Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
21 жовтня 2015 року м. Київ
Суддя Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Кузнєцов В.О., розглянувши касаційну скаргу Управління Пенсійного фонду України в м. Смілі та Смілянському районі Черкаської області на рішення Смілянського міськрайонного суду Черкаської області від 16 липня 2015 року та ухвалу колегії суддів судової палати у цивільних справах апеляційного суду Черкаської області від 24 вересня 2015 року у справі за позовом Управління Пенсійного фонду України в м. Смілі та Смілянському районі Черкаської області до ОСОБА_2 про повернення безпідставно отриманих сум пенсії,
в с т а н о в и в :
Подана касаційна скарга не може бути прийнята до розгляду касаційним судом, оскільки у порушення вимог ч. 5 ст. 326 ЦПК України до касаційної скарги не додано завірених належним чином копій оскаржуваних рішення Смілянського міськрайонного суду Черкаської області від 16 липня 2015 року та ухвали колегії суддів судової палати у цивільних справах апеляційного суду Черкаської області від 24 вересня 2015 року.
Слід зазначити, що до касаційної скарги долучаються копії судових рішень видані судом в порядку передбаченому ст. 222 ЦПК України.
Згідно із п.п. 13.6, 13.7, 13.8 Інструкції з діловодства в місцевих загальних судах, апеляційних судах областей, апеляційних судах міст Києва та Севастополя, апеляційному суді Автономної Республіки Крим та Вищому спеціалізованому суді України з розгляду цивільних і кримінальних справ, затвердженої наказом Державної судової адміністрації від 17 грудня 2013 року № 173 (v0173750-13) , копії рішень, ухвал повинні бути підписані працівником апарату суду та скріплені гербовою печаткою.
Крім того, заявником не сплачено судовий збір за подання касаційної скарги у розмірі який визначено Законом України "Про судовий збір" (3674-17) .
Відповідно до ч. 3 ст. 2 ЦПК України провадження у цивільних справах здійснюється відповідно до законів, чинних на час вчинення окремих процесуальних дій, розгляду і вирішення справи.
Заявник просить звільнити його від сплати судового збору за подання касаційної скарги.
Відповідно до правил ч. ч. 1 і 3 ст. 82 ЦПК України і ст. 8 Закону України "Про судовий збір" суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на визначений строк, але не більше як до ухвалення судового рішення у справі, а також зменшити розмір належних до оплати судових витрат, пов'язаних з розглядом справи, або звільнити від їх оплати.
Оскільки з наведених заявником доводів не вбачається підстав для звільнення від сплати судового збору, то в задоволенні клопотання необхідно відмовити.
Враховуючи викладене, заявнику необхідно сплатити судовий збір у розмірі, визначеному Законом України "Про судовий збір" (3674-17) із змінами, внесеними згідно із Законом від 16 липня 2015 року № 629-VIII (629-19) , який набрав чинності 01 вересня 2015 року.
Розмір ставки судового збору за подання касаційної скарги становить 120 відсотків, що підлягала сплаті при поданні позовної заяви, іншої заяви і скарги.
Отже, ураховуючи характер спору та клопотання у скарзі, заявнику необхідно сплати судовий збір у розмірі 575, 46 грн.
Судовий збір за подачу касаційної скарги до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ повинен бути перерахований за наступними реквізитами: одержувач - УДКС у Печерському районі м. Києва, код ЄДРПОУ - 38004897, банк одержувача - ГУ ДКУ в м. Києві, р/р 31212253700007, МФО - 820019, КЕКД - 22030003, символ звітності банку - 253. У графі платіжного доручення "призначення платежу" зазначається "судовий збір за подання касаційної скарги на судове рішення".
На підтвердження оплати судового збору до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ необхідно надати оригінал квитанції про оплату або надати докази наявності пільг, які дають підстави для звільнення від судового збору.
Відповідно до ч. 2 ст. 328 ЦПК України у разі надходження касаційної скарги, не оформленої відповідно до вимог, встановлених статтею 326 цього Кодексу, або у разі несплати суми судового збору вона залишається без руху з наданням строку для усунення недоліків.
Ураховуючи наведене, касаційну скаргу слід залишити без руху та надати заявнику строк для усунення її недоліків.
Керуючись ст.ст. 82, 121, 326, 328 ЦПК України,
у х в а л и в :
Відмовити Управлінню Пенсійного фонду України в м. Смілі та Смілянському районі Черкаської області у задоволенні клопотання про звільнення від сплати судового збору.
Касаційну скаргу Управління Пенсійного фонду України в м. Смілі та Смілянському районі Черкаської області залишити без руху та надати строк для усунення вказаних недоліків до 11 листопада 2015 року, але не більше п'яти днів з дня отримання ухвали.
У разі невиконання вимог суду касаційна скарга буде визнана неподаною й повернута скаржнику.
ухвала оскарженню не підлягає.
Суддя Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних В.О. Кузнєцов і кримінальних справ