Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
У Х В А Л А
1 листопада 2015 року м. Київ
Суддя Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Хопта С.Ф., розглянувши касаційну скаргу ОСОБА_2 на рішення Іванівського районного суду Херсонської області від 25 червня 2015 року та ухвалу апеляційного суду Херсонської області від 20 серпня 2015 року у справі за позовом Іванівського міжрайонного управління водного господарства до ОСОБА_2 про визнання договору про надання послуг з холодного водопостачання укладеним,
в с т а н о в и в:
Ухвалою судді Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 29 вересня 2015 року касаційну скаргу ОСОБА_2 залишено без руху та надано строк для усунення недоліків. Зокрема, касаційну скаргу подано з порушенням строку, встановленого ч. 1 ст. 325 ЦПК України, та заявником не ставилось питання про поновлення такого строку; не сплачено судовий збір та не додано належні копії оскаржуваних судових рішень, які повинні бути підписані та скріплені гербовою печаткою суду.
На виконання вказаної ухвали суду заявником до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ направлено заяву про поновлення строку на касаційне оскарження рішення Іванівського районного суду Херсонської області від 25 червня 2015 року та ухвали апеляційного суду Херсонської області від 20 серпня 2015 року.
Заява про поновлення строку підлягає задоволенню, оскільки обставини на які посилається заявник, свідчать про поважність причин пропуску строку на касаційне оскарження.
Проте у встановлений ухвалою суду строк заявником недоліки касаційної скарги виправлені не в повному обсязі, а саме - не сплачено судовий збір за подання касаційної скарги. При цьому ОСОБА_2 направив заяву, у якій посилався на те, що він звільнений від сплати судового збору на підставі ст. 22 Закону України "Про захист прав споживачів".
Відповідно до ч. 3 ст. 22 Закону України "Про захист прав споживачів" споживачі звільняються від сплати судового збору за позовами, що пов'язані з порушенням їх прав.
Доводи касаційної скарги про те, що заявник при поданні касаційної скарги на підставі Закону України "Про захист прав споживачів" (1023-12) звільнений від сплати судового збору є необґрунтованими з огляду на те, що указана справа пов'язана не з порушенням прав споживачів, а стосується визнання договору укладеним, в якій заявник є відповідачем по справі.
За таких обставин, ОСОБА_2 необхідно сплатити судовий збір за подання касаційної скарги.
Відповідно до Закону України "Про судовий збір" (3674-17) , який діяв на час подання позову до суду першої інстанції, за подання позовної заяви немайнового характеру ставка судового збору становила 0,2 розміру мінімальної заробітної плати.
Розмір мінімальної заробітної плати на 1 січня 2015 року - 1 218 грн.
Відповідно до Закону України "Про судовий збір" (3674-17) (з подальшими змінами і доповненнями) за подання до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ касаційної скарги на рішення суду ставка судового збору становить 120 відсотків ставки, що підлягала сплаті при поданні позовної заяви, іншої заяви і скарги.
Судовий збір за подачу касаційної скарги до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у розмірі 292 грн 32 коп. повинно бути внесено або перераховано за такими реквізитами:
Одержувач: УДКCУ у Печерському р-ні м. Києва
Код єдрпоу: 38004897
Банк одержувача: ГУ ДКСУ у м. Києві
р/р: 31212253700007
МФО: 820019
КЕКД: 22030003
Символ звітності банку: 253
На підтвердження оплати судового збору до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ необхідно надати оригінал квитанції про оплату.
Відповідно до ч. 2 ст. 328 ЦПК України у разі якщо касаційна скарга не оформлена відповідно до вимог, встановлених статтею 326 цього Кодексу, а також у разі несплати суми судового збору застосовуються положення статті 121 цього Кодексу, про що суддею-доповідачем постановляється відповідна ухвала.
За таких обставин, виникає необхідність у продовженні заявнику строку для виправлення недоліків його касаційної скарги.
Керуючись ст. ст. 121, 325, 328 ЦПК України
у х в а л и в:
Поновити ОСОБА_2 строк на касаційне оскарження рішення Іванівського районного суду Херсонської області від 25 червня 2015 року та ухвали апеляційного суду Херсонської області від 20 серпня 2015 року.
Продовжити ОСОБА_2 строк для усунення недоліків касаційної скарги до 26 листопада 2015 року.
У разі невиконання у встановлений строк вимог цієї ухвали касаційна скарга вважатиметься неподаною та буде повернута.
ухвала оскарженню не підлягає.
Суддя Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ С.Ф. Хопта