Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
18 вересня 2015 року м. Київ
Суддя Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Луспеник Д.Д., розглянувши касаційну скаргу ОСОБА_2 на ухвалу апеляційного суду Харківської області від 27 серпня 2015 року у справі за позовом публічного акціонерного товариства "Мегабанк" до ОСОБА_3, ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за кредитним договором та штрафних санкцій за договором застави майна, за зустрічним позовом ОСОБА_2 до публічного акціонерного товариства "Мегабанк" про визнання кредитного договору недійсним,
в с т а н о в и в :
Подана касаційна скарга не може бути прийнята до розгляду касаційним судом, оскільки заявником не сплачено судовий збір за подання касаційної скарги.
Однак у касаційній скарзі заявник просить про звільнення від сплати судового збору, посилаючись на важке матеріальне становище та на те, що відповідно до Закону України "Про захист прав споживачів" (1023-12) споживачі звільняються від сплати судового збору за позовами, що пов'язані з порушенням їх прав.
У задоволенні клопотання про звільнення від сплати судового збору слід відмовити з таких підстав.
Відповідно до ч. 3 ст. 2 ЦПК України провадження у цивільних справах здійснюється відповідно до законів, чинних на час вчинення окремих процесуальних дій, розгляду і вирішення справи.
Порядок сплати та розмір судового збору визначено Законом України від 8 липня 2011 року "Про судовий збір" (3674-17) , який набрав чинності 1 листопада 2011 року. При цьому з 1 вересня 2015 року набули чинності зміни до вказаного Закону України щодо сплати судового збору на підставі Закону України від 22 травня 2015 року № 484-VIII (484-19) . Статтею 5 Закону України "Про судовий збір" категорію споживачів не віднесено до осіб які звільняються від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях.
У зв'язку з наведеним, заявнику потрібно сплатити судовий збір.
Розмір ставки судового збору за подання касаційної скарги на ухвалу суду становить 243 грн 60 коп. Отже, заявнику необхідно сплатити судовий збір у розмірі 243 грн 60 коп.
Судовий збір за подання касаційних скарг до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ повинен бути перерахований або внесений до УДКСУ у Печерському районі м. Києва, код ЄДРПОУ 38004897, банк одержувача: ГУ ДКУ у м. Києві, МФО 820019, р/р 31212253700007, код платежу 22030003, символ звітності банку 253.
На підтвердження оплати судового збору до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ необхідно надати оригінал квитанції про оплату.
Відповідно до ч. 2 ст. 328 ЦПК України у разі якщо касаційна скарга не оформлена відповідно до вимог, встановлених статтею 326 цього Кодексу, а також у разі несплати суми судового збору застосовуються положення статті 121 цього Кодексу, про що суддею-доповідачем постановляється відповідна ухвала.
Ураховуючи викладене, касаційну скаргу слід залишити без руху та надати заявнику строк для усунення її недоліків.
Керуючись ст. ст. 121, 328 ЦПК України,
у х в а л и в :
У задоволенні клопотання про звільнення від сплати судового збору відмовити.
Касаційну скаргу ОСОБА_2, залишити без руху та надати строк до 12 жовтня 2015 року для усунення вказаних недоліків.
У разі невиконання вимог суду касаційна скарга буде визнана неподаною й повернута заявнику.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Суддя Вищого спеціалізованого суду України
з розгляду цивільних і кримінальних справ
Д.Д. Луспеник