• Реконструкція та ремонт основних фондів


Підприємство придбало квартиру під магазин. Переведення з житлового фонду в нежитловий і реконструкція приміщення потребують часу та коштів. Упродовж кількох місяців закуповувались і використовувались матеріали для ремонту та оплачувались послуги різних організацій. Чи має право підприємство відносити до податкового кредиту ПДВ за придбаними товарами (роботами, послугами) у момент їх придбання?
(ОКП «Бібліотечний колектор», м. Кіровоград)

 


Податковий кредит звітного періоду складається із сум податків, сплачених (нарахованих) платником податку у звітному періоді у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг), вартість яких відноситься до складу валових витрат виробництва (обігу) та основних фондів чи нематеріальних активів, що підлягають амортизації (пп. 7.4.1 п. 7.4 ст. 7 Закону № 168/97-ВР).
Суми ПДВ, сплачені (нараховані) платником податку у звітному періоді у зв’язку з придбанням (спорудженням) основних фондів, що підлягають амортизації, включаються до складу податкового кредиту такого звітного періоду, незалежно від строків введення в експлуатацію основних фондів, а також від того, чи мав платник податку оподатковувані обороти протягом такого звітного періоду.
Датою виникнення права платника ПДВ на податковий кредит (пп. 7.5.1 п. 7.5 ст. 7 Закону № 168/97-ВР) вважається дата здійснення першої з подій:
або дата списання коштів з банківського рахунку платника податку в оплату товарів (робіт, послуг), дата виписки відповідного рахунку (товарного чека) — в разі розрахунків з використанням кредитних дебетових карток або комерційних чеків;
або дата отримання податкової накладної, що засвідчує факт придбання платником податку товарів (робіт, послуг).
Придбана квартира з метою її подальшого використання платником у своєї господарської діяльності відноситься за своїм визначенням до основних фондів, оскільки згідно з пп. 8.2.1 п. 8.2 ст. 1 Закону № 334/94-ВР призначається для використання у господарській діяльності платника податку протягом періоду, що перевищує 365 календарних днів з дати введення в експлуатацію, та вартість її поступово зменшується у зв’язку з фізичним або моральним зносом.
Податковий облік поточного i капітального ремонту, реконструкції, модернізації, технічного переозброєння та інших видів поліпшення основних фондів регулюється п. 8.7 ст. 8 Закону № 334/94-ВР.

Консультують фахівці Департаменту оподаткування юридичних осіб та Департаменту методології ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 33 вересень2003 року