• Використання дотацій сільськогосподарським товаровиробником


Чи може сільськогосподарське підприємство, на яке поширюються норми Указу № 1328/98 та яке продає переробним підприємствам молоко та м’ясо в живій вазі, використовувати суми ПДВ, що залишаються у його розпорядженні та отримані у вигляді дотацій, на виплату заробітної плати?
(ТОВ «Славутич», с. Катеринівка, Дніпропетровська обл.)

 


Указ № 1328/98 діяв з 1 січня 1999 р. до 25 травня 2000 р. i втратив чинність згідно з Указом № 696/2000.
Законом № 1874-III ст. 11 Закону № 168/97-ВР доповнено п. 11.29, яким з 27.07.2000 р. фактично поновлено дію норм Указу № 1328/98 щодо окремого порядку сплати і використання сум ПДВ для сільськогосподарських товаровиробників.
Порядок акумуляції та використання коштів ПДВ, що не підлягають сплаті до бюджету, згідно із вищезазначеною нормою Закону № 168/97-ВР затверджено постановою № 271.
Законодавчо визначено, що такі кошти можуть бути використані виключно на придбання матеріально-технічних ресурсів виробничого призначення i не передбачено їх спрямування на виплату заробітної плати. У разі нецільового використання акумульованих коштів вони стягуються до Державного бюджету України в безспірному порядку.
Стосовно спеціального режиму сплати ПДВ переробними підприємствами усіх форм власності за реалізовані ними молоко, молочну продукцію, м’ясо, м’ясопродукти, слід зазначити, що його встановлено п. 11.21 ст. 11 Закону № 168/97-ВР i діє він до 01.01.2004 р.
При цьому суми ПДВ, що повинні сплачуватися до бюджету, переробні підприємства у повному обсязі спрямовують виключно для виплати дотацій сільськогосподарським товаровиробникам за продані ними переробним підприємствам молоко i м’ясо в живій вазі.
Порядок нарахування i використання зазначених коштів установлено постановою № 805.
Пунктом 8 Порядку, затвердженого постановою № 805, конкретизовано напрями використання дотацій сільськогосподарськими товаровиробниками. Зокрема, сума дотації за продане м’ясо в живій вазі спрямовується для забезпечення тваринництва кормами, відтворення поголів’я, придбання племінних ресурсів та здійснення ветеринарних заходів, а за продане молоко — для придбання доїльного i холодильного обладнання, приладів, реактивів, необхідних для визначення якісних показників молока i молочних продуктів, лабораторного устаткування, дезінфікувальних та фільтрувальних матеріалів. У разі забезпечення господарств цими приладами, реактивами, обладнанням i матеріалами зазначені суми використовуються на розвиток тваринництва.
Спрямування сільськогосподарськими товаровиробниками сум дотацій на виплату заробітної плати не передбачено.
У разі нецільового використання цих коштів вони стягуються до державного бюджету відповідно до законодавства.

Консультують фахівці Департаменту оподаткування юридичних осіб та Департаменту методології
ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 33 вересень2003 року