Про порядок використання сум ПДВ, що залишаються у розпорядженні сільськогосподарських товаровиробників


До ДПА України надходить велика кількість запитань від платників щодо порядку використання сільськогосподарськими товаровиробниками, на яких поширюється особливий порядок сплати ПДВ, встановлений п. 11.29 ст. 11 Закону № 168/97-ВР, сум ПДВ, що залишаються в їх розпорядженні. Розглянемо ці питання.

Сільськогосподарські товаровиробники — платники ПДВ, у яких сума, отримана за результатами продажу сільськогосподарської продукції власного виробництва та продуктів її переробки за попередній звітний (податковий) рік, становить не менше 50 відсотків від загальної суми валового доходу (для новостворених сільськогосподарських товаровиробників різних форм власності питома вага сільськогосподарської продукції в загальній сумі валового доходу підприємства в поточному році визначається за даними звітного періоду), суми ПДВ, що підлягають сплаті до бюджету за операціями з продажу товарів (робіт, послуг) власного виробництва, включаючи продукцію (крім підакцизної), виготовлену на давальницьких умовах із власної сільськогосподарської сировини, за винятком операцій з продажу переробним підприємствам молока та м’яса у живій вазі, до бюджету не сплачують, а залишають у власному розпорядженні i використовують на придбання матеріально-технічних ресурсів виробничого призначення. У разі нецільового використання акумульованих коштів вони стягуються до Держбюджету України у безспірному порядку (п. 11.29 ст. 11 Закону № 168/97-ВР).
Порядок акумуляції та використання зазначених коштів затверджено постановою № 271.
Зазначеним Порядком визначено, що для новостворених сільськогосподарських товаровиробників різних форм власності, до яких відносяться й суб’єкти господарювання різних форм власності, які зареєстровані як суб’єкти підприємницької діяльності у минулому році, але з поважних причин розпочали здійснювати операції з продажу товарів (робіт, послуг) лише в поточному році, звітним періодом вважається період з моменту державної реєстрації сільськогосподарського товаровиробника як платника ПДВ до кінця першого звітного (податкового) місяця, за який цим товаровиробником подається декларація з ПДВ щодо операцій з продажу товарів (робіт, послуг) власного виробництва, включаючи продукцію (крім підакцизних товарів), виготовлену на давальницьких умовах із власної сільськогосподарської сировини.
Крім того, Порядком передбачено, що сільськогосподарські товаровиробники, на яких поширюються норми вищезазначеного пункту Закону № 168/97-ВР, повинні вести окремий податковий облік податкових зобов’язань та податкового кредиту щодо операцій, за якими застосовуються загальний та спеціальний режими оподаткування ПДВ. На підставі такого обліку до податкового органу подаються окремі декларації за зазначеними видами діяльності. При цьому за діяльністю за спеціальним режимом у терміни, передбачені законодавством для звітності з ПДВ, декларація подається за скороченою формою, затвердженою наказом № 166, оскільки за такою діяльністю не передбачено розрахунки з бюджетом.
Залишок податкових зобов’язань відповідно до спеціальної декларації з ПДВ з реалізованої продукції, товарів (робіт, послуг) власного виробництва, включаючи продукцію (крім підакцизних товарів), виготовлену на давальницьких умовах із власної сільськогосподарської сировини, тобто позитивне значення різниці між сумою ПДВ, одержаною сільськогосподарськими товаровиробниками від покупців, та сумою ПДВ, сплаченою ними постачальникам, перераховується сільськогосподарськими товаровиробниками з поточного рахунку на рахунок із спеціальним режимом використання у терміни, передбачені для перерахування суми ПДВ до бюджету. Від’ємне значення такої різниці не підлягає відшкодуванню з держбюджету, а зараховується у рахунок зменшення податкових зобов’язань наступних звітних періодів.
Пунктом 4 Порядку передбачено, що одночасно зі спеціальною декларацією з ПДВ за відповідний звітний період сільськогосподарські товаровиробники подають до органу державної податкової служби за місцем реєстрації довідку про цільове використання сум ПДВ за попередній звітний період, форма та зміст якої визначається ДПА України за погодженням із Мінагрополітики України.
Пунктом 5 Порядку встановлено, що кошти, перераховані сільськогосподарськими товаровиробниками на окремий рахунок, використовуються ними для придбання матеріально-технічних ресурсів виробничого призначення. У разі нецільового використання кошти стягуються до держбюджету в безспірному порядку.
Нецільовим використанням зазначених коштів, що є порушенням вимог п. 11.29 ст. 11 Закону № 168/97-ВР та Порядку, є їх спрямування сільськогосподарськими товаровиробниками на цілі інші, ніж придбання матеріально-технічних ресурсів виробничого призначення, а також неперерахування відповідних сум ПДВ на окремий рахунок.
Кошти, що залишилися на окремому рахунку, в кінці року вилученню до бюджету не підлягають i використовуються сільськогосподарськими товаровиробниками на зазначені цілі в наступному році, а починаючи з 01.03.2004 р. перераховуються до держбюджету (частина друга п. 5 Порядку). Спрямуванню до держбюджету підлягають також кошти, які у період до 01.03.2004 р. не були перераховані на окремий рахунок (незалежно від будь-яких причин).
Термін дії спеціального режиму використання сум ПДВ, передбачений п. 11.29 ст. 11 Закону № 168/97-ВР, закінчується 31.12.2003 р. Останню спеціальну декларацію необхідно подати до 20.01.2004 р.
Тобто починаючи з 01.03.2004 р. до держбюджету перераховуються суми ПДВ, які перераховані на спеціальний рахунок, однак не використані сільськогосподарськими товаровиробниками на придбання матеріально-технічних ресурсів виробничого призначення, а також ті, що повинні бути перераховані на такий рахунок, але таке перерахування з будь-яких причин не відбулося.

Ніна ФОКІНА,
головний державний ревізор-інспектор
відділу особливих режимів оподаткування
управління ПДВ Департаменту оподаткування
юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 33 вересень2003 року