ПІДПРИЄМСТВО "ЗОНИ"


Підприємство, розташоване й зареєстроване в зоні гарантованого добровільного відселення та посиленого радіологічного контролю, за обсягами реалізації продукції підпадає під категорію юридичних осіб, які зобов'язані зареєструватися як платники ПАВ. Чи потрібно реєструватися та сплачувати ПАВ такому підприємству?


Відповідно до ст. 7 Закону "Про правовий режим території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи" від 27.02.1991 року № 791-ХІІ (далі - Закон № 791-ХІІ), підприємства, об'єднання і організації, колгоспи, радгоспи (далі — підприємства), розташовані в зонах гарантованого добровільного відселення та посиленого радіоекологічного контролю, звільняються від оподаткування, крім платежів і відрахувань до місцевих бюджетів.

Щодо можливості застосування зазначеної норми в частині ПДВ при реалізації (продажу) товарів (робіт, послуг) на митній території України слід зауважити, що згідно із Законом від 19.11.1993 р. № 3630-ХІІ "Про внесення змін до декретів Кабінету Міністрів "Про податок на додану вартість" та "Про акцизний збір" додаткові пільги щодо ПДВ надавалися виключно рішеннями Верховної Ради України тільки за окремими товарами (роботами, послугами), а не для окремих платників. Звільнення від обкладання ПДВ оборотів з реалізації товарів (робіт, послуг) на території України для підприємств, розташованих у зонах гарантованого добровільного відселення та посиленого радіоекологічного контролю, ні Декретом Кабінету Міністрів від 26.12.1992 року № 14-92 "Про податок на додану вартість", ні окремими постановами Верховної Ради не було передбачено.

Починаючи з 01.10.1997 року, порядок обкладання та внесення до бюджету ПДВ за операціями з продажу товарів (робіт, послуг) регулюється Законом № 168/97-ВР, п.11.4 ст. 11 якого встановлено, що-зміни порядку обкладання ПДВ, у тому числі надання додаткових пільг, можуть здійснюватися лише внесенням змін до цього Закону.

Таким чином, Законом № 168/97-ВР також не передбачено звільнення від обкладання ПДВ ні загалом для підприємств, розташованих у зонах гарантованого добровільного відселення та посиленого радіоекологічного контролю, ні для операцій з продажу товарів (робіт, послуг) на території України, які здійснюють зазначені підприємства. При цьому на такі підприємства, яких зареєстровано як платників ПДВ, поширюються без обмежень норми Закону № 168/97-ВР.

Сторінку підготувала Тетяна НІКОЛАЄВА

По материалам газеты "Юридичний вісник України" № 34 (426)23-29 серпня 2003 р.