Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
30 травня 2016 року м. Київ
Колегія суддів судової палати у цивільних справах
Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і
кримінальних справ у складі:
Закропивного О.В., Мазур Л.М., Нагорняка В.А.
розглянувши в попередньому судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_4 до ОСОБА_5 про визнання права власності на Ѕ частини будинку з надвірними спорудами в порядку спадкування за правом представлення, за касаційною скаргою представника ОСОБА_6 - ОСОБА_7 на рішення Приморського районного суду м. Одеси від 20 жовтня 2013 року та ухвалу апеляційного суду Одеської області від 25 листопада 2015 року,
в с т а н о в и л а:
У вересні 2011 року ОСОБА_4 звернулась до суду із зазначеним позовом, посилаючись на те, що ІНФОРМАЦІЯ_2 померла її бабка ОСОБА_8, яка мешкала у належному їй на праві приватної власності будинку АДРЕСА_1, розташованому на земельній ділянці площею приблизно 200 кв. м. ІНФОРМАЦІЯ_1 помер її батько ОСОБА_9
Відповідач є рідним братом померлого батька та сином померлої бабки. Отже, вона є спадкоємицею за законом за правом представлення, оскільки приходиться спадкодавцю онукою, тому в порядку ст. 1266 ЦК України спадкоємицею майна померлої.
07 листопада 2005 року вона звернулась до нотаріуса з заявою про прийняття спадщини. Оскільки спадкоємцями майна померлої є вона та відповідач, то їх частки у спадщині є рівними та становлять по Ѕ кожному. Відповідач чинить їй перешкоди в оформленні права на спадщину та не визнає її права на спадщину, що змусило її звернутися до суду.
Рішенням Приморського районного суду м. Одеси від 29 жовтня 2013 року, залишеним без зміни ухвалою апеляційного суду Одеської області від 25 листопада 2015 року, позов задоволено.
Визнано за ОСОБА_4 в порядку спадкування за правом представлення право власності на Ѕ частини будинку АДРЕСА_1 загальною площею 113,9 кв. м після померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 бабки ОСОБА_8
У касаційній скарзі представник ОСОБА_5 - ОСОБА_7, посилаючись на неправильне застосування норм матеріального права та порушення норм процесуального права, просить скасувати зазначені судові рішення та справу направити на новий розгляд до суду першої інстанції.
Згідно з частиною 2 статті 324 ЦПК України підставами касаційного оскарження є неправильне застосування судом норм матеріального чи порушення норм процесуального права.
Оскільки наведені в касаційній скарзі доводи дають підстави для висновку, що порушення судами попередніх інстанцій норм матеріального та процесуального права призвело до неправильного вирішення справи, колегія суддів вважає за необхідне призначити справу до судового розгляду.
Керуючись ч. 5 ст. 332 ЦПК України, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ
у х в а л и л а:
Справу за позовом ОСОБА_4 до ОСОБА_5 про визнання права власності на Ѕ частину будинку з надвірними спорудами в порядку спадкування за правом представлення призначити до судового розгляду на 06 липня 2016 року о 10 год. 00 хв.
Ухвала оскарженню не підлягає.
О.В. Закропивний
Л.М. Мазур
В.А. Нагорняк