• Податкова накладна містить не всі реквізити


У ході перевірки підприємства податковою інспекцією було встановлено, що податкова накладна, надана підприємству постачальником товарів (робіт, послуг), не містить усіх зазначених у ній реквізитів, а саме не зазначено одиниці виміру товару. Посилаючись на порушення вимог пп. 7.2.1 п. 7.2 ст. 7 Закону № 334/94-ВР, перевіряючі зняли з податкового кредиту суму ПДВ, яка була віднесена цим підприємством до складу податкового кредиту на підставі такої накладної, та на цю суму нарахували йому податкове зобов’язання i фінансові санкції. Чи є порушенням податкового законодавства незаповнення постачальником у податковій накладній одиниць виміру товару? Чи має право підприємство відновити податковий кредит на суму ПДВ, яка за результатами перевірки була знята з податкового кредиту (за запитом підприємства зазначена податкова накладна після перевірки була оформлена постачальником належним чином)?

 


Згідно з вимогами пп. 7.2.1 п. 7.2 ст. 7 Закону № 168/97-ВР та у порядку, визначеному наказом № 165, платник податку (продавець) зобов’язаний надати покупцю податкову накладну, що має містити зазначені окремими рядками всі без винятку реквізити стосовно проведеної операції, в тому числі одиниці виміру товару.
Відсутність (незаповнення) хоча б одного реквізиту в податковій накладній позбавляє покупця права на включення до податкового кредиту витрат зі сплати ПДВ на підставі такої накладної, оскільки вона не відповідає вищенаведеним вимогам Закону.
Водночас у разі якщо продавець порушує встановлений порядок виписування податкової накладної, то згідно з нормами пп. 7.2.6 п. 7.2 ст. 7 Закону № 168/97-ВР покупець має право звернутися до кінця поточного податкового періоду з відповідною заявою до податкового органу за своїм місцезнаходженням. До заяви додаються копії товарних чеків або інших розрахункових документів, що засвідчують придбання товарів (робіт, послуг). Вчасно подана заява є підставою для включення до податкового кредиту суми ПДВ, сплаченої у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг).
Якщо на момент перевірки податковим органом платника податку суми податку, попередньо включені до складу податкового кредиту, залишаються не підтвердженими належним чином оформленими податковими накладними та за відсутності відповідної заяви про порушення продавцем вимог вищезазначеної норми Закону № 168/97-ВР, платник податку несе відповідальність у вигляді фінансових санкцій, установлених законодавством, нарахованих на суму податкового кредиту, не підтверджену зазначеними документами.
Якщо платник податку отримує належним чином оформлену податкову накладну із запізненням, то відповідно до норм Закону № 168/97-ВР, але з урахуванням граничного строку давності визначення сум податкових зобов’язань, установленого ст. 15 Закону № 2181-III (не пізніше закінчення 1095 дня, наступного за останнім днем граничного строку подання податкової декларації звітного періоду), він не позбавляється права на включення зазначеної в ній суми ПДВ до складу податкового кредиту в тому звітному періоді, в якому вона була отримана.

Консультують фахівці Департаменту оподаткування юридичних осіб та Департаменту методології
ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 33 вересень2003 року