• Послуги пожежної частини


Державна пожежна частина (ДПЧ) казенного об’єднання (КО) є самостійним структурним підрозділом у складі Управління пожежної безпеки i призначена для організації роботи з попередження та гасіння пожеж на цьому об’єднанні. Згідно з договором усі витрати, пов’язані з діяльністю ДПЧ, несе КО. Перерахування коштів здійснюється на спецрахунок ДПЧ, i витрачаються вони відповідно до кошторису. Чи є об’єктом оподаткування ПДВ послуги, що надаються ДПЧ?
(10 Державна пожежна частина, м. Петровське, Луганська обл.)

 


Платником ПДВ є суб’єкт підприємницької діяльності, в тому числі підприємство з іноземними інвестиціями, незалежно від форми та часу внесення цих інвестицій, інша юридична особа, що не є суб’єктом підприємницької діяльності, обсяг оподатковуваних операцій з продажу товарів (робіт, послуг) якої протягом будь-якого періоду з останніх дванадцяти календарних місяців перевищував 3600 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (61200 грн.).
Об’єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з продажу товарів (робіт, послуг) на митній території України, в тому числі операції з оплати вартості послуг за договорами оренди (лізингу) та операції з передачі права власності на об’єкти застави позичальнику (кредитору) для погашення кредиторської заборгованості заставодавця (пп. 3.1.1 п. 3.1 ст. 3 Закону № 168/97-ВР).
Отже, пожежна частина у разі дотримання вищезазначених умов має бути платником ПДВ. Що стосується здійснюваних нею операцій, то розглянемо, є вони об’єктом оподаткування чи ні.
Не є об’єктом оподаткування операції з оплати вартості державних платних послуг, які надаються фізичним або юридичним особам органами виконавчої влади i місцевого самоврядування та обов’язковість отримання (надання) яких встановлюється законодавством, включаючи плату за реєстрацію, отримання ліцензії (дозволу), сертифікатів у вигляді зборів, державного мита тощо (пп. 3.2.6 п. 3.2 ст. 3 Закону № 168/97-ВР).
Визначення загальних правових, економічних і соціальних основ забезпечення пожежної безпеки на території України, регулювання відносин державних органів, юридичних i фізичних осіб у цій галузі незалежно від виду їх діяльності та форм власності передбачено Законом № 3745-XII.
Постановою № 508 підрозділи Державної пожежної охорони на об’єктах створюються Державним департаментом пожежної безпеки на підставі договорів, які укладаються підприємствами, установами й організаціями з управліннями (відділами) пожежної безпеки. Типовий договір розробляється i затверджується МВС за погодженням з Мін’юстом України i Вищим господарським судом України.
Фінансування загонів i частин Державної пожежної охорони, що утримуються на підставі договорів за рахунок коштів підприємств, установ i організацій, здійснюється згідно з кошторисами, що розробляються i затверджуються в порядку, передбаченому Типовим договором на утримання цих підрозділів (п. 48 постанови № 508).
Підрозділи Державної пожежної охорони, апарат управління, допоміжні служби, пожежно-технічні навчальні заклади i науково-дослідні установи МВС є юридичними особами, мають самостійні баланси та рахунки в установах банків, печатку із зображенням Державного герба України i своїм найменуванням (п. 53 постанови № 508).
Враховуючи вищевикладене, роботи (послуги), що виконують підрозділи пожежної охорони, створені на підприємствах, є об’єктом оподаткування ПДВ на загальних підставах i оподатковуються за ставкою 20% від бази оподаткування.

Консультують фахівці Департаменту оподаткування юридичних осіб та Департаменту методології
ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 33 вересень2003 року