Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
Ухвала
Іменем України
5 вересня 2016 року м. Київ
Колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних
і кримінальних справ у складі:
Висоцької В.С., Колодійчука В.М., Фаловської І.М.,
розглянувши у попередньому судовому засіданні справу за позовом публічного акціонерного товариства "Банк "Фінанси та Кредит" до ОСОБА_4, ОСОБА_5 про звернення стягнення на предмет іпотеки та виселення за касаційною скаргою ОСОБА_5 на рішення Коломийського міськрайонного суду Івано-Франківської області від 18 вересня 2015 року та рішення апеляційного суду Івано-Франківської області від 14 грудня 2015 року,
встановила:
У березні 2015 року публічне акціонерне товариство "Банк "Фінанси та Кредит" (далі - ПАТ "Банк "Фінанси та Кредит") звернулося до суду з позовом до ОСОБА_4, ОСОБА_5 про звернення стягнення на предмет іпотеки та виселення.
Рішенням Коломийського міськрайонного Івано-Франківської області від 18 вересня 2015 року вимоги в частині виселення відповідачів із житлового будинку залишено без розгляду.
Позовні вимоги про звернення стягнення на предмет іпотеки задоволено.
У рахунок погашення заборгованості ОСОБА_4 на користь АТ "Банк "Фінанси та Кредит" за кредитним договором від 9 серпня 2007 року в загальній сумі, що еквівалентно 2 376 814, 06 грн звернуто стягнення на предмет іпотеки: житловий будинок загальною площею 192,3 м кв. (житловою площею 121,7 м кв.), що розташований по АДРЕСА_1 та належить на праві приватної власності ОСОБА_4 та ОСОБА_5
Способом реалізації предмету іпотеки визначено - реалізацію шляхом проведення прилюдних торгів із початковою ціною, встановленою на рівні не нижчому за звичайні ціни на цей вид майна, на підставі оцінки, проведеної суб'єктом оціночної діяльності/незалежним експертом на стадії оцінки майна під час проведення виконавчих дій.
Відстрочено виконання рішення про звернення стягнення на нерухоме майно до моменту скасування встановленого Законом України "Про мораторій на стягнення майна громадян наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті" (1304-18) мораторію.
Вирішено питання розподілу судових витрат.
Рішенням апеляційного суду Івано-Франківської області від 14 грудня 2015 року рішення суду першої інстанції в частині визначення початкової ціни, а саме: за ціною, встановленою на рівні не нижчому за звичайні ціни на цей вид майна, на підставі оцінки, проведеної суб'єктом оціночної діяльності - незалежним експертом на стадії оцінки майна під час проведення виконавчих дій, скасовано, у цій частині ухвалено нове рішення.
Ухвалено провести реалізацію майна шляхом проведення прилюдних торгів із початковою ціною 2 147 400 грн, що за офіційним курсом долара США становить 90 000 доларів США. В іншій частині рішення суду першої інстанції залишено без змін. Вирішено питання розподілу судових витрат.
У касаційній скарзі ОСОБА_5 просить скасувати ухвалені в справі рішення, посилаючись на порушення судом норм матеріального та процесуального права.
Керуючись ч. 5 ст. 332 ЦПК України, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ
у х в а л и л а :
Справу за позовом публічного акціонерного товариства "Банк "Фінанси та Кредит" до ОСОБА_4, ОСОБА_5 про звернення стягнення на предмет іпотеки та виселення, призначити до судового розгляду.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Судді:
В.С. Висоцька
В.М. Колодійчук
І.М. Фаловська