• Відшкодування страховою компанією матеріального збитку при ДТП

При складанні актів автотоварознавчих досліджень та експертиз про розмір матеріальних збитків, заподіяних власникам застрахованих автотранспортних засобів у результаті їх пошкодження при ДТП, експертами провадиться розрахунок розміру таких збитків. Чи підлягають відшкодуванню страховою компанією збитки в частині ПДВ, якщо застрахована особа вимагає провадити виплату стартового відшкодування i не бажає надавати підтверджуючі документи щодо оплати або факту виконання робіт, послуг з проведення відновлювального ремонту? Чи не виникне подвійне відшкодування ПДВ (за рахунок бюджету та за рахунок страхової компанії), якщо застрахована особа — платник ПДВ включить вартість робіт з відновлення застрахованих автотранспортних засобів до складу податкового кредиту?

 
 


Законом № 168/97-ВР визначено перелік осіб, які є платниками ПДВ, об’єкти, базу та ставки оподаткування, перелік операцій, звільнених від оподаткування або які не є об’єктом оподаткування, права та обов’язки платників ПДВ.
Операції з надання послуг зі страхування i перестрахування, передбачених Законом № 85/96-ВР, не є об’єктом оподаткування ПДВ. Відповідно до Закону № 85/96-ВР страхова компанія, надаючи послуги зі страхування, у разі настання страхового випадку здійснює не відшкодування матеріальних збитків, які понесла застрахована особа, а страхові виплати, розмір яких визначається у встановленому порядку у розмірі матеріальних збитків, понесених застрахованою особою.
Розмір матеріального збитку визначається шляхом проведення відповідної експертизи згідно з наказом № 60/5, який є обов’язковим для виконання особами, до компетенції яких входить проведення автотоварознавчих експертиз та досліджень.
При цьому нормативно-правові документи, якими регламентується дане питання, не передбачають необхідності надання власником застрахованого транспортного засобу документів, які повинні підтверджувати оплату ним ПДВ у складі вартості ціни пошкоджених деталей чи виконаних ремонтних робіт.
Щодо можливості подвійного фінансування за рахунок отримання права на податковий кредит та отримання страхових виплат, які розраховані за цінами, що включають ПДВ, коли платник податку, який оплатив рахунки з відновлення застрахованого майна i отримав податкову накладну, де зазначається сума ПДВ у складі вартості такого відновлення, включить таку податкову накладну до складу податкового кредиту, то необхідно враховувати таке.
Податковий кредит звітного періоду складається із сум податків, сплачених (нарахованих) платником податку у звітному періоді у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг), вартість яких відноситься до складу валових витрат виробництва (обігу) та основних фондів чи нематеріальних активів, що підлягають амортизації (пп. 7.4.1 п. 7.4 ст. 7 Закону № 168/97-ВР). Тобто однією з умов віднесення сум ПДВ до складу податкового кредиту є умова здійснення платником самостійних витрат на придбання товарів (робіт, послуг).
Враховуючи те, що витрати платника податку на відновлення застрахованого майна компенсуються (відшкодовуються) страховою компанією шляхом здійснення страхових виплат, платник податку не несе самостійних витрат, пов’язаних з відновленням майна, а тому не має права на отримання податкового кредиту за рахунками, оплаченими ним у зв’язку з таким відновленням.

Консультують фахівці Департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 31 серпень 2003 року