• Діяльність підприємств, зареєстрованих у зоні гарантованого добровільного відселення та посиленого радіоекологічного контролю


Чи має право підприємство, зареєстроване у зоні гарантованого добровільного відселення та посиленого радіоекологічного контролю, застосовувати норми частини першої ст. 7 Закону № 791а-ХІІ щодо звільнення від оподаткування ПДВ?

 


Статтею 1 Закону № 1251-XII визначено, що встановлення i скасування податків i зборів (обов’язкових платежів), а також пільг їх платникам здійснюються відповідно до цього Закону, інших законів України про оподаткування.
Крім цього, відповідно до Закону № 1251-ХІІ ставки, механізм справляння податків i пільги щодо оподаткування не можуть встановлюватися або змінюватися іншими законами України, крім законів про оподаткування.
Що стосується ПДВ, то таким законом про оподаткування з 1 жовтня 1997 р. є Закон № 168/97-ВР.
Зазначеним Законом не передбачено пільги в оподаткуванні ПДВ на підставі частини першої ст. 7 Закону № 791а-XII.
Пунктом 11.4 ст. 11 Закону № 168/97-ВР встановлено, що зміни порядку оподаткування ПДВ можуть здійснюватись лише внесенням змін до цього Закону.
Виходячи з викладеного підприємства, об’єднання й організації, які є платниками ПДВ i розташовані чи зареєстровані у зонах гарантованого добровільного відселення та посиленого радіоекологічного контролю, зобов’язані нараховувати ПДВ та вносити його до бюджету. Застосування для таких підприємств режиму звільнення від оподаткування ПДВ при здійсненні операцій з продажу, крім тих, за якими Законом № 168/97-ВР встановлено пільгові режими в оподаткуванні ПДВ, є таким, що не відповідає нормам чинного законодавства з питань оподаткування, зокрема законів № 1251-ХІІ та № 168/97-ВР.
Водночас слід звернути увагу на те, що ст. 16 розділу III Закону № 1251-XII у зоні гарантованого добровільного відселення заборонено будівництво нових, розширення діючих підприємств, безпосередньо не пов’язаних із забезпеченням радіоекологічного, соціального захисту населення, а також умов його життя та праці.

Консультують фахівці Департаменту оподаткування юридичних осіб та Департаменту методології
ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 33 вересень2003 року