Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
26 жовтня 2015 року м. Київ
Суддя Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Євтушенко О.І., перевіривши касаційну скаргу Державного підприємства "Об'єднана компанія "Укрвуглереструктуризація", подану представником Пуляєвою Юлією Дмитрівною, на рішення Селидівського міського суду Донецької області від 11 червня 2015 року та ухвалу апеляційного суду Донецької області від 01 липня 2015 року, в справі за позовом ОСОБА_3 до Державного підприємства "Об'єднана компанія "Укрвуглереструктуризація", треті особи: Міністерство енергетики та вугільної промисловості України, Міністерство фінансів України, про зобов'язання вчинити певні дії,
в с т а н о в и в:
У жовтні 2015 року до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ надійшла касаційна скарга представника ДП "ОК "Укрвуглереструктуризація" - Пуляєвої Ю.Д. на рішення Селидівського міського суду Донецької області від 11 червня 2015 року та ухвалу апеляційного суду Донецької області від 01 липня 2015 року, яка не може бути прийнята судом, оскільки подана після закінчення строку, установленого ч. 1 ст. 325 ЦПК України і скаржник не порушує питання про поновлення строку на касаційне оскарження та не надає відповідних доказів.
Відповідно до ч. 3 ст. 328 ЦПК України касаційна скарга підлягає залишенню без руху і протягом тридцяти днів з дня отримання ухвали має право звернутися до суду касаційної інстанції з заявою про поновлення строку, навівши поважні причини для поновлення строку та подавши відповідні докази.
Безпідставне поновлення строку на оскарження судового рішення, що набрало законної сили, є порушенням вимог ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.
Слід зазначити, що касаційна скарга не відповідає вимогам ч. 5 ст. 326 ЦПК України, оскільки до касаційної скарги не додано завіреного належним чином судового рішення апеляційної інстанції, яке повинно бути підписане працівником апарату суду та скріплені гербовою печаткою (додано витяг ухвали апеляційного суду Донецької області від 01 липня 2015 року з Єдиного держаного реєстру судових рішень).
Відповідно до ч. 5 ст. 326 ЦПК України до касаційної скарги додаються копії скарги та доданих до неї матеріалів відповідно до кількості осіб, які беруть участь у справі, а також копії оскаржуваних рішень (ухвал) судів першої та апеляційної інстанції, при цьому до касаційної скарги додаються копії судових рішень видані судом в порядку передбаченому ст. 222 ЦПК України.
Згідно із п. п. 13.6, 13.7, 13.8 Інструкції з діловодства в місцевих загальних судах, апеляційних судах областей, апеляційних судах міст Києва та Севастополя, апеляційному суді Автономної Республіки Крим та Вищому спеціалізованому суді України з розгляду цивільних і кримінальних справ, затвердженої наказом Державної судової адміністрації від 17 грудня 2013 року № 173 (v0173750-13) , копії рішень, ухвал повинні бути підписані працівником апарату суду та скріплені гербовою печаткою.
Крім того, касаційна скарга не оплачена судовим збором.
Відповідно до ч. 3 ст. 2 ЦПК України провадження у цивільних справах здійснюється відповідно до законів, чинних на час вчинення окремих процесуальних дій, розгляду і вирішення справи.
Порядок сплати та розмір судового збору визначено Законом України від 08 липня 2011 року "Про судовий збір" (3674-17) , який набрав чинності 01 листопада 2011 року. При цьому з 01 вересня 2015 року набули чинності зміни до вказаного Закону України щодо сплати судового збору на підставі Закону України від 22 травня 2015 року № 484-VIII (484-19) .
За подачу касаційної скарги до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ повинно бути перераховано або внесено до УДКСУ у Печерському районі м. Києва, код єдрпоу: 38004897, банк одержувача: ГУ ДКУ у м. Києві, МФО 820019, р/р 31212253700007, КЕКД 22030003, символ звітності банку: 253.
Відповідно до розмірів ставок, судовий збір за подачу касаційної скарги складає 120 відсотків ставки, що підлягала сплаті при поданні позовної заяви, іншої заяви і скарги.
На підтвердження оплати судового збору необхідно надати оригінал квитанції про оплату.
Відповідно до ч. 2 ст. 328 ЦПК України у разі якщо касаційна скарга не оформлена відповідно до вимог, встановлених статтею 326 цього Кодексу, а також у разі несплати суми судового збору застосовуються положення ст. 121 ЦПК України.
Враховуючи викладене, касаційна скарга представника ДП "ОК "Укрвуглереструктуризація" - Пуляєвої Ю.Д. підлягає залишенню без руху з наданням строку для усунення вказаних вище недоліків.
Керуючись ст. ст. 121, 325, 326, 328 ЦПК України,
у х в а л и в:
Касаційну скаргу Державного підприємства "Об'єднана компанія "Укрвуглереструктуризація", подану представником Пуляєвою Юлією Дмитрівною, на рішення Селидівського міського суду Донецької області від 11 червня 2015 року та ухвалу апеляційного суду Донецької області від
01 липня 2015 року залишити без руху для виконання вимог ухвали у 30 - денний строк з дня отримання ухвали для усунення вказаних недоліків.
У разі невиконання у встановлений строк вимог цієї ухвали касаційна скарга вважатиметься неподаною та буде повернута.
ухвала оскарженню не підлягає.
Суддя Вищого спеціалізованого
суду України з розгляду цивільних
і кримінальних справ:
О.І. Євтушенко