Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
20 січня 2016 року м. Київ
Колегія суддів судової палати у цивільних справах
Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних
і кримінальних справ у складі:
СитнікО.М., Іваненко Ю.Г., Мартинюка В.І.,
розглянувши у попередньому судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_4, діючого в інтересах Херсонської обласної громадської спілки по попередженню нещасних випадків з людьми на воді, до Реєстраційної служби Голопристанського районного управління юстиції Херсонської області про визнання права власності на нерухоме майно в порядку набувальної давності та зобов'язання вчинити певні дії, за касаційною скаргою ОСОБА_4, діючого в інтересах Херсонської обласної громадської спілки по попередженню нещасних випадків з людьми на воді на ухвалу апеляційного суду Херсонської області від 06 жовтня 2015 року,
в с т а н о в и л а:
У травні 2015 року ОСОБА_4, діючи в інтересах Херсонської обласної громадської спілки по попередженню нещасних випадків з людьми на воді, звернувся до суду з позовом, у якому зазначав, що майновий комплекс - рятувальна станція "Залізний Порт", який складається з: огорожі залізобетонної № № 2, 3, майстерні літ. "З", електрощитової з компресорною літ. "Б", "В", водолазної літ. "Г", побутових приміщень літ. "Д", "Ж", водомережі № 1, кафе з літнім майданчиком літ. "А", що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1, біля бази відпочинку "Ювілейний" передано позивачу Херсонською обласною рятувально-водолазною службою у грудні 2004 року на підставі акта приймання-передачі від 28 грудня 2004 року.
У 2006 році між позивачем і сільською радою укладено та зареєстровано договір оренди земельної ділянки площею 0,1101 га під розміщення рятувальної станції "Залізний Порт". ОСОБА_4продовжує безперервно, добросовісно та відкрито користуватися даним майновим комплексом більше 10 років, обслуговує ці приміщення.
07 травня 2015 року Херсонська обласна громадська спілка по попередженню нещасних випадків з людьми на воді звернулася до реєстраційної служби з заявою про реєстрацію речових прав на майновий комплекс, проте остання, належним чином не мотивувавши своє рішення, відмовила у державній реєстрації прав та їх обтяжень на вказане нерухоме майно.
Просив визнати за ним право власності за набувальною давністю на зазначений майновий комплекс та зобов'язати реєстраційну службу Голопристанського районного управління юстиції в Херсонській області зареєструвати за позивачем право власності на вказаний майновий комплекс.
Рішенням Голопристанського районного суду Херсонської області від 27 травня 2015 року позов задоволено. Визнано за ОСОБА_4 право власності за набувальною давністю на майновий комплекс - рятувальна станція "Залізний Порт", який складається з: огорожі залізобетонної № № 2, 3, майстерні літ. "З", електрощитової з компресорною літ. "Б", "В", водолазної літ. "Г", побутових приміщень літ. "Д", "Ж", водомережі № 1, кафе з літнім майданчиком літ. "А", що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1, біля бази відпочинку "Ювілейний". Зобов'язано реєстраційну службу районного управління юстиції в Херсонській області зареєструвати за ОСОБА_4право власності за набувальною давністю на вказане нерухоме майно.
Ухвалою апеляційного суду Херсонської області від 06 жовтня 2015 року рішення Голопристанського районного суду Херсонської області від 27 травня 2015 року скасовано, провадження у справі закрито. Роз'яснено Херсонській обласній громадській спілці по попередженню нещасних випадків з людьми на воді, що розгляд таких справ віднесено до юрисдикції господарського суду.
У касаційній скарзі ОСОБА_4, який діє в інтересах Херсонської обласної громадської спілки по попередженню нещасних випадків з людьми на воді, посилаючись на порушення судом норм матеріального та процесуального права, просить скасувати ухвалу суду апеляційної інстанції та залишити в силі рішення суду першої інстанції.
Вивчивши матеріали справи, перевіривши доводи касаційної скарги, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ вважає, що касаційна скарга не може бути задоволена з огляду на наступне.
Згідно з ч. 2 ст. 324 ЦПК України підставами касаційного оскарження є неправильне застосування судом норм матеріального чи порушення норм процесуального права.
Судами встановлено, що відповідно до витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців Херсонська обласна громадська спілка по попередженню нещасних випадків з людьми на воді (спілрятвод) є юридичною особою (а. с. 10, 11).
