Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
13 липня 2016 року м. Київ
Колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
головуючого Ткачука О.С.,
суддів: Кафідової О.В.,
Колодійчука В.М.,
розглянувши у попередньому судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_2, ОСОБА_3 до приватного нотаріуса Полтавського міського нотаріального округу Широкої Олесі Миколаївни, виконавчого комітету Полтавської міської ради, управління житлово-комунального господарства виконкому Полтавської міської ради, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, треті особи: Друга полтавська державна нотаріальна контора, ОСОБА_10, управління майном комунальної власності міста, про визнання членами сім'ї наймача, визнання незаконним розпорядження, скасування свідоцтва про право власності на житло, визнання заповіту недійсним за касаційними скаргами ОСОБА_5, подану представником - ОСОБА_11, та управління майном комунальної власності м. Полтави на рішення Київського районного суду м. Полтави від 22 жовтня 2015 року та рішення апеляційного суду Полтавської області від 17 грудня 2015 року,
в с т а н о в и л а :
Рішенням Київського районного суду м. Полтави від 22 жовтня 2015 року (з урахуванням ухвали від 02 листопада 2015 року про виправлення описки) позов ОСОБА_2, ОСОБА_3 задоволено частково. Визнано поважними причини пропущення позовної давності ОСОБА_2, ОСОБА_3, поновивши строк звернення до суду. Визнано ОСОБА_2, ОСОБА_3 членами сім'ї наймача квартири АДРЕСА_1, ОСОБА_12 Визнано розпорядження органу приватизації м. Полтави від 09 квітня 1993 року про передачу зазначеної квартири у приватну власність ОСОБА_12 на підставі Закону України "Про приватизацію державного житлового фонду" (2482-12) незаконним. Скасовано свідоцтво про право власності на житло від 09 квітня 1993 року, видане на ім'я ОСОБА_12, на вказану квартиру. В іншій частині позову відмовлено. Розподілено судові витрати.
Рішенням апеляційного суду Полтавської області від 17 грудня 2015 року рішення районного суду в частині визнання розпорядження органу приватизації м. Полтави незаконним та про скасування свідоцтва про право власності на житло скасовано. Визнано розпорядження органу приватизації м. Полтави від 09 квітня 1993 року про передачу зазначеної квартири у приватну власність ОСОБА_12 на підставі Закону України "Про приватизацію державного житлового фонду" (2482-12) частково незаконним. Скасовано частково свідоцтво про право власності на житло від 09 квітня 1993 року, видане на ім'я ОСОБА_12, на вказану квартиру. В іншій частині рішення суду першої інстанції залишено без змін.
У касаційних скаргах представник ОСОБА_5 - ОСОБА_11 - та управління майном комунальної власності м. Полтави просять скасувати судові рішення, посилаючись неправильне застосування судами норм матеріального права та порушення норм процесуального права, й ухвалити нове рішення про відмову в задоволенні позову.
Згідно з частиною 2 статті 324 ЦПК України підставами касаційного оскарження є неправильне застосування судом норм матеріального чи порушення норм процесуального права.
Оскільки наведені в касаційних скаргах доводи дають підстави для висновку, що порушення судом (судами) норм матеріального та процесуального права призвело до неправильного вирішення справи, колегія суддів вважає за необхідне призначити справу до судового розгляду.
Керуючись ч. 5 ст. 332 ЦПК України, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ,
у х в а л и л а:
Справу за позовом ОСОБА_2, ОСОБА_3 до приватного нотаріуса Полтавського міського нотаріального округу Широкої Олесі Миколаївни, виконавчого комітету Полтавської міської ради, управління житлово-комунального господарства виконкому Полтавської міської ради, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, треті особи: Друга полтавська державна нотаріальна контора, ОСОБА_10, управління майном комунальної власності міста, про визнання членами сім'ї наймача, визнання незаконним розпорядження, скасування свідоцтва про право власності на житло, визнання заповіту недійсним призначити до судового розгляду.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Головуючий
Судді:
О.С. Ткачук
О.В. Кафідова
В.М.Колодійчук