• Передача кредитору своєї частки у статутному фонді юридичної особи

Підприємство-дебітор у рахунок погашення заборгованості перед підприємством-кредитором погоджується передати кредитору свою частку у статутному фонді однієї з фірм. При цьому підприємство-кредитор уже має частку у статутному фонді цієї фірми. Чи виникають у такій ситуації у підприємств податкові зобов’язання з ПДВ?
Операція з погашення заборгованості підприємства-дебітора шляхом передачі підприємству-кредитору частки у статутному фонді однієї з фірм, де підприємство-дебітор — один із співзасновників, є операцією з продажу корпоративних прав.

 
 


Корпоративні права — це право власності на статутний фонд (капітал) юридичної особи або його частку (пай), включаючи права на управління, отримання відповідної частки прибутку такої юридичної особи, а також активів у разі ліквідації відповідно до чинного законодавства, незалежно від того, чи створена така юридична особа у формі господарського товариства, підприємства, заснованого на власності однієї юридичної або фізичної особи, або в інших організаційно-правових формах, тобто корпоративне право визначається як об’єкт власності (п. 1.8 ст. 1 Закону № 334/94-ВР).
При цьому слід зазначити, що згідно з п. 1.11 ст. 1 Закону 168/97-ВР термін «корпоративні права» розуміється у значенні, визначеному Законом № 334/94-ВР.
Будь-які операції цивільно-правового характеру з надання послуг (результатів робіт), надання права на користування або розпорядження товарами,
у тому числі нематеріальними активами, а також з надання будь-яких інших, ніж товари, об’єктів власності за компенсацію, а також операції з безоплатного надання послуг (робіт) є операціями з продажу послуг, робіт (абзац третій п. 1.4 ст. 1 Закону 168/97-ВР). Продаж послуг (результатів робіт), зокрема, включає надання права на користування або розпорядження товарами у межах договорів оренди (лізингу), продаж, ліцензування або інші способи передання права на патент, авторське право, торговий знак, інші об’єкти права інтелектуальної, в тому числі промислової власності.
Об’єктом обкладання ПДВ є операції платників податку з продажу товарів (робіт, послуг) на митній території України (пп. 3.1.1 п. 3.1 ст. 3 Закону 168/97-ВР).
Таким чином, операція з продажу корпоративних прав є об’єктом оподаткування ПДВ. Базою оподаткування такої операції згідно з п. 4.1 ст. 4 Закону 168/97-ВР є її договірна (контрактна) вартість, включаючи вартість матеріальних i нематеріальних активів, що передаються платнику податку, який продає корпоративні права, безпосередньо покупцем або через будь-яку третю особу в зв’язку з компенсацією їх вартості. При цьому слід також враховувати положення п. 4.2 ст. 4 Закону 168/97-ВР, що стосуються уточнення порядку визначення бази оподаткування (застосування звичайних цін), якщо суб’єктами операції купівлі-продажу корпоративних прав виступають пов’язані особи або ж покупець корпоративних прав не зареєстрований як платник ПДВ.

Консультують фахівці Департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 31 серпень 2003 року