Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
04 листопада 2015 року м. Київ
Суддя Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Кафідова О.В., розглянувши касаційну скаргу ОСОБА_2 на ухвалу апеляційного суду Харківської області від 17 вересня 2015 року у справі за позовом Публічного акціонерного товариства Комерційного банку "ПриватБанк" до ОСОБА_2 про стягнення заборгованості,
в с т а н о в и в :
До Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ надійшла вказана вище касаційна скарга разом із заявою про поновлення строку на касаційне оскарження, після закінчення строку, установленого ч. 1 ст. 325 ЦПК України, в якій заявник ставить питання про його поновлення, посилаючись на несвоєчасне отримання копії оскаржуваного рішення суду апеляційної інстанції.
Згідно з ч. 3 ст. 73 ЦПК України, одночасно з клопотанням про поновлення чи продовження строку належить вчинити ту дію або подати той документ чи доказ, стосовно якого заявлено клопотання.
Відповідно до ч. 3 ст. 328 ЦПК України касаційна скарга залишається без руху, якщо вона подана після закінчення строків, установлених ст. 325 ЦПК України, і особа, яка її подала не порушує питання про поновлення цього строку або якщо підстави, наведені нею у клопотанні, визнані неповажними.
Наведені підстави для поновлення пропущеного процесуального строку на касаційне оскарження не можуть бути визнані поважними, оскільки заявником не надано доказів, які підтверджують поважність причин пропуску такого строку.
У зв'язку з наведеним вище, заявнику слід надати суду належні докази, що підтверджують поважність причини пропуску строку на касаційне оскарження, оскільки безпідставне поновлення строку на оскарження судового рішення, що набрало законної сили, є порушенням вимог ст.6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.
Також до касаційної скарги не додано доказів сплати судового збору чи доказів звільнення від його сплати.
При цьому, заявником подано клопотання про звільнення від сплати судового збору за подання касаційної скарги з посиланням на тяжке матеріальне становище, однак належних доказів на підтвердження заявленого клопотання не надано, у зв'язку з чим у його задоволенні слід відмовити.
Відповідно до п.п. 7 п. 1 ч. 2 ст. 4 Закону України "Про судовий збір" із змінами, внесеними Законом України від 22 травня 2015 року № 484-VІІІ (484-19) , розмір ставки судового збору за подання касаційної скарги на рішення суду; заяви про приєднання до касаційної скарги на рішення суду повинен становити 120 відсотків ставки, що підлягала сплаті при поданні позовної заяви, іншої заяви і скарги.
Таким чином, заявнику необхідно сплатити судовий збір в розмірі 292 грн 32 коп. та на підтвердження оплати надати оригінал квитанції.
Слід звернути увагу заявника, що зарахування судового збору здійснюється за наступними реквізитами: одержувач - УДКСУ у Печерському районі м. Києва; код ЄДРПОУ - 38004897; банк одержувача - ГУ ДКУ в м. Києві; р/р 31212253700007; МФО - 820019; код платежу - 22030003; символ звітності банку - 253, у графі платіжного доручення "Призначення платежу" зазначається "судовий збір".
Крім того у порушення вимог ст. 326 ЦПК України до касаційної скарги не додано завірених належним чином копій рішень судів першої та апеляційної інстанцій (копії рішень судів першої та апеляційної інстанцій мають бути підписані та скріплені гербовою печаткою суду, як це передбачено Інструкцією з діловодства в місцевих загальних судах, апеляційних судах областей, апеляційних судах міст Києва та Севастополя, Апеляційному суді Автономної Республіки Крим та Вищому спеціалізованому суді України з розгляду цивільних і кримінальних справ, затвердженої наказом Державної судової адміністрації України від 17 грудня 2013 року № 173 (v0173750-13) ).
Відповідно до п. п. 13.7. вищевказаної Інструкції, копії судових рішень мають бути належним чином оформлені та засвідчені відбитком гербової печатки суду. Якщо копія судового рішення складається з кількох аркушів, вона має бути прошнурована нитками на п'ять проколів, а на зворотному боці останнього аркуша - скріплена підписом судді, працівника апарату суду, засвідчена відбитком гербової печатки суду, із зазначенням кількості зшитих аркушів.
Також заявнику необхідно уточнити прохальну частину касаційної скарги, оскільки заявник просить скасувати рішення апеляційного суду Харківської області від 17 вересня 2015 року, однак до касаційної скарги додано незавірену копію ухвали апеляційного суду Харківської області від 17 вересня 2015 року, якою залишено без змін рішення Київського районного суду м. Харкова від 20 липня 2015 року.
Враховуючи вищевикладене, касаційну скаргу слід залишити без руху та надати заявнику строк для усунення її недоліків.
Керуючись ст. ст. 325, 326- 328 ЦПК України,
у х в а л и в :
Визнати причини пропуску строку на касаційне оскарження, наведені у заяві про поновлення строку на касаційне оскарження, неповажними.
У задоволенні клопотання про звільнення від сплати судового збору відмовити.
Касаційну скаргу ОСОБА_2 на ухвалу апеляційного суду Харківської області від 17 вересня 2015 року - залишити без руху та надати для усунення вказаних недоліків строк до 07 грудня 2015 року, який не може перевищувати тридцяти днів з дня отримання ухвали.
ухвала оскарженню не підлягає.
Суддя Вищого спеціалізованого
суду України з розгляду
цивільних і кримінальних справ
О.В. Кафідова