Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
22 лютого 2016 року м. Київ
Колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
головуючого Дем'яносова М.В.,
суддів: Дьоміної О.О.,
Маляренка А.В.,
розглянувши у попередньому судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_2, ОСОБА_3 до Квартирно-експлуатаційного відділу м. Дніпропетровська, третя особа - ОСОБА_4, про скасування рішення, визнання права на приватизацію, видачу свідоцтва про право власності на квартиру, за касаційною скаргою Квартирно-експлуатаційного відділу м. Дніпропетровська на рішення Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області від 13 жовтня 2015 року та рішення апеляційного суду Дніпропетровської області від 10 грудня 2015 року,
в с т а н о в и л а:
ОСОБА_2 та ОСОБА_3 звернулися до суду із вищезазначеним позовом, в якому просили скасувати рішення Квартирно-експлуатаційного відділу м. Дніпропетровська про відмову в приватизації квартири АДРЕСА_1, визнати протиправною бездіяльність, зобов'язати відповідача, як орган приватизації, вирішити питання щодо приватизації ними квартири та зобов'язати, згідно нормативно-правових актів та Закону України "Про приватизацію державного житлового фонду" (2482-12) і "Положення про Порядок передачі квартир (будинків), жилих приміщень у гуртожитках у власність громадян", яке затверджене Наказом МЖКГ від 16 грудня 2009 року № 396 (z0109-10) , вжити заходи щодо приватизації ними квартири за адресою: АДРЕСА_1, яка використовується ними на умовах найму у встановленому законом порядку (згідно ордеру) і знаходиться на території відкритого військового містечка (селища міського типу) Черкаське.
Рішенням Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області від 13 жовтня 2015 року позов ОСОБА_2 та ОСОБА_3 задоволено.
Скасовано рішення від 10 лютого 2015 року № 650 Квартирно-експлуатаційного відділу м. Дніпропетровська щодо відмови у переданні в приватну власність ОСОБА_2 та ОСОБА_3 квартири АДРЕСА_1.
Визнано право на приватизацію ОСОБА_2 та ОСОБА_3 квартири АДРЕСА_1.
Зобов'язано Квартирно-експлуатаційний відділ м. Дніпропетровська, як орган приватизації, вжити заходи щодо приватизації квартири, яка використовується ОСОБА_2 та ОСОБА_3 на умовах найму на території відкритого військового містечка за адресою: АДРЕСА_1, згідно Закону України Закону України "Про приватизацію державного житлового фонду" (2482-12) та "Положення про порядок передачі квартир (будинків) жилих приміщень у гуртожитках у власність громадян", яке затверджено наказом Міністра з питань житлово-комунального господарства України від 16 грудня 1999 року № 396 (z0109-10) .
Рішенням апеляційного суду Дніпропетровської області від 10 грудня 2015 року рішення Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області від 13 жовтня 2015 року змінено в частині слова "скасувати" рішення № 650, та вказано вірно "визнати незаконним" рішення № 650.
В іншій частині рішення суду залишено без змін.
Вирішено питання про розподіл судових витрат.
У касаційній скарзі Квартирно-експлуатаційний відділ м. Дніпропетровська просить скасувати рішення судів першої та апеляційної інстанцій, мотивуючи свою вимогу порушенням судами норм процесуального права й неправильним застосуванням норм матеріального права, та ухвалити нове рішення, яким у задоволенні позову ОСОБА_2 та ОСОБА_3 відмовити.
Вивчивши матеріали справи, перевіривши доводи касаційної скарги, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ вважає, що касаційна скарга підлягає відхиленню з огляду на наступне.
Згідно з ч. 2 ст. 324 ЦПК України підставами касаційного оскарження є неправильне застосування судом норм матеріального чи порушення норм процесуального права.
Відповідно до вимог ст. 335 ЦПК України під час розгляду справи в касаційному порядку суд перевіряє в межах касаційної скарги правильність застосування судом першої або апеляційної інстанції норм матеріального чи процесуального права і не може встановлювати або вважати доведеними обставини, що не були встановлені в рішенні чи відкинуті ним, вирішувати питання про достовірність або недостовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими.
Установлено, що згідно з наказом Міністра оборони України 1993 року № 1 вирішено здійснювати приватизацію жилого фонду військовослужбовцями та членами їх сімей.
15 вересня 2011 року наказом Міністра оборони України № 569 "Про безоплатну передачу військового майна в комунальну власність територіальних громад" встановлений перелік майна, що безоплатно передається у комунальну власність територіальної громади смт Черкаське та смт Гвардійське, в який включений і житловий фонд.
