• Обсяги оподатковуваних операцій платника
єдиного податку перевищили 122400 грн.


 
 


Підприємство — юридична особа створено у квітні 2003 р. i одразу зареєструвалося платником ПДВ. Податкову декларацію з ПДВ подавало за скороченою формою. У липні 2003 р. обсяг оподатковуваних операцій перевищив 7200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Як воно після цього повинно сплачувати ПДВ i за якою декларацією? Як бути, якщо підприємство планує перейти на загальну систему оподаткування?
(м. Київ)

Платник єдиного податку за ставкою 6% є платником ПДВ (статті 3 i 6 Указу № 727/98 та п. 4 постанови № 507).
На суб’єктів малого підприємництва, зареєстрованих платниками ПДВ, поширюються всі норми Закону № 168/97-ВР, у тому числі й щодо ведення податкового обліку, книг обліку придбання та книг обліку продажу товарів (робіт, послуг), виписки та заповнення податкових накладних, подання декларації з ПДВ.
Відповідно до п. 4 Указу № 727/98 за результатами господарської діяльності за звітний (податковий) період (квартал) суб’єкти малого підприємництва — юридичні особи подають до органу державної податкової служби у відповідні терміни розрахунки про сплату єдиного податку, акцизного збору i, в разі обрання ними єдиного податку за ставкою 6%, розрахунок про сплату ПДВ, а також платіжні доручення на сплату єдиного податку за звітний період з позначкою банку про зарахування коштів.
Тобто Указом № 727/98 усім платникам єдиного податку, в тому числі й тим, які одночасно є платниками ПДВ, дозволено застосовувати квартальний податковий період подання звітності, в тому числі й з ПДВ. Отже, навіть у випадку, коли обсяг оподатковуваних операцій з продажу товарів (робіт, послуг) за попередній календарний рік перевищує 7200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (122400 грн.), платник ПДВ, який сплачує єдиний податок, має право подавати декларації з ПДВ не щомісяця, а щокварталу. Про своє рішення платник повинен подати відповідне повідомлення до органу державної податкової служби під час оформлення документів на перехід на спрощену систему оподаткування (лист № 11563/7/16-1117).
Таким чином, платники єдиного податку можуть за своїм вибором застосовувати податковий період, що дорівнює календарному місяцю або кварталу.
Заяву про своє рішення з цього питання платник податку подає до податкового органу за один місяць до початку календарного року (пп. 7.9.2 п. 7.9 ст. 7 Закону № 168/97-ВР). Протягом календарного року дозволяється заміна квартального податкового періоду на місячний з початку будь-якого кварталу поточного року. Заява про таку заміну подається платником податку до податкового органу за один місяць до початку кварталу. Зворотні зміни в одному календарному році не дозволяються.
Особи, які не підпадають під визначення платників податку у зв’язку з обсягами оподатковуваних операцій меншими, ніж 3600 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (61200 грн.) протягом будь-якого періоду за останні 12 календарних місяців, у тому числі особи, зареєстровані як платники податку за власним бажанням (добровільно зареєстровані платники податку), а також особи, зареєстровані як платники податку на підставі того, що вони здійснюють торгівлю за готівку (кредитні дебетові картки або комерційні чеки), до податкового періоду, в якому ними досягається зазначений обсяг оподатковуваних операцій, подають до податкового органу податкову декларацію з ПДВ за скороченою формою (скорочену).
Податкова декларація за скороченою формою подається до першого звітного періоду, в якому платником досягнуто обсяг оподатковуваних операцій у розмірі 3600 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. У першому звітному періоді, в якому було досягнуто зазначені обсяги оподатковуваних операцій, платником подається податкова декларація за формою, встановленою наказом № 166.
Отже, якщо обсяги оподатковуваних операцій платника ПДВ — платника єдиного податку за ставкою 6% перевищать 61200 грн., то цей платник за звітний період, у якому відбулось таке перевищення, подає декларацію з ПДВ за повною, а не за скороченою формою.
У разі переходу зі спрощеної системи оподаткування на загальну таке підприємство — платник ПДВ втрачає право вибору застосування податкового періоду, та звітується відповідно до податкових періодів, визначених Законом № 168/97-ВР.


Консультують фахівці Департаменту оподаткування юридичних осіб
та департаменту методологіїї ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 32 серпень 2003 року