Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
27 квітня 2016 року м. Київ
Колегія суддів судової палати у цивільних справах
Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
головуючого суддів: Гвоздика П.О., Завгородньої І.М., Попович О.В., Іваненко Ю.Г., Ситнік О.М.,
розглянувши в судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_6 до ОСОБА_7, Київської міської ради, ОСОБА_8, третя особа - Департамент земельних ресурсів виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), про визнання незаконним, скасування рішення сесії Київської міської ради, витребування з чужого незаконного володіння земельної ділянки, скасування державного акта, за касаційною скаргою представника ОСОБА_6 - ОСОБА_9 - на рішення Печерського районного суду м. Києва від 26 березня 2015 року та ухвалу апеляційного суду м. Києва від 23 вересня 2015 року,
в с т а н о в и л а:
У березні 2014 року ОСОБА_6 звернулася до суду з позовом, свої вимоги мотивуючи тим, що рішенням Київської міської ради від 27 листопада 2008 року № 665/665 (ra0665023-08) вирішено продати відповідачу ОСОБА_8 земельну ділянку площею 0,0229 га за 893 666 грн для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд по АДРЕСА_1.
На підставі цього рішення 19 лютого 2009 року укладено договір купівлі-продажу вказаної земельної ділянки.
У подальшому ОСОБА_8 27 квітня 2009 року зареєстровано державний акт на право приватної власності на дану земельну ділянку серії НОМЕР_1.
25 травня 2009 року ОСОБА_8 подарувала вказану земельну ділянку відповідачу ОСОБА_7, про що укладено відповідний договір дарування земельної ділянки.
Рішення Київської міської ради від 27 листопада 2008 року № 665/665 прийнято з грубим порушенням вимог земельного законодавства, що потягло за собою порушення прав позивача.
Починаючи з 1958 року родина позивача користувалася вказаною земельною ділянкою.
26 липня 2005 року позивач звернулася до Київської міської ради із заявою про передачу у приватну власність частини земельної ділянки орієнтовною площею 0,015 га для ведення садівництва, яка прилягає до земельної ділянки, за адресою: АДРЕСА_2 м. Києва.
Землевпорядною організацією було розроблено проект землеустрою щодо надання додаткової земельної ділянки площею 0,02 га у довгострокову оренду строком на 15 років для ведення індивідуального садівництва по АДРЕСА_2 м. Києва.
Матеріали по відведенню вказаної земельної ділянки погоджені Головним управлінням містобудування, архітектури та дизайну міського середовища, Відкритим акціонерним товариством "Київпроект", головним державним санітарним лікарем м. Києва, управлінням охорони навколишнього природного середовища Київської міської державної адміністрації, Головним управлінням охорони культурної спадщини, Печерською районною у м. Києві державною адміністрацією, Головним управлінням земельних ресурсів виконавчого органу Київради.
Проект відведення земельної ділянки було направлено на розгляд та затвердження київської міської ради.
17 лютого 2006 року ОСОБА_8 також звернулася до Київської міської ради зі заявою, відповідно до якої просила продати земельну ділянку площею 0,03 га для обслуговування житлового будинку і господарських будівель, яка знаходиться в межах АДРЕСА_1.
ОСОБА_8 було замовлено виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у короткострокову оренду на 1 рік для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (кадастрова справа № А-8353).
Постійною комісією Київради з питань земельних відносин 18 вересня 2007 року відхилено проект рішення Київради "Про передачу громадянці ОСОБА_6 земельної ділянки для ведення індивідуального садівництва у АДРЕСА_2" (справа № А-8138), яким передбачалося передати ОСОБА_6 у довгострокову оренду на 15 років земельну ділянку площею 0,02 га для ведення індивідуального садівництва по АДРЕСА_2 за рахунок міських земель, не наданих у власність чи користування.
Постійна комісія Київради з питань земельних ресурсів підготувала проект рішення "Про передачу громадянці ОСОБА_8 земельної ділянки для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд у АДРЕСА_1 При цьому в п. 5 пояснювальної записки до вказаного рішення, яка підписана начальником Головного управління земельних ресурсів Київської міської державної адміністрації, значено, що на більшу частину зазначеної земельної ділянки сформована кадастрова справа № А-8138 про передачу гр. ОСОБА_6 у довгострокову оренду на 15 років земельної ділянки для ведення індивідуального садівництва по АДРЕСА_2. Зазначена справа погоджена з усіма міськими службами і направлена до Київради для прийняття остаточного рішення щодо відведення зазначеної ділянки.
