Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
28 березня 2016 року м. Київ
Колегія суддів судової палати у цивільних справах
Вищого спеціалізованого суду України
з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
Луспеника Д.Д., Закропивного О.В., Штелик С.П.,
розглянувши у попередньому судовому засіданні справуза позовом прокурора Запорізького району Запорізької області в інтересах держави в особі Запорізької обласної державної адміністрації до Розумівської сільської ради Запорізького району Запорізької області, ОСОБА_4, реєстраційної служби Запорізького районного управління юстиції Запорізької області, третя особа - Державна інспекція сільського господарства у Запорізькій області, про визнання незаконним та скасування рішення сільської ради, визнання недійсним державного акта на право приватної власності на землю, скасування запису про державну реєстрацію державного акта, скасування запису у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, витребування та звільнення земельної ділянки; за зустрічним позовом ОСОБА_4 до Розумівської сільської ради Запорізького району Запорізької області, Запорізької обласної державної адміністрації, третя особа - Державна інспекція сільського господарства у Запорізькій області, про захист права власності за касаційною скаргою заступника прокурора Запорізької області на рішення Запорізького районного суду Запорізької області від 15 травня 2015 року та рішення апеляційного суду Запорізької області від 9 грудня 2015 року,
в с т а н о в и л а:
Рішенням Запорізького районного суду Запорізької області від 15 травня 2015 року в задоволенні позову прокурора Запорізького району Запорізької області та зустрічного позову ОСОБА_4 відмовлено. Знято заходи забезпечення позову.
Рішенням апеляційного суду Запорізької області від 9 грудня 2015 року рішення суду першої інстанції змінено, у мотивувальній частині виключено з рішення суду посилання на сплив позовної давності за позовними прокурора і ст. 267 ЦК України. У решті - рішення суду залишено без змін.
У касаційній скарзі заступник прокурора Запорізької області, просить оскаржувані судові рішення в частині відмови в позові прокурора скасувати, посилаючись на неправильне застосування судами норм матеріального права й порушення норм процесуального права, передати справу в цій частині на новий розгляд до суду першої інстанції, у решті - судові рішення залишити без змін.
Відповідно до ч. 2 ст. 324 ЦПК України підставами касаційного оскарження є неправильне застосування судом норм матеріального права чи порушення норм процесуального права.
Колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ вважає, що справа підлягає призначенню до судового розгляду, оскільки доводи касаційної скарги дають підстави вважати, що судами допущено порушення норм матеріального та процесуального права, що може бути підставою для скасування оскаржуваних судових рішень.
Керуючись ст. 332 ЦПК України, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ
у х в а л и л а:
Справу за позовом прокурора Запорізького району Запорізької області в інтересах держави в особі Запорізької обласної державної адміністрації до Розумівської сільської ради Запорізького району Запорізької області, ОСОБА_4, реєстраційної служби Запорізького районного управління юстиції Запорізької області, третя особа - Державна інспекція сільського господарства у Запорізькій області, про визнання незаконним та скасування рішення сільської ради, визнання недійсним державного акта на право приватної власності на землю, скасування запису про державну реєстрацію державного акта, скасування запису у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, витребування та звільнення земельної ділянки; за зустрічним позовом ОСОБА_4 до Розумівської сільської ради Запорізького району Запорізької області, Запорізької обласної державної адміністрації, третя особа - Державна інспекція сільського господарства у Запорізькій області, про захист права власності за касаційною скаргою заступника прокурора Запорізької області на рішення Запорізького районного суду Запорізької області від 15 травня 2015 року та рішення апеляційного суду Запорізької області від 9 грудня 2015 року призначити до судового розгляду.
ухвала оскарженню не підлягає.
Судді:
Д.Д. Луспеник
О.В. Закропивний
С.П. Штелик