Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
03 лютого 2016 року м. Київ
Колегія суддів судової палати у цивільних справах
Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
Остапчука Д. О., ДербенцевоїТ. П., Касьяна О. П.,
провівши попередній розгляд справи за позовом Каховського колективного торгівельного виробничого підприємства "Меліоратор" до фізичної особи - ОСОБА_6, третя особа - ОСОБА_4, про відшкодування вартості майна та визнання договору купівлі-продажу недійсним, за касаційною скаргою Каховського колективного торгівельного виробничого підприємства "Меліоратор" на рішення апеляційного суду Херсонської області від 02 листопада 2015 року,
в с т а н о в и л а:
У травні 2014 року Каховське колективне торгівельно-виробниче підприємство "Меліоратор" (далі - ККТВП "Меліоратор"), звернулося до суду з указаним позовом, у якому зазначало, що 22 листопада 1993 року між регіональним відділенням фонду державного майна України по Херсонській області та організацією орендарів Каховського орендного підприємства робітничого постачання, правонаступником якого є ККТВП "Меліоратор", було уклало договір купівлі-продажу державного майна - цілісного майнового комплексу, до складу якого входило в тому числі, кафе-магазин "ІНФОРМАЦІЯ_1" (кафе "ІНФОРМАЦІЯ_1" і магазин НОМЕР_1), розташований за адресою: АДРЕСА_1. При будівництві у 1972-1976 роках приміщення кафе-магазину вбудовано в частину вже існуючого гуртожитку, розташованого по АДРЕСА_2 з вбудованою площею 49,3 кв. м. Відповідно до проекту та поверхових планів, виготовлених БТІ під час інвентаризації, з боку гуртожитку входу до вбудованих у гуртожиток приміщень магазину не існувало.
Також зазначає, що на підставі сфальсифікованого звіту експерта ОСОБА_5 03 вересня 2003 року відповідно до договору купівлі-продажу майна № 9 ВАТ "Каховка" за дозволом Каховської об'єднаної державної податкової інспекції продало ЗАТ "БАСКО" приміщення гуртожитку загальною площею 4943,8 кв. м, до складу якого включено і частину магазину. В подальшому відповідно до договору купівлі-продажу майна від 29 жовтня 2004 року ЗАТ "БАСКО" продало вказане приміщення гуртожитку ТОВ "АСЕ", яке в свою чергу відповідно до договору купівлі-продажу від 11 червня 2010 року продало зазначене нерухоме майно громадянину Республіки Туреччини ОСОБА_6.
Вважаючи, що правових підстав у ТОВ "АСЕ" для продажу 43,9 кв. м. будівлі відповідачу не було та зазначеним договором купівлі-продажу від 11 червня 2010 року порушено право власності позивача на спірне нерухоме майно, посилаючись на приписи ч. 2 ст. 1213 ЦК України, просило визнати вказаний договір купівлі-продажу недійсним та стягнути з ОСОБА_6 на свою користь вартість спірного майна у розмірі 125 318 грн 25 коп.
Заочним рішенням Каховського міськрайонного суду Херсонської області від 10 квітня 2015 року позов ККТВП "Меліоратор" задоволено.
Визнано недійсним договір купівлі-продажу нерухомого майна - гуртожитку, розташованого за адресою: АДРЕСА_2, укладений 11 червня 2010 року між ТОВ "АСЕ" та ОСОБА_6, в частині продажу будинку площею 49, кв. м.
Стягнуто з ОСОБА_6 на користь ККТВП "Меліоратор" 125 318 грн 25 коп.
Вирішено питання про розподіл судових витрат.
Рішенням апеляційного суду Херсонської області від 02 листопада 2015 року заочне рішення Каховського міськрайонного суду Херсонської області від 10 квітня 2015 року скасовано та ухвалено нове рішення про відмову в задоволенні позову.
У поданій касаційній скарзі ККТВП "Меліоратор", посилаючись на порушення судом норм процесуального права та неправильне застосування норм матеріального права, ухвалене у справі рішення апеляційного суду просить скасувати та залишити в силі рішення суду першої інстанції.
Справа підлягає призначенню до судового розгляду, оскільки при проведенні її попереднього розгляду встановлено обставини передбачені ч. 5 ст. 332 ЦПК України.
Керуючись ч. 5 ст. 332 ЦПК України, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ
у х в а л и л а :
Справу за позовом Каховського колективного торгівельного виробничого підприємства "Меліоратор" до фізичної особи - ОСОБА_6, третя особа - ОСОБА_4, про відшкодування вартості майна та визнання договору купівлі-продажу недійсним призначити до судового розгляду на 17 лютого 2016 року.
ухвала оскарженню не підлягає.
Колегія суддів:
Д. О. Остапчук
Т.П. Дербенцева
О. П. Касьян