Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
26 лютого 2016 року м. Київ
Суддя судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ
Гвоздик П.О.,
розглянувши касаційну скаргу ОСОБА_2 на рішення Оболонського районного суду міста Києва від 12 жовтня 2015 року та ухвалу апеляційного суду міста Києва від 30 листопада 2015 року у справі за позовом ОСОБА_2 до Публічного акціонерного товариства "Універсал Банк" про визнання договору поруки припиненим,
в с т а н о в и в:
ОСОБА_2 звернулася до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ із касаційною скаргою на рішення Оболонського районного суду міста Києва від 12 жовтня 2015 року, залишене без змін ухвалою апеляційного суду міста Києва від 30 листопада 2015 року, яким у позові відмовлено.
У касаційній скарзі ОСОБА_2 просить судові рішення скасувати та ухвалити нове рішення, яким передати справу на новий розгляд до суду першої інстанції, посилаючись на неправильне застосування судами норм матеріального права та порушення норм процесуального права.
Розглянувши касаційну скаргу, вважаю, що підстави для відкриття касаційного провадження відсутні, виходячи з наступного.
Встановивши те, що кредитор пред'явив вимоги до поручителя в межах шести місяців від дня настання строку виконання основного зобов'язання, зокрема, вимогу про погашення заборгованості за кредитним договором протягом 31 дня з моменту її отримання позивачці було направлено 07 вересня 2010 року, а із позовом до суду банк звернувся у грудні 2010 року, місцевий суд, з висновками погодився й суд апеляційної інстанції, обґрунтовано виходив із відсутності правових підстав для припинення поруки на підставі ч. 4 ст. 559 ЦК України та правильно відмовив у позові.
Відповідно до п. 5 ч. 4 ст. 328 ЦПК України суддя-доповідач відмовляє у відкритті касаційного провадження у справі, якщо касаційна скарга є необґрунтованою і викладені в ній доводи не викликають необхідності перевірки матеріалів справи.
Згідно з вимогами ч. 1 ст. 335 ЦПК України суд касаційної інстанції в межах касаційної скарги перевіряє правильність застосування судом першої або апеляційної інстанцій норм матеріального чи процесуального права і не може встановлювати або вважати доведеними обставини, що не були встановлені в рішенні суду чи відкинуті ним, вирішувати питання про достовірність або недостовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими.
Із змісту касаційної скарги та оскаржуваних судових рішень не вбачається порушення судами норм матеріального та процесуального права, касаційна скарга є необґрунтованою і викладені в ній доводи не викликають необхідності перевірки матеріалів справи.
Керуючись ст. 328 ЦПК України,
у х в а л и в:
Відмовити ОСОБА_2 у відкритті касаційного провадження у справі за позовом ОСОБА_2 до Публічного акціонерного товариства "Універсал Банк" про визнання договору поруки припиненим.
Копію ухвали разом з доданими до касаційної скарги матеріалами направити ОСОБА_2.
Касаційну скаргу залишити в суді касаційної інстанції.
ухвала оскарженню не підлягає.
Суддя П.О. Гвоздик