Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
08 червня 2016 року м. Київ
Колегія суддів судової палати у цивільних справах
Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
головуючого суддів: Мартинюка В.І., Євтушенко О.І., Іваненко Ю.Г., Завгородньої І.М., Ситнік О.М., розглянувши в судовому засіданні цивільну справу за скаргою Публічного акціонерного товариства акціонерного банку "Укргазбанк" на дії старшого державного виконавця відділу примусового виконання рішень Департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції України Кошкера Івана Анатолійовича, заінтересована особа - ОСОБА_7, про скасування постанови про відмову у відкритті виконавчого провадження, за касаційною скаргою Публічного акціонерного товариства акціонерного банку "Укргазбанк" на ухвалу апеляційного суду м. Києва від 26 жовтня 2015 року,
в с т а н о в и л а:
У червні 2015 року Публічне акціонерне товариство акціонерний банк "Укргазбанк" (далі - ПАТ АБ "Укргазбанк") звернулось до суду зі скаргою на дії старшого державного виконавця відділу примусового виконання рішень Департаменту ДВС Міністерства юстиції України Кошкера І.А., обґрунтовуючи її тим, що рішенням апеляційного суду м. Києва від 12 грудня 2013 року рішення Подільського районного суду м. Києва від 27 серпня 2013 року скасоване та постановлене нове рішення, згідно з яким на користь банку з ОСОБА_8 та ОСОБА_7, солідарно, стягнуті кошти в сумі 587 338,93 доларів США із визначенням їх гривневого еквіваленту станом на час постановлення судом рішення та кошти в сумі 2 171 998 грн 24 коп.
03 вересня 2014 року Подільським районним судом м. Києва у справі видано виконавчий лист, який передано на примусове виконання до відділу примусового виконання рішень Департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції України.
Постановою державного виконавця від 20 квітня 2015 року у відкритті виконавчого провадження відмовлено у зв'язку з тим, що сума боргу становить менше десяти мільйонів гривень.
Ухвалою Подільського районного суду м. Києва від 31 серпня 2015 року скаргу задоволено.
Визнано дії старшого державного виконавця відділупримусового виконання рішень Департаменту ДВС Міністерства юстиції України КошкераІ.А. неправомірними.
Постанову старшогодержавного виконавця відділу примусового виконання рішень Департаменту ДВС Міністерства юстиції України Кошкера І.А. від 20 квітня 2015 року, по виконавчому провадженню ВП № 47285353, про відмову у відкритті виконавчого провадження, скасовано.
Зобов'язано відділ примусового виконання рішень Департаменту ДВС Міністерства юстиції України відкрити виконавче провадження по виконанню виконавчого листа Подільського районного суду м. Києва по справі № 2-710/11, виданого 03 вересня 2014 року.
Ухвалою апеляційного суду м. Києва від 26 жовтня 2015 року ухвалу Подільського районного суду м. Києва від 31 серпня 2015 року скасовано, постановлено нову ухвалу, якою у задоволенні скарги відмовлено.
Вирішено питання про розподіл судових витрат.
У касаційній скарзі ПАТ "Укргазбанк" просить скасувати ухвалу апеляційного суду м. Києва від 26 жовтня 2015 року, залишити в силі ухвалу місцевого суду, посилаючись на порушення судом норм процесуального права.
Касаційна скарга підлягає задоволенню на таких підставах.
Задовольняючи скаргу, суд першої інстанцій дійшов висновку про підвідомчість виконання рішення відділу примусового виконання рішень Департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції України, оскільки сума стягнення станом на 20 квітня 2015 року з урахуванням еквівалентної суми в іноземній валюті становила більше десяти мільйонів гривень.
Скасовуючи ухвалу суду першої інстанції та постановляючи ухвалу, апеляційний суд, врахувавши ч. 2 ст. 21 Закону України "Про виконавче провадження" виходив з того, що сума зобов'язання на дату винесення рішення - 27 серпня 2013 року - не перевищує десяти мільйонів гривень.
Однак погодитися з таким висновком суду апеляційної інстанції не можна, оскільки суд дійшов його з порушенням норм процесуального права.
Як було встановлено судами попередніх інстанцій, рішенням апеляційного суду м. Києва від 12 грудня 2013 року рішення Подільського районного суду м. Києва від 27 серпня 2013 року скасоване та ухвалено нове рішення про стягнення на користь банку з ОСОБА_8 та ОСОБА_7, солідарно, стягнуті кошти в сумі 587 338,93 дол. США із визначенням їх гривневого еквіваленту станом на час постановлення судом рішення та кошти в сумі 2 171 998, 24 грн.
03 вересня 2014 року Подільським районним судом м. Києва у справі видано виконавчий лист, який передано на примусове виконання до відділу примусового виконання рішень Департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції України.
Постановою державного виконавця від 20 квітня 2015 року у відкритті виконавчого провадження відмовлено у зв'язку з тим, що сума боргу становить менше десяти мільйонів гривень.
Відповідно до ч. 1 ст. 19 Закону України "Про виконавче провадження" від 21 квітня 1999 № 606-XIV (далі - Закон) державний виконавець відкриває виконавче провадження на підставі виконавчого документа, зазначеного в статті 17 цього Закону: 1) за заявою стягувача або його представника про примусове виконання рішення; 2) за заявою прокурора у випадках представництва інтересів громадянина або держави в суді; 3) у разі якщо виконавчий лист надійшов від суду на підставі ухвали про надання дозволу на примусове виконання рішення іноземного суду в порядку, встановленому законом.
Згідно з п. 2 ч. 1 ст. 21 Закону на відділ примусового виконання рішень Департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції України покладається виконання рішень, за якими: сума зобов'язання становить десять та більше мільйонів гривень або еквівалентну суму в іноземній валюті.
Державний виконавець відмовляє у відкритті виконавчого провадження у разі: пред'явлення виконавчого документа до органу державної виконавчої служби не за місцем або не за підвідомчістю виконання рішення (п. 4 ч. 1 ст. 26 Закону).
Так як встановлено судом першої інстанції, на момент пред'явлення виконавчого листа до виконання сума боргу за виконавчим листом в еквіваленті складала 15 974 463,09 грн, а станом на 20 квітня 2015 року (постанова про відмову у відкритті виконавчого провадження) сума боргу складала 14 506 115,77 грн, що становило більше десяти мільйонів гривень, що свідчить про підвідомчість виконання рішення відділу примусового виконання рішень Департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції України.
З урахуванням викладеного ухвалу суду апеляційної інстанції не можна вважати законною та обґрунтованою, тому вона підлягає скасуванню із залишенням в силі ухвали суду першої інстанції.
Керуючись ст. ст. 336, 342, 345 ЦПК України, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ
у х в а л и л а:
Касаційну скаргу Публічного акціонерного товариства акціонерного банку "Укргазбанк" задовольнити.
Ухвалу апеляційного суду м. Києва від 26 жовтня 2015 року скасувати, ухвалу Подільського районного суду м. Києва від 31 серпня 2015 року залишити в силі.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Головуючий
Судді:
В.І. Мартинюк
О.І. Євтушенко
І.М. Завгородня
Ю.Г. Іваненко
О.М. Ситнік