Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
У Х В А Л А
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
29 квітня 2015 року м. Київ
Суддя Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Луспеник Д.Д., розглянувши заяву про поновлення строку на касаційне оскарження та касаційну скаргу ОСОБА_2 на ухвалу Новозаводського районного суду м. Чернігова від 5 грудня 2014 року та ухвалу апеляційного суду Чернігівської області від 23 січня 2015 року в справі за заявою ОСОБА_2 про скасування рішення Постійно діючого третейського суду при Всеукраїнській громадській організації "Всеукраїнський фінансовий союз" від 16 липня 2014 року у справі за позовом публічного акціонерного товариства "Альфа-Банк" до ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за кредитним договором,
в с т а н о в и в:
ОСОБА_2 звернувся до суду із вищевказаною заявою, в якій просить скасувати рішення Постійно діючого третейського суду при Всеукраїнській громадській організації "Всеукраїнський фінансовий союз" від 16 липня 2014 року у справі за позовом публічного акціонерного товариства "Альфа-Банк" (далі - ПАТ "Альфа-Банк") до ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за кредитним договором. В обґрунтування поданої заяви зазначав, що він не отримував копію позовної заяви ПАТ "Альфа-Банк" та його несвоєчасно повідомили про розгляд справи у третейському суді. Крім того, вказував, що розгляд позовної заяви ПАТ "Альфа-Банк" здійснено суддею, який не відповідав приписам ст. 18 Закону України "Про третейські суди".
Ухвалою Новозаводського районного суду м. Чернігова від 5 грудня 2014 року, залишеною без змін ухвалою апеляційного суду Чернігівської області від 23 січня 2015 року, у задоволені заяви ОСОБА_2 відмовлено.
У касаційній скарзі ОСОБА_2, посилаючись на порушення судами норм матеріального та процесуального права, просить скасувати зазначені судові рішення та ухвалити нове рішення, яким задовольнити його заяву про скасування рішення третейського суду.
Відповідно до ч. 2 ст. 325 ЦПК України у разі пропущення строку на касаційне оскарження, з причин, визнаних поважними, суддя касаційної інстанції за заявою особи, яка подала касаційну скаргу, може поновити цей строк.
Наведені в заяві доводи свідчать про поважність причин пропуску процесуального строку на касаційне оскарження.
За таких обставин заяву про поновлення строку на касаційне оскарження судових рішень слід задовольнити.
Проте у відкритті касаційного провадження у справі слід відмовити з таких підстав.
Згідно з ч. 2 ст. 324 ЦПК України підставами касаційного оскарження є неправильне застосування судом норм матеріального права чи порушення норм процесуального права.
Відповідно до вимог ст. 335 ЦПК України суд касаційної інстанції не може встановлювати або (та) вважати доведеними обставини, що не були встановлені в рішенні суду чи відкинуті ним, вирішувати питання про достовірність або недостовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими.
Зі змісту оскаржуваних судових рішень й доданих до касаційної скарги матеріалів убачається, що скарга є необґрунтованою і наведені у ній доводи не дають підстав для висновків щодо їх незаконності.
Відповідно до п. 5 ч. 4 ст. 328 ЦПК України у разі, якщо касаційна скарга є необґрунтованою і викладені у ній доводи не викликають необхідності перевірки матеріалів справи, суддя-доповідач відмовляє у відкритті касаційного провадження у справі.
Керуючись ст. 325, п. 5 ч. 4 ст. 328 ЦПК України,
у х в а л и в:
Клопотання ОСОБА_2 про поновлення строку на касаційне оскарження задовольнити.
Поновити ОСОБА_2 строк на касаційне оскарження ухвали Новозаводського районного суду м. Чернігова від 5 грудня 2014 року та ухвали апеляційного суду Чернігівської області від 23 січня 2015 року.
У відкритті касаційного провадження у справі за заявою ОСОБА_2 про скасування рішення Постійно діючого третейського суду при Всеукраїнській громадській організації "Всеукраїнський фінансовий союз" від 16 липня 2014 року у справі за позовом публічного акціонерного товариства "Альфа-Банк" до ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за кредитним договором за касаційною скаргою ОСОБА_2 на ухвалу Новозаводського районного суду м. Чернігова від 5 грудня 2014 року та ухвалу апеляційного суду Чернігівської області від 23 січня 2015 року відмовити.
Додані до скарги матеріали повернути заявнику.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Суддя Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Д.Д. Луспеник