01 листопада 2007 року Київська міська рада прийняла рішення "Про передачу громадянці ОСОБА_8 земельної ділянки для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруду у АДРЕСА_1", відповідно до п. 2 якого земельну ділянку передано в короткострокову оренду строком на 1 рік.
У подальшому рішення цієї сесії Київської міської ради неодноразова визнавалися недійсними, як такі, що були прийняті з порушенням вимог чинного законодавства.
Відповідно до рішення Київської міської ради від 15 липня 2004 року № 457/1867 (ra0457023-04) "Про врегулювання процедури передачі в користування земельних ділянок в м. Києві" зацікавлена особа, яка має намір одержати земельну ділянку в оренду або у постійне користування, звертається з відповідним клопотанням (заявою) до Київради.
Посилаючись на ч. 1 ст. 124 ЗК України, ст. 16 Закону України "Про оренду землі", ст. ст. 118, 123 ЗК України, а також на те, що процедура відчуження земельної ділянки на користь ОСОБА_8 Київською міською радою була порушена, конкурс щодо відчуження права оренди на вказану земельну ділянку не проводився. Тим самим було порушено право позивача на отримання у користування чи у власність цієї земельної ділянки, у зв'язку з чим звернулася до суду за захистом своїх порушених прав та просила:
- скасувати рішення сесії Київської міської ради від 01 листопада 2007 року "Про передачу ОСОБА_8 земельної ділянки для будівництва та обслуговування будинку, господарських будівель і споруд у АДРЕСА_1";
-скасувати рішення сесії Київської міської ради від 27 листопада 2008 року № 665/665 (ra0665023-08) "Про продаж земельної ділянки громадянці ОСОБА_8 для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд у АДРЕСА_1";
- визнати недійсним договір купівлі-продажу земельної ділянки несільськогосподарського призначення від 19 лютого 2009 року № 88, укладений між Київською міською радою з однієї сторони та ОСОБА_8 з іншої;
- визнати недійсним договір дарування земельної ділянки площею 0,0229 га, що розташована по АДРЕСА_1, укладений між ОСОБА_8 з однієї сторони та ОСОБА_7 з іншої;
- скасувати державний акт на право власності серії НОМЕР_1 на земельну площею 0,029 га, яка знаходиться в межах м. Києва, АДРЕСА_1, кадастровий номер НОМЕР_2;
- витребувати з чужого незаконного володіння ОСОБА_7 земельну ділянку площею 0,029 га, яка знаходиться в межах м. Києва, АДРЕСА_1 на користь Київської міської ради.
Ухвалою Печерського районного суду м. Києва від 26 березня 2015 року провадження у справі за позовом ОСОБА_6 до ОСОБА_7, Київської міської ради, ОСОБА_8 про визнання незаконним, скасування рішення сесії Київської міської ради, витребування з чужого незаконного володіння земельної ділянки, скасування державного акта, третя особа Департамент земельних ресурсів виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) в частині про скасування рішення сесії Київської міської ради від 01.11.2007 року № 1095/3928 "Про передачу громадянці ОСОБА_8 земельної ділянки для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд у АДРЕСА_1 в Печерському районі м. Києва" закрито.
Ухвалою апеляційного суду м. Києва від 29 квітня 2015 року ухвалу Печерського районного суду м. Києва від 26 березня 2015 року скасовано та передано справу до суду першої інстанції для продовження розгляду.
Рішенням Печерського районного суду м. Києва від 26 березня 2015 року, залишеним без змін ухвалою апеляційного суду м. Києва від 23 вересня 2015 року, в задоволенні позову відмовлено.
У касаційній скарзі представник ОСОБА_6 - ОСОБА_9 - просить скасувати судові рішення, справу направити на новий розгляд до суду першої інстанції, посилаючись на неправильне застосування судами норм матеріального права та порушення норм процесуального права.
Заслухавши доповідь судді Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, дослідивши матеріали цивільної справи, перевіривши доводи касаційної скарги, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ вважає, що касаційну скаргу слід відхилити, виходячи з наступного.
Згідно із ч. 2 ст. 324 ЦПК України підставами касаційного оскарження є неправильне застосування судом норм матеріального права чи порушення норм процесуального права.
