Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
25 травня 2016 року м. Київ
Колегія суддів судової палати у цивільних справах
Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
Фаловської І.М., Висоцької В.С., Кафідової О.В.,
розглянувши у попередньому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_4, ОСОБА_5 до ОСОБА_6, ОСОБА_7 про усунення від права на спадкування; за позовом ОСОБА_6 до ОСОБА_4 про усунення від права спадкування; за позовом ОСОБА_6, ОСОБА_7 до ОСОБА_4, п'ятої Харківської державної нотаріальної контори про встановлення факту родинних відносин, визнання права на спадкування, за касаційною скаргою ОСОБА_4, який діє в своїх інтересах та інтересах ОСОБА_5, на ухвалу апеляційного суду Харківської області від 10 грудня 2015 року,
в с т а н о в и л а:
Ухвалою апеляційного суду Харківської області від 10 грудня 2015 року поновлено ОСОБА_4 строк на подання зауважень на журнали судових засідань та відхилено зауваження щодо неповноти та неправильності журналів судових засідань від 08 вересня 2015 року та від 27 жовтня 2015 року.
ОСОБА_4 звернувся до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ із касаційною скаргою на вказану ухвалу апеляційного суду Харківської області від 10 грудня 2015 року, мотивуючи свою вимогу порушенням судом апеляційної інстанції норм процесуального права.
Ухвалою Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 22 лютого 2016 року відкрито касаційне провадження у вищевказаній справі.
Однією з основних засад судочинства в Україні є забезпечення апеляційного та касаційного оскарження рішення суду, крім випадків, встановлених законом (п. 8 ч. 3 ст. 129 Конституції України).
Можливість (право) оскарження судових рішень у судах апеляційної та касаційної інстанцій є складовою права особи на судовий захист. Перегляд судових рішень в апеляційному та касаційному порядку гарантує відновлення порушених прав і охоронюваних законом інтересів людини і громадянина.
Конституційні гарантії захисту прав і свобод людини і громадянина в апеляційній та касаційній інстанціях конкретизовано в главах 1, 2 розділу V ЦПК України (1618-15) , де врегульовано порядок і підстави для апеляційного та касаційного оскарження рішень і ухвал суду в цивільному судочинстві.
Водночас ст. 324 ЦПК України містить норму, яка визначає перелік ухвал суду першої інстанції, які можуть бути оскаржені у касаційному порядку після їх перегляду в апеляційному порядку, зокрема ухвали, вказані у пунктах 1, 3, 4, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 20, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 31 - 33 ч. 1 ст. 293 цього Кодексу.
Оскарження ухвал апеляційного суду щодо поновлення строку на подання зауважень на журнали судових засідань та відхилення зауваження щодо неповноти та неправильності журналів судових засідань у цій статті, яка є спеціальною нормою процесуального права, що регламентує право касаційного оскарження судових рішень у касаційному порядку, не передбачено.
Враховуючи наведене, ухвала апеляційного суду Харківської області від 10 грудня 2015 року не може бути переглянута в касаційному порядку, оскільки зазначена ухвала не підлягає касаційному оскарженню відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 324 ЦПК України.
За таких обставин колегія суддів дійшла висновку про закриття касаційного провадження у вказаній справі.
Керуючись ст. 332 ЦПК України, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ
у х в а л и л а :
Закрити касаційне провадження у справі за позовом ОСОБА_4, ОСОБА_5 до ОСОБА_6, ОСОБА_7 про усунення від права на спадкування; за позовом ОСОБА_6 до ОСОБА_4 про усунення від права спадкування; за позовом ОСОБА_6, ОСОБА_7 до ОСОБА_4, п'ятої Харківської державної нотаріальної контори про встановлення факту родинних відносин, визнання права на спадкування, за касаційною скаргою ОСОБА_4, який діє в своїх інтересах та інтересах ОСОБА_5, на ухвалу апеляційного суду Харківської області від 10 грудня 2015 року.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Колегія суддів:
І.М. Фаловська
В.С.Висоцька
О.В. Кафідова