• Продаж основних фондів, збудованих до 01.10.97 р.

Підприємство продає власні основні виробничі фонди. Що є базою оподаткування при здійсненні такої операції, якщо при будівництві цих основних фондів підприємство не отримало податкового кредиту (основні фонди збудовано до 01.10.97 р.,
а введено в експлуатацію у грудні 2001 р.)?

 
 


Згідно із Законом № 168/97-ВР об’єктом обкладання ПДВ є операції з продажу товарів (робіт, послуг) на митній території України.
База оподаткування операцій з продажу товарів (робіт, послуг) визначається виходячи з їх договірної (контрактної) вартості, визначеної за вільними або регульованими цінами (тарифами) з урахуванням акцизного збору, ввізного мита, інших загальнодержавних податків та зборів (обов’язкових) платежів, за винятком ПДВ, що включаються до ціни товарів (робіт, послуг) згідно з законами України з питань оподаткування. До складу договірної (контрактної) вартості включаються будь-які суми коштів, вартість матеріальних i нематеріальних активів, що передаються платнику податку безпосередньо покупцем або через будь-яку третю особу в зв’язку з компенсацією вартості товарів (робіт, послуг), проданих (виконаних, наданих) таким платником податку (п. 4.1 ст. 4 Закону № 168/97-ВР).
Таким чином, операція з продажу основних фондів підлягає оподаткуванню ПДВ за повною ставкою виходячи із загальної вартості таких основних фондів.
Щодо відсутності у підприємства права на податковий кредит за реалізованими основними фондами, то нагадуємо, що чинне податкове законодавство давало змогу платникам податків до 1 січня 1999 р. отримати податковий кредит за основними фондами, придбаними до 01.10.97 р., але не введеними в експлуатацію, у міру введення їх в експлуатацію.
При набранні чинності Законом № 168/97-ВР станом на 1 жовтня 1997 р. платники податку повинні були здійснити одноразовий перерахунок податкових зобов’язань i податкового кредиту з ПДВ. Порядок проведення одноразового перерахунку затверджено наказом № 419. Відповідно до п. 5.3 цього Порядку платники податку мали право на збільшення податкового кредиту на суми ПДВ, сплачені (нараховані) за основні фонди, які підлягають амортизації, придбані та не введені в експлуатацію до 01.10.97 р. При цьому право на включення до складу податкового кредиту сум ПДВ за такими основними фондами було обмежено до 1 січня 1999 р. п. 11.8 ст. 11 Закону № 168/97-ВР. Тобто суми ПДВ, сплачені (нараховані) за основні фонди, придбані до 01.10.97 р. i станом на 1 січня 1999 р. не введені в експлуатацію, до складу податкового кредиту не включалися, а відносилися до вартості таких основних фондів.

Консультують фахівці Департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 31 серпень 2003 року