Відповідно до ч. 1 ст. 335 ЦПК України під час розгляду справи в касаційному порядку суд перевіряє в межах касаційної скарги правильність застосування судом першої або апеляційної інстанції норм матеріального чи процесуального права і не може встановлювати або (та) вважати доведеними обставини, що не були встановлені в рішенні чи відкинуті ним, вирішувати питання про достовірність або недостовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими.
Відмовляючи у задоволенні позову, суди попередніх інстанцій виходили з того, що рішенням Київської міської ради від 01 листопада 2007 № 1095/3928 "Про передачу громадянці ОСОБА_8 земельної ділянки для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд по АДРЕСА_1" було затверджено проект землеустрою щодо відведення зазначеної земельної ділянки та передано її у короткострокову оренду строком на один рік ОСОБА_8 і вказане рішення не скасовано, а тому є правомірним з врахуванням якого в подальшому було прийнято рішення Київської міської ради від 27 листопада 2008 року № 665/665 (ra0665023-08) .
Землевпорядна документація, на підставі якої ОСОБА_8 передано спочатку у користування, в подальшому у власність земельна ділянка, не містить доказів, що підтверджують обставини, на які позивач посилається, обґрунтовуючи свої позовні вимоги.
Рішення Київської міської ради від 27 листопада 2008 року № 665/665 (ra0665023-08) прийняте в межах повноважень Київської міської ради та відповідно до чинного законодавства України і є обов'язковим для виконання відповідно до ст. 144 Конституції Українита ст. 73 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні".
Як встановлено судами попередніх інстанцій, Київською міською радою було прийнято рішення від 01 листопада 2007 року № 1095/3928 "Про передачу громадянці ОСОБА_8 земельної ділянки для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд по АДРЕСА_1".
Вказаним рішенням було затверджено проект землеустрою щодо відведення зазначеної земельної ділянки та передано її у короткострокову оренду ОСОБА_8 строком на один рік.
Зазначене рішення не скасовано та є чинним.
Рішенням Київської міської ради від 27 листопада 2008 року № 665/665 (ra0665023-08) було прийнято рішення про продаж гр. ОСОБА_8 земельної ділянки площею 0,0229 га для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд на АДРЕСА_1, яка перебувала в оренді гр. ОСОБА_8 відповідно до ст. 128 ЗК України та рішення Київської міської ради від 14 березня 2002 року № 304/1738 (ra0304023-02) "Про визначення тимчасового порядку продажу земельних ділянок в м. Києві".
На підставі цього рішення 19 лютого 2009 року укладено договір купівлі-продажу вказаної земельної ділянки між Київською міською радою та ОСОБА_8
У подальшому ОСОБА_8 27 квітня 2009 року зареєстровано державний акт на право приватної власності на дану земельну ділянку серії НОМЕР_1.
25 травня 2009 року ОСОБА_8 подарувала вказану земельну ділянку відповідачу ОСОБА_7, що підтверджується відповідним договором дарування земельної ділянки.
Враховуючи, що рішенням Київської міської Ради від 01 листопада 2007 року № 1095/3928 "Про передачу громадянці ОСОБА_8 земельної ділянки для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд по АДРЕСА_1" було затверджено проект землеустрою щодо відведення зазначеної земельної ділянки та передано її у короткострокову оренду строком на один рік ОСОБА_8 і вказане рішення не скасовано, суди дійшли висновку про правомірність вказаного рішення Київської міської ради з врахуванням якого в подальшому було прийнято рішення Київської міської ради від 27 листопада 2008 року № 665/665 (ra0665023-08) .
Касаційна скарга не містить обґрунтованих доводів на спростування вказаних висновків суді попередніх інстанцій, а висновки судів є обґрунтованими та узгоджуються з матеріалами справи, при встановленні зазначених фактів судами не було порушено норм цивільного процесуального законодавства й правильно застосовано норми матеріального права.
Відповідно до ч. 1 ст. 337 ЦПК України суд касаційної інстанції відхиляє касаційну скаргу, якщо визнає, що рішення ухвалено з додержанням норм матеріального і процесуального права.
Керуючись ст. 337 ЦПК України, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ
у х в а л и л а:
Касаційну скаргу представника ОСОБА_6 - ОСОБА_9 - відхилити.
Рішення Печерського районного суду м. Києва від 26 березня 2015 року та ухвалу апеляційного суду м. Києва від 23 вересня 2015 року залишити без змін.
ухвала оскарженню не підлягає.
Головуючий
Судді:
П.О. Гвоздик
І.М. Завгородня
Ю.Г. Іваненко
О.В. Попович
О.М. Ситнік