• Податковий кредит за імпортованими товарами


 
 


Підприємство в одному звітному періоді експортує товар, ПДВ до відшкодування не заявлено.
У наступному звітному періоді раніше експортований товар повертається до України (як забракований), ПДВ сплачується підприємством на митниці на загальних підставах, а потім цей товар реалізується на території України. Чи має право підприємство віднести до податкового кредиту ПДВ, сплачений на митниці?
(ТОВ «Іскра-Оратанія», м. Львів)

У разі якщо після експорту товарів відбувається їх повернення, то ПДВ справляється згідно з правилами оподаткування імпортних товарів.
Для операцій із ввезення (пересилання) товарів (робіт, послуг) датою виникнення права платника ПДВ на податковий кредит вважається дата сплати податку за податковими зобов’язаннями згідно з пп. 7.3.6 п. 7.3 ст. 7 Закону № 168/97-ВР (пп. 7.5.2 п. 7 5 ст. 7 Закону № 168/97-ВР).
Нагадуємо, що при ввезенні (імпортуванні) товарів податкові зобов’язання виникають на дату оформлення ввізної митної декларації із зазначенням у ній суми податку, що підлягає сплаті (пп. 7.3.6 п. 7.3 ст. 7 Закону № 168/97-ВР).
Якщо у платника ПДВ виникає питання щодо правомірності віднесення сум ПДВ, сплачених під час ввезення імпортованих товарів, до податкового кредиту звітного періоду, то слід звернути увагу на таке:
особа має бути платником ПДВ, зареєстрованим у встановленому законодавством порядку;
придбані товари відносяться до складу валових витрат виробництва (обігу), а основні фонди чи нематеріальні активи підлягають амортизації згідно із Законом № 334/94-ВР;
придбані товари використовуються лише для оподатковуваних операцій, а не звільнених від обкладання ПДВ чи тих, що не є об’єктом оподаткування (ст. 5, п. 3.2 ст. З Закону № 168/97-ВР);
наявність належним чином оформлених митних декларацій.


Консультують фахівці Департаменту оподаткування юридичних осіб
та департаменту методологіїї ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 32 серпень 2003 року