Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
03 червня 2015 року м. Київ
Колегія суддів судової палати у цивільних справах
Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і
кримінальних справ у складі:
головуючого Гвоздика П.О.,
суддів: Горелкіної Н.А., Євграфової Є.П.,
Завгородньої І.М., Іваненко Ю.Г.,
розглянувши в судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_4 до Виконавчого комітету Саксаганської районної у місті Кривому Розі ради про визнання членом сім'ї наймача та зобов'язання вчинити дії, за касаційною скаргою ОСОБА_4 на рішення апеляційного суду Дніпропетровської області від 04 березня 2015 року,
в с т а н о в и л а:
У червні 2014 року ОСОБА_4 звернулася до суду з позовом до Виконавчого комітету Саксаганської районної у місті Кривому Розі ради про визнання членом сім'ї наймача та зобов'язання вчинити дії.
На обґрунтування позовних вимог позивачка вказувала про те, що її брат ОСОБА_6 мешкав і був зареєстрований в АДРЕСА_1, в якій вона проживала разом з ним однією сім'єю, доглядала за ним, а ІНФОРМАЦІЯ_1 її брат помер, однак вона продовжує проживати у спірному житлі, сплачує усі платежі та підтримує квартиру в належному стані.
Оскільки вона проживала в спірній квартирі як член сім'ї ОСОБА_6 та набула право на користування цією квартирою, позивачка просила визнати її членом сім'ї ОСОБА_6 - наймача квартири АДРЕСА_1, та визнати за нею право користування вказаним житловим приміщенням.
Рішенням Саксаганського районного суду м. Кривого Рогу Дніпропетровської області від 22 серпня 2014 року позов задоволено. Визнано ОСОБА_4 членом сім'ї ОСОБА_6 - наймача квартири АДРЕСА_1. Визнано за ОСОБА_4 право користування житловим приміщенням, а саме квартирою АДРЕСА_1
Рішенням апеляційного суду Дніпропетровської області від 04 березня 2015 року рішення місцевого суду скасовано та ухвалено нове рішення, яким у позові відмовлено.
У касаційній скарзі ОСОБА_4 просить рішення апеляційного суду скасувати та залишити в силі рішення місцевого суду, посилаючись на неправильне застосування судом апеляційної інстанції норм матеріального права та порушення норм процесуального права.
Колегія суддів вважає, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з таких підстав.
Відповідно до ч. 2 ст. 64 ЖК України до членів сім'ї наймача належить дружина наймача, їх діти і батьки. Членами сім'ї наймача може бути визнано й інших осіб, якщо вони постійно проживають разом з наймачем і ведуть з ним спільне господарство.
За змістом ст. ст. 64, 65 ЖК України наймач та члени його сім'ї, що проживають разом з ним, набувають права користування одним жилим приміщенням у будинку державного або громадського житлового фонду.
Згідно зі ст. 106 ЖК України в разі смерті наймача право на визнання його наймачем за раніше укладеним договором найму належить будь-кому з повнолітніх членів сім'ї.
Апеляційний суд на виконання вимог ст. 213 ЦПК України, встановивши на підставі доказів, яким було надано належну оцінку, ті факти, що відсутні дані про те, що ОСОБА_6 був наймачем спірної квартири, при цьому підтверджень того, що позивачка вселилась до квартири АДРЕСА_1 в січні 2010 році як член сім'ї наймача ОСОБА_6 за його згодою та постійно проживала з ним однією сім'єю в цій квартирі та вела спільне господарство, немає та на момент смерті ОСОБА_6 у зазначеному житлі зареєстрованих інших осіб не було, дійшов обґрунтованого висновку про скасування рішення місцевого суду та ухвалення нового про відмову в позові.
Відповідно до ст. ст. 335, 337 ЦПК України під час розгляду справи в касаційному порядку суд перевіряє в межах касаційної скарги правильність застосування судом першої або апеляційної інстанції норм матеріального чи процесуального права і не може встановлювати або (та) вважати доведеними обставини, що не були встановлені в рішенні чи відкинуті ним, вирішувати питання про достовірність або недостовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими. Суд касаційної інстанції відхиляє касаційну скаргу, якщо визнає, що рішення ухвалено з додержанням норм матеріального і процесуального права. Не може бути скасоване правильне по суті і справедливе рішення з одних лише формальних міркувань.
Встановивши факти та зумовлені ними правовідносини, суд апеляційної інстанції правильно застосував правові норми та ухвалив правильне по суті рішення, підстав для скасування якого колегія суддів не знаходить.
Наведені у касаційній скарзі доводи висновків апеляційного суду не спростовують.
Керуючись ст. ст. 336, 337 ЦПК України, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ
у х в а л и л а:
Касаційну скаргу ОСОБА_4 відхилити.
Рішення апеляційного суду Дніпропетровської області від 04 березня 2015 року залишити без змін.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Головуючий П.О. Гвоздик Судді: Н.А. Горелкіна Є.П. Євграфова І.М. Завгородня Ю.Г. Іваненко