Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
Ухвала
Іменем України
10 лютого 2016 року м. Київ
Колегія суддів судової палати у цивільних справах
Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
Маляренка А.В., Дем'яносова М.В., Парінової І.К., розглянувши в попередньому судовому засіданні справу за позовом Акціонерної компанії "Харківобленерго" до ОСОБА_4, ОСОБА_5 про стягнення суми донарахування, за касаційною скаргою ОСОБА_5 на рішення Харківського районного суду Харківської області від 15 червня 2015 року та рішення апеляційного суду Харківської області від 20 жовтня 2015 року,
в с т а н о в и л а:
У жовтні 2013 року Акціонерна компанія "Харківобленерго" (далі АК "Харківобленерго"), звернулася до суду із зазначеним позовом, на обґрунтування якого вказала, що ОСОБА_4 є власником гаража, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1. Договір між сторонами щодокористування електричною енергією не укладався.
08 лютого 2013 року під час перевірки електроустановки за вказаною адресою, працівниками Харківського РВЕ АК "Харківобленерго" виявлено факт самовільного підключення до мереж АК "Харківобленерго" поза приладом обліку, що є порушенням пунктів 42 та 48 "Правил користування електричною енергією для населення", затверджених постановою КМУ від 26 липня 1999 року № 1357 (1357-99-п) . Виявлені порушення зафіксовані в акті № 02-05615 від 08 лютого 2013 року, в присутності представника споживача, який від підпису акту відмовився, про що в акті зроблено відповідну відмітку та складено акт про відмову представника споживача від підпису. 01 квітня 2013 року на засіданні комісії з розгляду актів про порушення "Правил користування електричною енергією для населення" за участі представника споживача ОСОБА_5, проведено розрахунок донарахувань для сплати використаної, але не облікованої електричної енергії. Розрахунок здійснено у розмірі 38 642 грн 01 коп. відповідно до "Методики визначення обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачами правил користування електричною енергією", затвердженої постановою НКРЕ України від 04 травня 2006 року № 562, зареєстрованої в МЮ України від 04 липня 2006 року № 782/12656 (z0782-06) .
З урахуванням уточнення позовних вимог, позивач просив стягнути з відповідачів на свою користь суму донарахування у зв'язку з порушенням "Правил користування електричною енергією для населення" у розмірі 38 642 грн 01 коп.
Рішенням Харківського районного суду Харківської області від 15 червня 2015 року, залишеним без змін ухвалою апеляційного суду Харківської області від 20 жовтня 2015 року, позов задоволено частково.
Стягнуто з ОСОБА_5 на користь АК "Харківобленерго" суму донарахувань в зв'язку з порушенням "Правил користування електроенергією для населення" у розмірі 38 642 грн 01 коп. У задоволенні іншої частини позовних вимог відмовлено.
У касаційній скарзі ОСОБА_5 просить скасувати оскаржувані судові рішення та ухвалити нове рішення про відмову у задоволенні позову, обґрунтовуючи свої доводи порушенням судами норм процесуального права та неправильним застосуванням норм матеріального права.
Вивчивши матеріали справи, перевіривши доводи касаційної скарги, колегія суддів дійшла висновку про те, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з огляду на наступне.
Згідно з ч. 2 ст. 324 ЦПК України підставами касаційного оскарження є неправильне застосування судом норм матеріального права чи порушення норм процесуального права.
Відповідно до вимог ст. 335 ЦПК України під час розгляду справи в касаційному порядку суд перевіряє в межах касаційної скарги правильність застосування судом першої або апеляційної інстанції норм матеріального чи процесуального права і не може встановлювати або вважати доведеними обставини, що не були встановлені в рішенні чи відкинуті ним, вирішувати питання про достовірність або недостовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими.
Суд першої інстанції, з висновками якого погодився й апеляційний суд, дослідивши докази у справі й давши їм належну оцінку в силу вимог ст. 212 ЦПК України, а також, врахувавши обставини справи, обґрунтовано виходив з доведеності позову та наявності підстав, передбачених ст. 26 Закону України "Про електроенергетику", п. 48 "Правил користування електроенергією для населення", для стягнення з ОСОБА_5 суми донарахувань, оскільки встановлено порушення "Правил користування електроенергією для населення", а договір про користування електричною енергією побутовим споживачем за адресою спірного домоволодіння укладався із ОСОБА_5
Доводи касаційної скарги висновків суду не спростовують та зводяться до переоцінки доказів, що не відповідає вимогам ст. 335 ЦПК України, оскільки суд касаційної інстанції позбавлений можливості встановлювати або вважати доведеними обставини, що не були встановлені в рішенні чи відкинуті ним.
Відповідно до ч. 3 ст. 332 ЦПК України суд касаційної інстанції при попередньому розгляді справи відхиляє касаційну скаргу і залишає рішення без змін, якщо відсутні підстави для скасування судового рішення.
Керуючись ст. 332 ЦПК України, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ
у х в а л и л а:
Касаційну скаргу ОСОБА_5 відхилити.
Рішення Харківського районного суду Харківської області від 15 червня 2015 року та рішення апеляційного суду Харківської області від 20 жовтня 2015 року залишити без змін.
ухвала оскарженню не підлягає.
Колегія суддів:
А.В.Маляренко
М.В.Дем'яносов
І.К.Парінова