Згідно з актом приймання-передачі від 28 грудня 2004 року Херсонською обласною рятувально-водолазною службою передано Херсонській обласній громадській спілці по попередженню нещасних випадків з людьми на воді, крім іншого нерухомого майна, рятувальну станцію "Залізний Порт", до складу якої загальною вартістю 25 568 грн входило: паркан залізобетонний вартістю 7 тис. грн, кафе з літнім майданчиком вартістю 15 272 грн, майстерня вартістю 2 тис. грн, щитова з компресорною вартістю 296 грн, водолазна без вартості, побутові приміщення вартістю 1 тис. грн (а. с. 6, 7).
У зведеному акті справи "Голопристанський район, с. Залізний порт біля бази відпочинку "Ювілейний" "Рятувальна станція" власником таких об'єктів нерухомого майна: кафе з літнім майданчиком "А", електрощитова "Б", компресорна "В", водолазна "Г", побутові приміщення "Д", "Ж", майстерня "З", водопровід № 1, огорожа № 2-3 зазначено Херсонську обласну громадську спілку по попередженню нещасних випадків з людьми на воді (а. с. 7078).
Відповідно до договору оренди від 22 червня 2006 року, зареєстрованому 27 червня 2006 року, Новофедорівська сільська рада Голопристанського району Херсонської області в особі сільського голови Касіянчука І.К. надала Херсонській обласній громадській спілці по попередженню нещасних випадків з людьми на воді в особі керівника ОСОБА_4 строком на 5 років земельну ділянку несільськогосподарського призначення площею 0,1101 га, що знаходиться у с. Залізний Порт Голопристанського району Херсонської області (а. с. 100102).
Постановою Одеського апеляційного господарського суду від 09 серпня 2012 року відмовлено у позові Херсонської обласної громадської спілки по попередженню нещасних випадків з людьми на воді до Новофедорівської сільської ради Голопристанського району Херсонської області про визнання недійсним рішення сільської ради від 24 червня 2011 року № 138 та внесення змін до договору оренди від 22 червня 2006 року (а. с. 8991).
Постановою Одеського апеляційного господарського суду від 17 квітня 2012 року зобов'язано Херсонську обласну громадську спілку по попередженню нещасних випадків з людьми на воді звільнити земельну ділянку площею 0,1101 га, що розташована біля бази відпочинку "Ювілейний" у с. Залізний Порт Голопристанського району Херсонської області, надану їй у користування згідно з умовами договору оренди землі від 22 червня 2006 року, повернувши її Новофедорівській сільській раді Голопристанського району Херсонської області у стані, який існував до надання в оренду (а. с. 9294).
Відповідно до ч. 1 ст. 344 ЦК України особа, яка добросовісно заволоділа чужим майном і продовжує відкрито, безперервно володіти нерухомим майном протягом десяти років або рухомим майном протягом п'яти років, набуває право власності на це майно (набувальна давність), якщо інше не встановлено цим Кодексом
Суд апеляційної інстанції дійшов правильного висновку, що захист прав позивача, який є юридичною особою, у межах заявлених позовних вимог відповідно до ст. ст. 1, 12 та 21 ГПК України вирішується у порядку господарського судочинства, та обґрунтовано закрив провадження у справі відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 201, ч. 1 ст. 310 ЦПК України.
Інші доводи касаційної скарги на правильність висновків суду не впливають та їх не спростовують.
Згідно ст. 337 ЦПК України суд касаційної інстанції відхиляє касаційну скаргу, якщо визнає, що рішення ухвалені з додержанням норм матеріального і процесуального права.
Судом апеляційної інстанції при розгляді справи дотримано вимоги закону, у зв'язку з чим колегія суддів вважає за необхідне касаційну скаргу відхилити, а ухвалу апеляційного суду залишити без змін.
Керуючись статтями 332, 336, 337 ЦПК України, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ
у х в а л и л а:
Касаційну скаргу ОСОБА_4, діючого в інтересах Херсонської обласної громадської спілки по попередженню нещасних випадків з людьми на воді відхилити.
Ухвалу апеляційного суду Херсонської області від 06 жовтня 2015 року залишити без змін.
ухвала оскарженню не підлягає.
Колегія суддів:
Ситнік О.М.,
Іваненко Ю.Г.,
Мартинюк В.І.