Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
4 листопада 2015 року м. Київ
Колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
Горелкіної Н.А., Завгородньої І.М., Іваненко Ю.Г.,
розглянувши в попередньому судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_4 до ОСОБА_5 про виселення з квартири та зобов'язання передати ключі від квартири та за зустрічним позовом ОСОБА_5 до ОСОБА_4, ОСОБА_6 про стягнення витрат, понесених на ремонт та утримання квартири за касаційною скаргою ОСОБА_4 на рішення апеляційного суду Полтавської області від 23 липня 2015 року,
в с т а н о в и л а:
У жовтні 2013 року ОСОБА_4 звернулася до суду із позовом до ОСОБА_5 про виселення з квартири та зобов'язання передати ключі від квартири.
У лютому 2014 року ОСОБА_5 звернулася до суду із зустрічним позовом до ОСОБА_4, ОСОБА_6 про стягнення витрат, понесених на ремонт та утримання квартири.
Рішенням Октябрського районного суду м. Полтави від 22 грудня 2014 року первісний позов задоволено.
Виселено ОСОБА_5 із квартири АДРЕСА_1 без надання іншого житла.
У задоволенні зустрічного позову відмовлено.
Вирішено питання про розподіл судових витрат.
Рішенням апеляційного суду Полтавської області від 23 липня 2015 року рішення суду першої інстанції скасовано і ухвалено нове рішення про відмову у задоволенні первісного позову та про часткове задоволення зустрічного позову.
Стягнуто з ОСОБА_6 на користь ОСОБА_5 34 560 грн. 30 коп. витрат, понесених на ремонт квартири.
Вирішено питання про розподіл судових витрат.
У задоволенні позову ОСОБА_5 до ОСОБА_4 відмовлено.
У касаційній скарзі ОСОБА_4 просить скасувати рішення апеляційного суду, посилаючись на порушення ним норм матеріального і процесуального права, та залишити в силі рішення суду першої інстанції.
Згідно з ч. 2 ст. 324 ЦПК України підставами касаційного оскарження є неправильне застосування судом норм матеріального чи порушення норм процесуального права.
Відповідно до вимог ст. 335 ЦПК України під час розгляду справи в касаційному порядку суд перевіряє в межах касаційної скарги правильність застосування судом першої або апеляційної інстанції норм матеріального чи процесуального права і не може встановлювати або вважати доведеними обставини, що не були встановлені в рішенні чи відкинуті ним, вирішувати питання про достовірність або недостовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими.
Вирішуючи спір, суд апеляційної інстанції, дослідивши зібрані у справі докази у їх сукупності, правильно виходив із того, що підстави, передбачені ст. ст. 109, 116 ЖК України для виселення ОСОБА_5 відсутні, оскільки в спірній квартирі вона проживає на підставі чинного договору зберігання з правом користування, укладеного між нею та ОСОБА_6 зі згоди позивачки за первісним позовом.
Доводи касаційної скарги зводяться до переоцінки доказів, на правильність висновків суду не впливають та їх не спростовують.
Щодо вирішення зустрічного позову, касаційна скарга доводів не містить.
Таким чином, касаційну скаргу на рішення апеляційного суду Полтавської області від 23 липня 2015 року слід відхилити.
Керуючись ч. 3 ст. 332 ЦПК України, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ
у х в а л и л а:
Касаційну скаргу ОСОБА_4 відхилити.
Рішення апеляційного суду Полтавської області від 23 липня 2015 року залишити без змін.
ухвала оскарженню не підлягає.
Судді:
Н.А. Горелкіна
І.М. Завгородня
Ю.Г. Іваненко