• Спільна діяльність сільськогосподарських товаровиробників


Сільськогосподарське товариство, що є платником фіксованого сільськогосподарського податку, уклало договір про спільну діяльність з іншим сільськогосподарським товаровиробником, якому також сплачує фіксований сільськогосподарський податок. Який порядок оподаткування операцій з реалізації сільськогосподарської продукції, виробленої у процесі спільної діяльності сільськогосподарським товаровиробником — платником ПДВ? Чи поширюється норма п. 11.29 Закону № 168/97-ВР на спільну діяльність?

 


Відповідно до статей 430 — 432 Цивільного кодексу спільна діяльність без створення юридичної особи здійснюється на підставі договору про спільну діяльність, що передбачає для досягнення господарської мети об’єднання коштів або майна учасників, яке стає їх спільною власністю. Облік результатів спільної діяльності провадиться платником податку, уповноваженим на це іншими сторонами згідно з умовами договору, окремо від обліку господарських результатів такого платника податку (пп. 7.7.2 п. 7.7 ст. 7 Закону № 334/94-ВР).
Підпунктом 7.7.7 п. 7.7 ст. 7 Закону № 334/94-ВР передбачено встановлення центральним податковим органом Порядку податкового обліку та звітності результатів спільної діяльності (наказ № 24).
У п. 1.8 цього Порядку зазначено, що в податковому звіті про результати спільної діяльності на території України без створення юридичної особи наводяться всі передбачені показники. При цьому згідно з вимогою пп. 2.1.3 п. 2.1 Порядку такий податковий звіт подається разом із декларацією про прибуток, одержаний від такої діяльності.
Відповідно до пп. 7.7.3 п. 7.3 ст. 7 Закону № 334/94-ВР виплати частини доходу, отриманого учасниками від спільної діяльності, прирівнюються до виплат дивідендів у порядку, передбаченому підпунктами 7.8.2, 7.8.6, 7.8.7, 7.8.9 п. 7.8 цієї статті.
Емітент корпоративних прав, який приймає рішення про виплату дивідендів своїм акціонерам (власникам), а у випадку спільної діяльності — особа, яка веде облік результатів спільної діяльності й відповідає за проведення розподілу доходу, отриманого учасниками спільної діяльності, нараховує та вносить до бюджету авансовий внесок з податку на прибуток у розмірі ставки, встановленої п. 10.1 ст. 10 Закону № 334/94-ВР, нарахованої на суму дивідендів, призначених для виплати (у випадку спільної діяльності — на суму доходу, отриманого учасниками спільної діяльності), без зменшення суми такої виплати на суму такого податку (пп. 7.8.2 п. 7.8 ст. 7 Закону № 334/94-ВР). Зазначений авансовий внесок вноситься до бюджету до/або одночасно з виплатою дивідендів (розподілом доходу, отриманого учасниками спільної діяльності).
Таким чином, подача податкового звіту разом із декларацією не збільшує i не зменшує суми прибутку учасників спільної діяльності, що підлягає оподаткуванню. Декларація в цьому випадку подається довідково для розкриття даних, зазначених у рядках 1.1 — 1.7 звіту про результати спільної діяльності. При цьому дані за рядками 1.1 — 1.7 зазначеного звіту повинні збігатися з даними за відповідними рядками декларації про прибуток, що подається разом із цим звітом до податкового органу за місцезнаходженням платника податку, уповноваженого вести облік результатів спільної діяльності. Сума, що підлягає оподаткуванню у зв’язку з виплатами (розподілом) доходів спільної діяльності між її учасниками, або нерозподілена сума доходів спільної діяльності, що вважається розподіленою з метою оподаткування відповідно до пп. 7.7.4 п.7.4 ст.7 Закону № 334/94-ВР, відображається виключно у Податковому звіті, де зазначається сума нарахованого та утриманого податку.
Стосовно питань обкладання ПДВ, ст. 16 Указу № 857/98, який набрав чинності з 01.10.98 р., установлено, що особою, відповідальною за утримання та внесення ПДВ до бюджету під час виконання договорів про спільну діяльність, є особа, яка веде облік результатів такої діяльності відповідно до законодавства.