До затвердженого 07 вересня 2010 року начальником Генштабу-Головнокомандувачем Збройних Сил України "Переліку "закритих" військових містечок" по Дніпропетровській області смт Черкаське та смт Гвардійське включені не були.
Рішеннями сесії Черкаської селищної ради від 31 березня 2011 року № 1; від 15 грудня 2011 року № 1-9; від 19 квітня 2012 року № 1-12 надана згода на прийняття у комунальну власність територіальної громади об'єктів житлово-комунального фонду та соціальної сфери. На протязі 2011-2012 pоків рішеннями Черкаської і Гвардійської селищної ради були прийняті до комунальної власності низка об'єктів військового майна згідно з наказом Міністра оборони України № 569.
Після звернень мешканців смт Черкаське і смт Гвардійське до КЕВ, як до органу приватизації, згідно з наказом Міністра оборони України від 03 січня 1993 року № 1 про прийняття рішення про приватизацію квартир, 19 серпня 2013 року, начальником Генерального Штабу Головнокомандуючим Збройних сил України був підписаний "Перелік "закритих" військом містечок" № 14492/С, яким смт Черкаське та смт Гвардійське віднесені до "закритих військових містечок".
Однак, відповідно до Положення, затвердженого наказом Міністра оборони України від 21 квітня 2011 року № 215 та наказом Міністра Оборони України від 03 липня 2013 року № 448 (z1590-13) , визначення "закрите військове містечко" та коло осіб, які мають право затверджувати перелік закритих військових містечок виключені.
03 вересня 2010 року начальником Генерального штабу Головнокомандуючим Збройних сил України був затверджений останній чинний, який базується на наказі Міністра Оборони СРСР від 22 лютого 1977 року № 75, "Перелік закритих військових містечок, які мають у своєму складі житловий фонд", і селища міського типу Гвардійське та Черкаське не були включені до цього переліку.
Вказаний наказ Міністра оборони України № 569 є обов'язковим для виконання КЕВ м. Дніпропетровська та Черкаською і Гвардійською селищними радами, а "Перелік" від 19 серпня 2013 року суперечить цьому наказу, який має вищу юридичну силу і на даний час є чинним.
Крім цього, згідно з Указом Президента України від 06 квітня 2011 року № 406/2011 "Про Положення про Міністерство оборони України та Положення про Генеральний штаб Збройних сил України" (406/2011) начальник Генерального штабу не може скасувати своїм розпорядженням наказ Міністра оборони України.
Також право мешканців житлових будинків на приватизацію квартир підтверджені постановами Дніпропетровського окружного адміністративного суду, Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду, Вищого адміністративного суду України, що містяться в матеріалах справи та мають преюдиційне значення.
Листом заступника начальника Головного КЕУ Збройних сил України підтверджено, що житловий фонд військових містечок смт Черкаське та смт Гвардійське не відноситься до військових містечок із статусом "закритих" і відповідно до ст. 32 Закону України Про приватизацію державного житлового фонду" житлові приміщення можуть бути приватизовані мешканцями.
Отже, ухвалюючи рішення суд першої інстанції, з висновками якого погодився апеляційний суд, обґрунтовано виходив із того, що смт Черкаське має статус відкритого військового містечка, а тому громадяни мають право на приватизацію житла як такі, що раніше це право не використали, та зобов'язав.
Розглядаючи спір, який виник між сторонами у справі, суд правильно визначився з характером спірних правовідносин та нормами матеріального права, які підлягають застосуванню, повно та всебічно дослідив наявні у справі докази і надав їм належну оцінку, правильно встановив обставини справи, в результаті чого ухвалив законне й обґрунтоване рішення, яке відповідає вимогам матеріального та процесуального права.
Доводи касаційної скарги не дають підстав для висновку про неправильне застосування судами норм матеріального права і порушення норм процесуального права при їх ухваленні та в основному зводяться до переоцінки доказів і незгоди з висновками судів по їх оцінці.
Керуючись ч. 3 ст. 332 ЦПК України, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ
у х в а л и л а:
Касаційну скаргу Квартирно-експлуатаційного відділу м. Дніпропетровська відхилити, рішення Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області від 13 жовтня 2015 року в частині залишення без змін рішенням апеляційного суду Дніпропетровської області від 10 грудня 2015 року та рішення апеляційного суду Дніпропетровської області від 10 грудня 2015 року залишити без змін.
ухвала оскарженню не підлягає.
Головуючий:
Судді:
М.В. Дем'яносов
О.О. Дьоміна
А.В. Маляренко