Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
22 червня 2016 року м. Київ
Колегія суддів судової палати у цивільних справах
Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і
кримінальних справ у складі:
головуючого Дем'яносова М.В., суддів: Леванчука А.О., Маляренка А.В., Мостової Г.І., Ступак О.В., розглянувши у судовому засіданні справу за позовом Яворівської районної державної адміністрації Львівської області до ОСОБА_5, ОСОБА_6 про відібрання дитини від батьків без позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів, за касаційною скаргою першого заступника прокурора Львівської області на рішення апеляційного суду Львівської області від 18 лютого 2016 року,
в с т а н о в и л а:
У червні 2015 року Яворівська районна державна адміністрація Львівської області звернулася до суду з вищезазначеним позовом, посилаючись на те, що 25 травня 2015 року до служби у справах дітей Яворівської районної державної адміністрації Львівської області надійшло подання головного лікаря Любинської амбулаторії ЗПСМ ОСОБА_7 про те, що у с. Любині проживає сім'я ОСОБА_6, в якій виховується дитина ОСОБА_8, ІНФОРМАЦІЯ_1, з обтяженим діагнозом, яка потребує стаціонарного обстеження і лікування. Батьки дитини - ОСОБА_5 та ОСОБА_6 ведуть себе агресивно по відношенню до працівників амбулаторії, для огляду останнім дитини не надають, неналежно виконують свої батьківські обов'язки: дитина недоглянута, житлово-побутові умови у будинку незадовільні, створюють загрозу життю і здоров'ю дитини. На підставі цього подання працівниками служби у справах дітей із залученням працівника міліції у цей же день було проведено перевірку умов проживання сім'ї ОСОБА_6, за адресою: АДРЕСА_1 за результатом якої складено відповідний акт. У ході проведеного обстеження встановлено, що ОСОБА_5 та ОСОБА_6 є батьками малолітньої ОСОБА_8, ІНФОРМАЦІЯ_1. На момент обстеження малолітня дитина була голодна, брудна, санітарний стан житлового приміщення незадовільний, у будинку був неприємний запах, не прибрано, їжі не було. Внаслідок такого безвідповідального ставлення батьків до виховання своєї малолітньої дитини, у тому числі незабезпечення належного лікування, якого за станом здоров'я потребує дитина, виникла безпосередня загроза її життю та здоров'ю.
У зв'язку з цим Яворівськарайонна державна адміністраціяЛьвівської області просила ухвалити рішення про відібрання малолітньої ОСОБА_8, ІНФОРМАЦІЯ_1, від батьків - ОСОБА_5 та ОСОБА_6, без позбавлення їх батьківських прав та стягнення з батьків на утримання їхньої малолітньої дитини аліменти у розмірі не менше 30 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку щомісячно, з кожного, починаючи з дня пред'явлення цього позову і до досягнення дитиною повноліття.
Рішенням Яворівського районного суду Львівської області від 22 вересня 2015 року позов Яворівської районної державної адміністрації Львівської області задоволено. Ухвалено відібрати у ОСОБА_5 та ОСОБА_6 їхню малолітню дочку ОСОБА_8, ІНФОРМАЦІЯ_1, без позбавлення їх батьківських прав. Стягнуто з ОСОБА_5 та ОСОБА_6, тимчасово непрацюючих, солідарно аліменти на утримання дитини - ОСОБА_8, ІНФОРМАЦІЯ_1, у розмірі 1/4 частини всіх видів заробітку, щомісячно, але не менше ніж 30 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, до її повноліття, починаючи з 2 червня 2015 року, перераховуючи аліменти на особистий рахунок дитини. Вирішено питання про розподіл судових витрат.
Рішенням апеляційного суду Львівської області від 18 лютого 2016 року рішення суду першої інстанції скасовано та ухвалено нове рішення у справі про відмову в задоволенні позову Яворівської районної державної адміністрації Львівської області.
У касаційній скарзі перший заступник прокурора Львівської області просить скасувати рішення, ухвалене судом апеляційної інстанції, і залишити в силі рішення суду першої інстанції, посилаючись на порушення апеляційним судом норм матеріального та процесуального права.
Колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, заслухавши доповідача, обговоривши доводи скарги та вивчивши обставини справи, вважає, що касаційна скарга підлягає відхиленню з наступних підстав.