Таким чином, у разі здійснення суб’єктами підприємницької діяльності договору про спільну діяльність особа, яка зазначеним договором уповноважена вести облік результатів такої діяльності, повинна щодо такої діяльності зареєструватися платником ПДВ. Такою особою щодо спільної діяльності подається окрема податкова декларація з ПДВ у доповнення до податкової декларації за результатами власної діяльності. Особою, яка веде облік результатів спільної діяльності, виписуються податкові накладні окремо на спільну діяльність та окремо — на діяльність, пов’язану з власним виробництвом.
При цьому відповідно до п. 15 Положення про Реєстр платників податку на додану вартість, затвердженого наказом № 79, для осіб, відповідальних за утримання та внесення ПДВ до бюджету під час виконання договорів про спільну діяльність, свідоцтво платника ПДВ для договору про спільну діяльність видається лише на строк дії договору.
Операції з продажу товарів (робіт, послуг), виготовлених при виконанні договору про спільну діяльність, оподатковуються в такому самому порядку, що й операції з продажу товарів (робіт, послуг) будь-яким платником ПДВ, незалежно від того, хто є їх покупцем. При цьому згідно з пп. 3.2.8 п. 3.2 ст. 3 Закону № 168/97-ВР при здійсненні спільної (сумісної) діяльності передача товарів (робіт, послуг), включаючи основні фонди, на баланс платника податку, уповноваженого договором вести облік результатів спільної діяльності, вважається продажем таких товарів (робіт, послуг) i підлягає оподаткуванню в установленому законодавством порядку.
Стосовно можливості застосування спеціального режиму оподаткування, передбаченого п. 11.29 ст. 11 Закону № 168/97-ВР, слід зазначити таке.
Пунктом 11.29 ст. 11 Закону № 168/97-ВР установлено, що до 1 січня 2004 р. призупиняється дія п. 7.7 ст. 7, пунктів 10.1 i 10.2 ст. 10 цього Закону в частині сплати до бюджету ПДВ щодо операцій з продажу товарів (робіт, послуг) власного виробництва, включаючи продукцію (крім підакцизних товарів), виготовлену на давальницьких умовах із власної сільськогосподарської сировини, за винятком операцій з продажу переробним підприємствам молока та м’яса в живій вазі, що здійснюються сільськогосподарськими товаровиробниками незалежно від організаційно-правової форми та форми власності, в яких сума, отримана від продажу сільськогосподарської продукції власного виробництва та продуктів її переробки за попередній звітний (податковий) рік, становить не менше 50 відсотків загальної суми валового доходу підприємства. Зазначені кошти залишаються в розпорядженні сільськогосподарських товаровиробників i використовуються ними на придбання матеріально-технічних ресурсів виробничого призначення.
Сільськогосподарський товаровиробник — це фізична або юридична особа незалежно від форми власності та господарювання, в якої валовий дохід, отриманий від операцій з реалізації сільськогосподарської продукції власного виробництва та продуктів її переробки, за наявності сільськогосподарських угідь (ріллі, сіножатей, пасовищ i багаторічних насаджень тощо) та/або поголів’я сільськогосподарських тварин у власності, користуванні, в тому числі на умовах оренди, за попередній звітний (податковий) рік перевищує 50 відсотків загальної суми валового доходу (ст. 1 Закону № 469/97-ВР). Це обмеження не поширюється на осіб, які мають особисті підсобні господарства.
Крім того, ст. 1 Закону № 2238-III установлено, що сільськогосподарський товаровиробник — це фізична або юридична особа, яка займається виробництвом сільськогосподарської продукції, переробкою власно виробленої сільськогосподарської продукції та її реалізацією.
Таким чином, враховуючи те, що норми п. 11.29 ст. 11 Закону № 168/97-ВР поширюються на сільськогосподарських товаровиробників незалежно від організаційно-правової форми та форми власності, а також беручи до уваги визначення терміна «сільськогосподарський товаровиробник», ДПА України вважає, що на договір про спільну діяльність не можуть бути поширені норми спеціального режиму оподаткування, передбаченого вищезазначеним пунктом Закону № 168/97-ВР.

Консультують фахівці Департаменту оподаткування юридичних осіб та Департаменту методології
ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 33 вересень2003 року