• Спорудження основних фондів


Підприємство придбаває товарно-матеріальні цінності для спорудження основних фондів. Оскільки спорудження таких фондів відбувається протягом певного періоду, що перевищує календарний (звітний) місяць, у бухгалтерському обліку такі витрати накопичуються на рахунку 15 як капіталовкладення. Чи має право це підприємство включати до складу податкового кредиту сплачені (нараховані) постачальникам i підрядникам суми ПДВ у момент придбання таких товарно-матеріальних цінностей?

 


Суми ПДВ, сплачені (нараховані) платником податку у звітному періоді у зв’язку з придбанням (спорудженням) основних фондів, що підлягають амортизації, включаються до складу податкового кредиту незалежно від строків введення в експлуатацію основних фондів, а також від того, чи має платник податку оподатковувані обороти протягом такого звітного періоду (пп. 7.4.1 п. 7.4 ст. 7 Закону № 168/97-ВР).
Тобто право на податковий кредит платник податку отримує i при придбанні основних фондів у сторонніх організацій, i при їх спорудженні незалежно від строків введення їх в експлуатацію. При цьому слід враховувати таке.
Поняття основних фондів визначено наказом № 92, відповідно до якого об’єкт основних засобів — це: закінчений пристрій з усіма пристосуваннями i приладдям до нього; конструктивно відокремлений предмет, призначений для виконання певних самостійних функцій; відокремлений комплекс конструктивно з’єднаних предметів однакового або різного призначення, що мають для їх обслуговування загальні пристосування, приладдя, керування та єдиний фундамент, внаслідок чого кожен предмет може виконувати свої функції, а комплекс — певну роботу лише у складі комплексу, а не самостійно; інший актив, що відповідає визначенню основних засобів, або частина такого активу, що контролюється підприємством.
У разі якщо платник ПДВ придбаває товарно-матеріальні цінності для спорудження основних фондів (у бухгалтерському обліку такі витрати обліковуються як капіталовкладення), тобто такі товарно-матеріальні цінності під час спорудження фондів не використовуються в оподатковуваних операціях, то відповідно до вимог підпунктів 7.4.3 i 7.4.1 ст. 7 Закону № 168/97-ВР право платника на включення до складу податкового кредиту сплачених (нарахованих) сум ПДВ при здійсненні таких витрат виникає лише після визнання споруджуваного об’єкта основним фондом.

Консультують фахівці Департаменту оподаткування юридичних осіб та Департаменту методології
ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 33 вересень2003 року