• Втрата товарів при транспортуванні

Підприємство згідно з умовами договору купівлі-продажу перерахувало авансом на рахунок постачальника товару кошти. Постачальник товару за подією, що відбулася першою (попередньою оплатою), надав податкову накладну. Цей товар за дорученням отримано працівником, який зник. Товар на підприємство не надійшов, його було викрадено під час транспортування. За даним фактом порушено кримінальну справу. Чи має право підприємство включити до валових витрат та податкового кредиту цю суму?

 
 


До складу валових витрат виробництва та обігу можуть бути віднесені будь-які витрати платника податку у грошовій, матеріальній або нематеріальній формах, здійснюваних як компенсація вартості товарів (робіт, послуг), які придбаваються (виготовляються) таким платником податку для їх подальшого використання у власній господарській діяльності (п. 5.1 ст. 5 Закону № 334/94-ВР).
У бухгалтерському та податковому обліку продаж товарів призводить до зменшення балансової вартості запасів. При цьому платник податку веде облік приросту (убутку) балансової вартості куплених товарів (крім активів, що підлягають амортизації, цінних паперів та деривативів), матеріалів, сировини, комплектуючих виробів та напівфабрикатів на складах, у незавершеному виробництві та залишках готової продукції (п. 5.9 ст. 5 Закону № 334/94-ВР).
У разі коли балансова вартість таких запасів на кінець звітного кварталу перевищує їх балансову вартість на початок того ж звітного кварталу, різниця вираховується із суми валових витрат платника податку у такому звітному кварталі.
У разі коли вартість таких запасів на початок звітного кварталу перевищує їх вартість на кінець того ж звітного кварталу, різниця додається до складу валових витрат платника податку у такому звітному періоді.
Згідно з додатком К-1/1 до декларації з податку на прибуток підприємства, затвердженої наказом № 143, якщо зазначені товарні запаси i матеріальні ресурси у звітному періоді використано на цілі, не пов’язані з підготовкою, організацією, веденням виробництва, продажем продукції (робіт, послуг), то на їх балансову вартість зменшується балансова вартість запасів на початок звітного кварталу.
Слід зазначити, що товарні запаси, які в подальшому було викрадено, слід вважати витраченими на цілі, не пов’язані з підготовкою, організацією, веденням виробництва, продажем продукції (робіт, послуг).
Враховуючи вищевикладене, платник податку повинен зменшити балансову вартість запасів на початок звітного кварталу на балансову вартість товарних запасів, які було викрадено при транспортуванні. При цьому вартість таких товарів не включається до складу валових витрат платника податку, оскільки їх вартість попередньо вже було відображено у складі валових витрат при придбанні цих товарів (пп. 5.2.1 п. 5.1 ст. 5 Закону № 334/94-ВР).
Що стосується права платника на податковий кредит за придбаними товарами, які було викрадено під час транспортування, то оскільки платник податку має право на віднесення сум ПДВ, сплачених (нарахованих) постачальникам під час придбання лише тих товарів (робіт, послуг), які відносяться до складу валових витрат виробництва (обігу) та використовуються виключно в оподатковуваних операціях (п. 7.4 ст. 7 Закону № 168/97-ВР), сплачена сума ПДВ у вартості зазначених товарів, які передбачалося використовувати у власній господарській діяльності, але які фактично не було використано на господарські потреби виробництва (у тому числі у зв’язку з крадіжкою цих товарів) та не брали участі в оподатковуваних операціях, повинна бути виключена зі складу податкового кредиту.

Консультують фахівці Департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 31 серпень 2003 року