА_1 були включені до меж міста Харкова за рахунок земель Циркунівської сільської ради, тобто у разі знаходження спірної земельної ділянки в межах міста Харкова станом до 1995 року, то ця земельна ділянка не могла виключатися з земель Циркунівської сільської ради та передаватися до земель м. Харкова.
Сторони не заперечували, що земельна ділянка, надана відповідачу, територіально знаходиться на території Циркунівської селищної Ради.
Судами попередніх інстанцій встановлено, що спір виник у зв'язку з накладенням земельних ділянок сторін у справі одна на одну і порушене право позивача не може бути поновлено шляхом визнання рішення та Державного акту відповідача недійсним, оскільки в 1995 році, коли ця земельна ділянка виділялась відповідачу, позивач не був власником суміжної земельної ділянки. Позивачу була виділена земельна ділянка в 2014 році, коли відповідач вже майже двадцять років користувалась наданою їй земельною ділянкою.
З огляду на вищевикладене, доводи касаційної скарги не знайшли свого підтвердження та не дають підстав для висновку про порушення судами норм процесуального та матеріального права, яке призвело або могло призвести до неправильного вирішення справи.
Відповідно до ч. 3 ст. 332 ЦПК України суд касаційної інстанції при попередньому розгляді справи відхиляє касаційну скаргу і залишає рішення без змін, якщо відсутні підстави для скасування судового рішення.
Керуючись ст. 332 ЦПК України, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ
у х в а л и л а:
Касаційну скаргу ОСОБА_4відхилити.
Рішення Київського районного суду м. Харкова від 25 лютого 2016 року та ухвалу Апеляційного суду Харківської області від 22 квітня 2016 року залишити без змін.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Судді:
Ю.Г. Іваненко
О.І. Євтушенко
О.М. Ситнік