• Надання послуг нерезидентом


 
 


Підприємство — платник ПДВ отримало від нерезидента послуги автомобільного транспорту для перевезення товару до Литви. Чи потрібно сплачувати ПДВ?
(СП «Екома», смт Малевичі, Волинська обл.)

Особа, яка отримує від нерезидента роботи (послуги) для їх використання або споживання на митній території України, є платником ПДВ (п. 2.2 ст. 2 Закону № 168/97-ВР).
Для робіт (послуг), що виконуються (надаються) нерезидентами на митній території України, базою оподаткування є договірна (контрактна) вартість таких робіт (послуг) з урахуванням акцизного збору,
а також інших податків, зборів (обов’язкових платежів), за винятком ПДВ, що включаються до ціни продажу робіт (послуг) згідно із законами України
з питань оподаткування. Визначена вартість перераховується в українські гривні за валютним (обмінним) курсом Нацбанку України, що діяв на момент виникнення податкових зобов’язань (п. 4.3 ст. 4 Закону № 168/97-ВР).
Тобто підприємство у разі отримання від нерезидента робіт, послуг для їх використання або споживання на митній території України сплачує ПДВ за загальним порядком за ставкою 20%.
Зазначений порядок оподаткування поширюється i на платників єдиного податку за ставкою 10%, які не є платниками ПДВ, оскільки Указом № 727/98 передбачено норму, пов’язану з реалізацією товарів (робіт, послуг) i ніяким чином не пов’язану з придбанням їх як на території України, так i за її межами. При цьому така особа не повинна проходити реєстрацію платника ПДВ та отримувати індивідуальний податковий номер.
Таким чином, придбання суб’єктами підприємницької діяльності — платниками єдиного податку, які застосовують ставку 10%, робіт (послуг) на території України у платників ПДВ i при їх виконанні нерезидентами для їх використання або споживання на митній території України здійснюється з урахуванням ПДВ.
При цьому сплата ПДВ за отримані від нерезидента роботи (послуги) провадиться без контролю щодо наявності свідоцтва платника ПДВ.


Консультують фахівці Департаменту оподаткування юридичних осіб
та департаменту методологіїї ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 32 серпень 2003 року