Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
28 липня 2016 року м. Київ
Колегія суддів судової палати у цивільних справах
Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ в складі:
Червинської М.Є., Завгородньої І.М., Коротуна В.М.,
розглянувши в попередньому судовому засіданні справу за позовом прокурора Тисменицького району до Загвіздянської сільської ради, ОСОБА_4 про скасування рішення за касаційною скаргою ОСОБА_4 на рішення Тисменицького районного суду Івано-Франківської області від 19 квітня 2016 року та ухвалу апеляційного суду Івано-Франківської області від 23 травня 2016 року,
в с т а н о в и л а:
У січні 2015 року прокурор Тисменицького району звернувся до суду з указаним позовом, посилаючись на те, що рішенням сільської ради від 27 червня 2013 року надано дозвіл ОСОБА_4 на складання проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для ведення садівництва площею 0,08 га в урочищі "Нивки" с. Загвіздя із земель комунальної власності з порушенням земельного законодавства, оскільки указана земельна ділянка не належить до населеного пункту с. Загвіздя, а є державною власністю до проведення проекту формування території сільської ради та включення земельної ділянки у межі села. У зв'язку із викладеним прокурор просив суд скасувати рішення 14 сесії 6 демократичного скликання Загвіздянської сільської ради від 27 червня 2013 року "Про надання дозволу на складання проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для ведення садівництва ОСОБА_4
Рішенням Тисменицького районного суду Івано-Франківської області від 19 квітня 2016 року, залишеним без змін ухвалою апеляційного суду Івано-Франківської області від 23 травня 2016 року, позов задоволено. Скасовано рішення 14 сесії 6 демократичного скликання Загвіздянської сільської ради від 27 червня 2013 року "Про надання дозволу на складання проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для ведення садівництва ОСОБА_4П.".
У касаційній скарзі ОСОБА_4 просить скасувати судові рішення, посилаючись на неправильне застосування судами норм матеріального права та порушення норм процесуального права, та ухвалити нове рішення про відмову в позові.
Вивчивши матеріали справи, перевіривши доводи касаційної скарги, законність оскаржуваних судових рішень рішення в межах касаційного оскарження, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ дійшла висновку, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з таких підстав.
Відповідно до вимог ст. 335 ЦПК України під час розгляду справи в касаційному порядку суд перевіряє в межах касаційної скарги правильність застосування судом першої або апеляційної інстанції норм матеріального чи процесуального права і не може встановлювати або вважати доведеними обставини, що не були встановлені в рішенні чи відкинуті ним, вирішувати питання про достовірність або недостовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими.
Судами встановлено, що 27 червня 2013 року між Івано-Франківською міською радою, Загвіздянською сільською радою Тисменицького району Івано-Франківської області та Тисменицькою районною державною адміністрацією укладено угоду про врегулювання земельного спору по встановленню меж м. Івано-Франківська та с. Загвіздя Тисменицького району.
Згідно з п. 1 угоди Івано-Франківська міська рада під час складання проекту землеустрою щодо встановлення меж м. Івано-Франківська (урочище "Нивки" с. Загвіздя) не включає до проекту відповідного рішення, окрім раніше визначеної земельної ділянки площею 1,6 га, додатково земельну ділянку площею 3,29 га, а всього 4,89 га, що входить в межі с. Загвіздя, на користь Загвіздянської сільської ради.
Згідно з п. 2 угоди Загвіздянська сільська рада Тисменицького району Івано-Франківської області та Тисменицька районна державна адміністрація погоджують межу між м. Івано-Франківськ, Загвіздянською сільською радою Тисменицького району Івано-Франківської області та Тисменицьким районом, згідно схеми, розробленої ДП "Івано-Франківський інститут землеустрою".
Рішенням сесії Загвіздянської сільської ради Тисменицького району Івано-Франківської області від 27 червня 2013 року погоджено умови проекту угоди про врегулювання земельного спору по встановленню межі м. Івано-Франківська та с. Загвіздя Тисменицького району, сільському голові від імені ради надано дозвіл на підписання вказаної угоди, безоплатно передано з балансу Загвіздянської сільської ради на баланс Івано-Франківської сільської ради для списання меліоративну систему, яка розташована в урочищі "Нивки" с. Загвіздя.
Рішенням 14 сесії 6 демократичного скликання Загвіздянської сільської ради наданий дозвіл Загвіздянській сільській раді на розробку проекту землеустрою щодо зміни межі проекту формування території Загвіздянської сільської ради Тисменицького району Івано-Франківської області із включенням в межі с. Загвіздя земельної ділянки в урочищі "Нивки" площею 4,89 та доручено сільському голові укласти угоду з ліцензованою організацією на розробку вказаного проекту землеустрою.
