• Надання стоматологічних послуг


Приватне підприємство надає стоматологічні послуги. Яку ставку ПДВ застосовувати — 0 чи 20%?

 


Звільняються від обкладання ПДВ операції з надання послуг з охорони здоров’я згідно з переліком, установленим Кабінетом Міністрів України, закладами охорони здоров’я, які мають спеціальний дозвіл (ліцензію) на надання таких послуг (пп. 5.1.8 п. 5.1 ст. 5 Закону № 168 /97-ВР).
Постановою № 1602 затверджено перелік послуг з охорони здоров’я (у тому числі медико-санітарної допомоги, судово-медичної i судово-психіатричної експертизи), операції з надання яких закладами охорони здоров’я, які мають спеціальний дозвіл на надання таких послуг, не звільняються від обкладання ПДВ.
Оскільки до зазначеного переліку не включено стоматологічні послуги, то на них поширюється вищезазначений режим звільнення від обкладання ПДВ.
Звертаємо увагу на те, що у разі коли платник податку здійснює операції з продажу послуг, звільнених від оподаткування згідно зі ст. 5 Закону № 168 /97-ВР, суми податку, сплачені (нараховані) у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг), вартість яких відноситься до складу валових витрат виробництва (обігу) та основних фондів i нематеріальних активів, що підлягають амортизації, відносяться відповідно до складу валових витрат виробництва (обігу) та на збільшення вартості основних фондів i нематеріальних активів i до податкового кредиту не включаються (пп. 7.4.2 п. 7.4 ст. 7 Закону № 168 /97-ВР).
Застосування нульової ставки для оподаткування вищезазначених послуг законодавством не передбачено.

Консультують фахівці Департаменту оподаткування юридичних осіб та Департаменту методології
ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 33 вересень2003 року