Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
У Х В А Л А
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
25 квітня 2016 року м. Київ
Суддя Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Нагорняк В.А., розглянувши касаційну скаргу ОСОБА_2 на рішення Звенигородського районного суду Черкаської області від 12 жовтня 2012 року та ухвалу апеляційного суду Черкаської області від 01 березня 2016 року у справі за позовом ОСОБА_3 до ОСОБА_2 про розірвання шлюбу,
встановив:
ОСОБА_3 звернулась до суду з зазначеним позовом, просила суд розірвати шлюб з відповідачем, мотивуючи тим, що спільне проживання між ними припинено в зв'язку з тим, що у них різні характери та різні погляди на сімейне життя, сім'ї вони створити не можуть, у них виникали сварки та непорозуміння. Дітей від шлюбу не мають. Після розірвання шлюбу просила змінити своє шлюбне прізвище на ОСОБА_2. Також просила стягнути з відповідача на свою користь понесені судові витрати.
Рішенням Звенигородського районного суду Черкаської області від 12 жовтня 2012 року, залишеним без змін ухвалою апеляційного суду Черкаської області від 01 березня 2016 року, позов задоволено.
Розірвано шлюб між ОСОБА_3 та ОСОБА_2, зареєстрований 01 вересня 2012 року у відділі державної реєстрації актів цивільного стану Звенигородського районного управління юстиції в Черкаській області, актовий запис № 100.
Після розірвання шлюбу змінено прізвище позивачки з ОСОБА_2 на ОСОБА_2.
Вирішено питання про розподіл судових витрат.
У касаційній скарзі ОСОБА_2, посилаючись на порушення норм матеріального і процесуального права, просить скасувати і ухвалити нове рішення, яким відмовити в позові або закрити провадження у справі.
У відкритті касаційного провадження у справі слід відмовити з таких підстав.
Відповідно до п. 5 ч. 4 ст. 328 ЦПК України суддя відмовляє у відкритті касаційного провадження, якщо касаційна скарга є необґрунтованою і викладені у ній доводи не викликають необхідності перевірки матеріалів справи.
Задовольняючи позов, суд першої інстанції, з яким погодився апеляційний суд, керуючись ст. ст. 110- 112 СК України, правильно виходив із того, що сімейно-шлюбні відносини між сторонами припинились, а подальше спільне життя подружжя і збереження шлюбу суперечить інтересам одного із подружжя.
Доводи касаційної скарги та зміст оскаржуваних рішень не дають підстав для висновку, що судами при розгляді справи були допущені порушення норм матеріального чи процесуального права, які відповідно до ст. ст. 338- 341 ЦПК України є підставами для скасування судових рішень.
Керуючись п. 5 ч. 4 ст. 328 ЦПК України,
у х в а л и в:
Відмовити ОСОБА_2 у відкритті касаційного провадження у справі за позовом ОСОБА_3 до ОСОБА_2 про розірвання шлюбу.
Додані до скарги матеріали повернути заявнику.
ухвала оскарженню не підлягає.
Суддя Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ В.А.Нагорняк