Рішенням 14 сесії 6 демократичного скликання Загвіздянської сільської ради Тисменицького району Івано-Франківської області від 27 червня 2013 року надано дозвіл ОСОБА_4, на складання проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для ведення садівництва площею 0,08 га в урочищі "Нивки" с. Загвіздя із земель комунальної власності.
Постановою прокуратури Івано-Франківської області від 11 березня 2014 року прокурору доручено провести перевірку в порядку нагляду за додержанням та застосуванням законів у Загвіздянській сільській раді Тисменицького району Івано-Франківської області з питань додержання вимог земельного законодавства.
Статтею 173 ЗК України визначено, що межа району, села, селища, міста, району у місті - це умовна замкнена лінія на поверхні землі, що відокремлює територію району, села, селища, міста, району у місті від інших територій.
Відповідно до пункту "б" частини першої статті 12 ЗК України до повноважень сільських, селищних, міських рад у галузі земельних відносин на території сіл, селищ, міст належить передача земельних ділянок комунальної власності у власність громадян та юридичних осіб відповідно до цього Кодексу.
Згідно із частинами першою, другою статті 116 ЗК України громадяни та юридичні особи набувають права власності та права користування земельними ділянками із земель державної або комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень, визначених цим Кодексом, або за результатами аукціону. Набуття права на землю громадянами та юридичними особами здійснюється шляхом передачі земельних ділянок у власність або надання їх у користування.
Як передбачено частиною першою статті 122 ЗК України, сільські, селищні, міські ради передають земельні ділянки у власність або користування із земель комунальної власності відповідних територіальних громад для всіх потреб.
Відповідно до ч. 2 ст. 174 Земельного кодексу України рішення про встановлення і зміну меж сіл, селищ, які входять до складу відповідного району, приймаються районною радою за поданням відповідних сільських, селищних рад.
Згідно з ч. 1 ст. 176 Земельного кодексу України (чинного на момент виникнення спірних правовідносин) межі адміністративно-територіальних одиниць посвідчуються державним актом України.
Як убачається з відповіді Державної інспекції сільського господарства в Івано-Франківській області від 14 квітня 2014 року № 04-01/1206, існує проект землеустрою щодо встановлення меж адміністративно-територіальної одиниці - с. Загвіздя та Загвіздянської сільської ради. Урочище "Нивки" не входить в проект формування території с. Загвіздя і Загвіздянської сільської ради. На виконання укладеної угоди між Івано-Франківською міською радою, Загвіздянською сільською радою Тисменицького району Івано-Франківської області та Тисменицькою районною державною адміністрацією не виготовлено технічної документації із землеустрою по внесенню змін в межі.
Рішенням Загвіздянської сільської ради Тисменицького району Івано-Франківської області від 17 листопада 2014 року "Про внесення змін до рішень ради від 27 червня 2013 року, 13 лютого 2014 року" доповнено дані рішення пунктом 3, зокрема "виконання п. 1 та п. 2 цього рішення набирає чинності після затвердження проекту землеустрою щодо зміни межі населеного пункту с. Загвіздя".
Ураховуючи те, що проект землеустрою щодо зміни межі населеного пункту с. Загвіздя" не затверджений, суди дійшли обґрунтованого висновку про скасування спірного рішення.
Межі с. Загвіздя на час прийняття рішення про надання дозволу ОСОБА_4 для складання проекту землеустрою не визначені, відповідачем не надані докази про належність зазначеної земельної ділянки до меж с. Загвіздя та не спростовано відповідь Державної інспекції сільського господарства в Івано-Франківській області від 14 квітня 2014 року № 04-01/1206 про неможливість визначення меж с. Загвіздя згідно з рішенням Івано-Франківської обласної ради від 20 липня 2000 року.
Інші доводи касаційної скарги на правильність висновків судів не впливають та їх не спростовують.
Згідно ст. 337 ЦПК України суд касаційної інстанції відхиляє касаційну скаргу, якщо визнає, що рішення ухвалені з додержанням норм матеріального і процесуального права.
Судами при розгляді справи дотримано вимоги закону, у зв'язку з чим колегія суддів вважає за необхідне касаційну скаргу відхилити, а судові рішення залишити без змін.
Керуючись ст. ст. 332, 336, 337 ЦПК України, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ
у х в а л и л а:
Касаційну скаргу ОСОБА_4 відхилити.
Рішення Тисменицького районного суду Івано-Франківської області від 19 квітня 2016 року та ухвалу апеляційного суду Івано-Франківської області від 23 травня 2016 року залишити без змін.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Колегія суддів:
М.Є. Червинська
І.М. Завгородня
В.М.Коротун