• Благодійна допомога


 
 


Підприємство у 2003 р. передало обласному Будинку дитини (код неприбуткової організації — 0004) ліжки з матрацами, посуд, бухгалтерський програмний комплекс та надало послуги. Чи потрібно коригувати податковий кредит за переданими товарами? Чи нараховуються податкові зобов’язання за цією операцією?
(ДП «Державний науково-дослідний інститут автоматизованих систем у будівництві», м. Київ)

Операції, які звільнено від обкладання ПДВ, передбачено ст. 5 Закону № 168/97-ВР.
Надання благодійної допомоги, а саме операції з безоплатної передачі товарів (робіт, послуг) особам, визначеним підпунктами «а» i «б» пп. 7.11.1 п. 7.11 ст. 7 Закону № 334/94-ВР з метою їх безпосереднього використання у благодійницьких цілях, а також операції з безоплатної передачі таких товарів (робіт, послуг) набувачам (суб’єктам) благодійної допомоги відповідно до законодавства, звільнено від обкладання ПДВ (пп. 5.1.21 п. 5.1 ст. 5 Закону № 168/97-ВР).
Підпунктами «а» i «б» пп. 7.11.1 п. 7.11 ст. 7 Закону № 334/94-ВР визначено неприбуткові установи й організації, які є:
органами державної влади України, органами місцевого самоврядування та створеними ними установами або організаціями, що утримуються за рахунок коштів відповідних бюджетів;
благодійними фондами i благодійними організаціями, створеними у порядку, визначеному законом для проведення благодійної діяльності, в тому числі громадськими організаціями, створеними з метою провадження екологічної, оздоровчої, аматорської спортивної, культурної, освітньої та наукової діяльності, а також творчими спілками та політичними партіями, громадськими організаціями інвалідів та їх місцевими осередками, створеними згідно із Законом № 2460-XII, науково-дослідними установами та вищими навчальними закладами III — IV рівнів акредитації, внесеними до Державного реєстру наукових установ, яким надається підтримка держави, заповідниками, музеями-заповідниками.
Оскільки обласний Будинок дитини має код ознаки неприбуткових установ 0004 (відповідно до Порядку визначення структури ознаки неприбуткових установ (організацій), затвердженого наказом № 355), то він належить до установ, організацій, створених органами місцевого самоврядування, що утримуються за рахунок коштів відповідних бюджетів, і підпадає під визначення особи — неприбуткової установи i організації, передбачене пп. «а» пп. 7.11.1 п. 7.11 ст. 7 Закону № 334/94-ВР.
З метою обкладання ПДВ під безоплатною передачею слід розуміти надання товарів (робіт, послуг) набувачам благодійної допомоги без будь-якої грошової, матеріальної або інших видів компенсацій благодійній організації такими отримувачами або іншими особами, пов’язаними з ними. Порушення цього правила прирівнюється до навмисного ухилення від оподаткування (пп. 5.1.21 п. 5.1 ст. 5 Закону № 168/97-ВР).
Не підлягають звільненню від обкладання ПДВ операції з надання благодійної допомоги у вигляді товарів (робіт, послуг), оподатковуваних акцизним збором, цінних паперів, нематеріальних активів та товарів (робіт, послуг), призначених для використання у підприємницькій діяльності, перелік яких визначається Кабінетом Міністрів України.
Стосовно права на податковий кредит платника ПДВ за товарами (роботами, послугами), безоплатно переданими набувачам благодійної допомоги, то у разі, коли платник ПДВ здійснює операції з продажу товарів (робіт, послуг), що звільнені від оподаткування або не є об’єктом оподаткування згідно зі статтями 3 та 5 цього Закону № 168/97-ВР, суми ПДВ, сплачені (нараховані) у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг), вартість яких відноситься до складу валових витрат виробництва (обігу) та основних фондів i нематеріальних активів, що підлягають амортизації, відносяться відповідно до складу валових витрат виробництва (обігу) та на збільшення вартості основних фондів i нематеріальних активів, i до податкового кредиту не включаються.
Таким чином, щодо операції з передачі зазначених товарів у разі її визнання законодавством операцією з надання благодійної допомоги платник податку не визначатиме податкових зобов’язань з ПДВ, але він повинен зменшити суму податкового кредиту на розмір суми ПДВ, сплаченої у зв’язку з придбанням цих товарів, якщо таку суму було раніше віднесено до складу податкового кредиту.


Консультують фахівці Департаменту оподаткування юридичних осіб
та департаменту методологіїї ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 32 серпень 2003 року