• Неперереєстрований автотранспорт

У листопаді 2002 р. засновник вніс до статутного фонду товариства з обмеженою відповідальністю автотранспортний засіб, який не було знято з обліку у ДАІ. У грудні 2002 р. автортранспортний засіб було взято товариством на баланс згідно з актом приймання-передачі. Чи має право ТОВ включити до складу валових витрат витрати, пов’язані з експлуатацією у власній господарській діяльності цього засобу в I кварталі 2003 р., а саме: податок з власників транспортних засобів, зарплатню водіїв та відрахування за нею, пально-мастильні матеріали, запасні частини, амортвідрахування?

 
 


Єдиний на території України порядок державної реєстрації та обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок i моделей, причепів, напівпричепів та мотоколясок (за текстом — транспортні засоби), та видачі реєстраційних документів i номерних знаків встановлено Правилами, затвердженими постановою № 1388.
Ці Правила є обов’язковими для всіх юридичних та фізичних осіб, які є власниками транспортних засобів, виробляють чи експлуатують їх. Представники власників транспортних засобів виконують обов’язки та реалізують права цих власників у межах наданих їм повноважень (п. 2 Правил).
Власники транспортних засобів — юридичні та фізичні особи або їх представники (за текстом — власники) зобов’язані зареєструвати їх протягом 10 діб після придбання або митного оформлення, чи тимчасового ввезення на територію України, або виникнення обставин, що є підставою для внесення змін до реєстраційних документів (п. 7 Правил).
У разі зміни власника транспортних засобів, місця стоянки, місцезнаходження або назви власника — юридичної особи, місця проживання, або прізвища, імені чи по батькові фізичної особи, яка є власником транспортного засобу, а також кольору, марки або моделі транспортного засобу внаслідок переобладнання чи заміни двигуна або кузова, інших вузлів та агрегатів, що мають ідентифікаційні номери, провадиться їх перереєстрація (п. 35 Правил).
Особи, які порушують ці Правила, несуть відповідальність згідно із законодавством (п. 5 Правил).
Крім того, передавання транспортних засобів здійснюється відповідно до актів приймання-передачі за відповідними формами згідно з додатками до Правил.
Отже, автотранспортний засіб, що не перереєстрований відповідно до Правил та щодо якого не оформлено відповідної технічної документації на нового власника (ТОВ), не може вважатися власністю ТОВ. Таким чином, немає законодавчих підстав для взяття такого транспортного засобу на баланс ТОВ та відповідно відображення у податковому обліку ТОВ витрат, пов’язаних з його експлуатацією, i нарахування податкової амортизації.

Консультують фахівці Департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 31 серпень 2003 року