• Продаж приладів, обладнання,
матеріалів науковим установам


 
 


Вищий навчальний заклад внесено до Державного реєстру наукових установ, яким надається підтримка держави. Які підтверджувальні документи повинні бути у постачальника приладів, обладнання, матеріалів такому закладу для здійснення операцій, звільнених від обкладання ПДВ?

Звільняються від обкладання ПДВ операції з продажу та безкоштовної передачі приладів, обладнання, матеріалів науковим установам та науковим організаціям, вищим навчальним закладам III — IV рівнів акредитації, внесеним до Державного реєстру наукових організацій, яким надається підтримка держави, за умови використання їх виключно для власних потреб (пп. 5.2.5 п. 5.2 ст. 5 Закону № 168/97-ВР).
Документом, що підтверджує внесення наукової установи або вищого навчального закладу до вищезазначеного Державного реєстру, є відповідне свідоцтво, видане у порядку, встановленому наказом № 767.
Підпунктом 7.2.1 п. 7.2 ст. 7 Закону № 168/97-ВР встановлено, що у разі здійснення операцій з продажу товарів (робіт, послуг) платник ПДВ зобов’язаний надати покупцю податкову накладну, що має містити зазначені окремими рядками визначені Законом реквізити. Перелік цих обов’язкових реквізитів включає також визначення продавцем ставки податку та відповідну суму податку в цифровому значенні.
Відповідно до вимог пп. 7.2.2 п. 7.2 ст. 7 Закону № 168/97-ВР у разі звільнення від оподаткування у випадках, передбачених ст. 5 цього Закону, у податковій накладній робиться запис «Без ПДВ» з посиланням на відповідний підпункт чи пункт ст. 5, у даному випадку з посиланням на пп. 5.2.5 п. 5.2 ст. 5 Закону № 168/97-ВР.
Така податкова накладна є звітним податковим i водночас розрахунковим документом.
Стосовно законодавчої вимоги застосування зазначеного пільгового режиму оподаткування за умови використання покупцем (одержувачем) зазначених товарів виключно для власних потреб, то виконання цієї умови повинно бути обумовлено при укладанні договору купівлі-продажу (дарування) таких товарів.


Консультують фахівці Департаменту оподаткування юридичних осіб
та департаменту методологіїї ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 32 серпень 2003 року