Під час розгляду справи судом було встановлено, що ОСОБА_5 та ОСОБА_6 є батьками малолітньої ОСОБА_8, ІНФОРМАЦІЯ_1. Сім'я ОСОБА_8 проживає у будинку АДРЕСА_1
Головний лікар амбулаторії загальної практики сімейної медицини с. Любині Яворівського району Львівської області у поданні від 25 травня 2015 року, доводив до відома начальника служби у справах дітей Яворівської районної державної адміністрації про те, що в сім'ї ОСОБА_8, в якій проживає з обтяженим діагнозом дитина ОСОБА_8, ІНФОРМАЦІЯ_1, остання потребує стаціонарного обстеження та лікування (а. с. 3). Працівники амбулаторії не мають доступу до будинку цієї сім'ї, оскільки батько дитини поводиться неадекватно, житлово-побутові умови вкрай незадовільні і загрожують здоров'ю і життю дитини.
У письмовому клопотанні на ім'я голови Яворівської районної державної адміністрації від 25 травня 2015 року № 482, керівник служби у справах дітей Яворівської районної державної адміністрації Львівської області просив розглянути питання та прийняти рішення про негайне відібрання у ОСОБА_5 та ОСОБА_6, які проживають по АДРЕСА_1 малолітню дитину - ОСОБА_8, ІНФОРМАЦІЯ_1, оскільки батьки дитини зловживають алкогольними напоями, ведуть аморальний спосіб життя, безвідповідально ставляться до виховання своєї малолітньої дитини, чим створюють загрозу її здоров'ю та життю (а. с. 4).
Відповідно до розпорядження голови Яворівської районної державної адміністрації Львівської області від 25 травня 2015 року № 228/6-15, вирішено негайно відібрати малолітню дитину - ОСОБА_8, ІНФОРМАЦІЯ_1, від її батьків ОСОБА_5 та ОСОБА_6, та вирішено влаштувати дитину в притулок для дітей служби у справах дітей Львівської обласної державної адміністрації (а. с. 5).
У письмовому направленні зазначено, що служба у справах дітей Яворівської районної державної адміністрації Львівської області направляє для тимчасового влаштування у притулок для дітей служби у справах дітей Львівської обласної державної адміністрації малолітню дитину - ОСОБА_8, ІНФОРМАЦІЯ_1, яка залишилася без батьківського піклування, і проживає по АДРЕСА_1.
З актів обстеження житлово-побутових умов проживання сім'ї ОСОБА_8, які проживають по АДРЕСА_1, вбачається, що санітарний стан приміщення житлового будинку незадовільний, в будинку не прибрано, меблі поламані, стіни покриті пліснявою, відсутні умови для проживання з малолітньою дитиною (а. с. 7, 8).
Встановивши вищезазначені обставини у справі, суд першої інстанції дійшов висновку про наявність підстав для відібрання у ОСОБА_5 та ОСОБА_6 їхньої малолітньої дочки ОСОБА_8, ІНФОРМАЦІЯ_1, без позбавлення їх батьківських прав, а також стягнення з них аліментів на утримання дочки.
Апеляційний суд не погодився з таким висновком суду першої інстанції та скасовуючи рішення цього суду дійшов правильного висновку про наявність підстав для відмови в задоволенні позову Яворівської районної державної адміністрації Львівської області, виходячи із того, що у матеріалах справи відсутні переконливі докази того, що відібрання дитини від відповідачів без позбавлення їх батьківських прав буде сприяти інтересам цієї дитини. В інтересах дитини є залишення проживання її у сім'ї, при тому, що батьки мають переважне права на особисте виховання дитини.
Такий висновок суду відповідає встановленим у справі обставинам, наявним у справі доказам та ґрунтується на вимогах СК України (2947-14) .
Відповідно до ч. 1 ст. 337 ЦПК України суд касаційної інстанції відхиляє касаційну скаргу, якщо визнає, що рішення ухвалено з додержанням норм матеріального та процесуального права.
З урахуванням викладеного, колегія суддів вважає, що рішення суду апеляційної інстанції відповідає вимогам матеріального та процесуального права, а наведені в касаційній скарзі доводи заявника є необґрунтованими й правильність вищезазначених висновків суду не спростовують. За таких обставин рішення апеляційного суду слід залишити без змін.
Керуючись ст. ст. 336, 337, 344, 345 ЦПК України, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ
у х в а л и л а:
Касаційну скаргу першого заступника прокурора Львівської області відхилити.
Рішення апеляційного суду Львівської області від 18 лютого 2016 року залишити без змін.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Головуючий
Судді:
М.В. Демяносов
А.О. Леванчук
А.В. Маляренко
Г.І. Мостова
О.В. Ступак